Zupa ziemniaczana – przepis na krem: prosty | Przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

292

1941 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2991 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Krok 2

W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.

Krok 3

Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.

Krok 4

Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy możesz uintensywnić, dodając łyżkę musztardy francuskiej.

10

Opinie o przepisie

  • Madzix

    Madzix , 18.09.2023

    Pyszna zupa, sycąca, bardzo fajny smak. Nie spodziewałam się,że wyjdzie tak fajnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja podaję z chipsami z boczku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Andrzej

    Patryk Andrzej , 30.07.2021

    Dziś spróbuje tej wersji zupki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana

    Roksana , 28.04.2021

    Dodałam na początku z cebula boczek i marchewka . Bomba !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta P

    Marta P , 24.03.2019

    tylko co z tą cebulą

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Nazarkiewicz

    Małgorzata Nazarkiewicz , 11.04.2018

    Gotuje różne odmiany zupy kartoflanej, zrobię i taką. Mam nadzieję, że zupie nie zaszkodzi, jeśli zmiksuje ja w garnku, po co brudzic dodatkowo kielich blendera. :p

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    lubie ziemniaczane i dzisiaj spróbuję ta wersje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Norbert Nogacki

    Norbert Nogacki , 05.06.2017

    pyszne. użyłem ziemniaka mqcznego. uwielbiam kartoflankę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Gładka i kremowa zupa ziemniaczana to doskonały pomysł na szybki i pyszny wegetariański obiad. Jej łagodny smak świetnie uzupełnią inne warzywa, np. pikantny por, który nada jej subtelnej ostrości, lub czosnek, który pod wpływem gotowania nabierze słodkiego posmaku. Przygotuj zupę krem ziemniaczaną i sprawdź, który wariant – ostry czy delikatny – zasmakuje ci bardziej!

Dla kogo?

Zupa ziemniaczana, na którą przepis ci podajemy, jest fantastycznym pomysłem zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso. Wegetarianie powinni docenić jej delikatny i bogaty, warzywny smak. Z kolei osobom jedzącym mięso spodoba się zupa ziemniaczana z dodatkiem chipsów z boczku, które znakomicie podkręcą smak białych warzyw.

Na jaką okazję?

Zupa ziemniaczana jako krem to świetny dodatek do dwudaniowego obiadu. Delikatna warzywna konsystencja sprawi, że z ochotą zjesz kolejne danie i nie będziesz czuć przejedzenia czy ciężaru na żołądku.

Czy wiesz, że?

Zupę ziemniaczaną możesz przygotować z dowolnego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany ogólnoużytkowe z upraw eco, takie jak Irga, Gloria, Irys czy Gala. Dzięki średniej zawartości skrobi nie są zbyt twarde, ale też nie kruszą się, więc z łatwością zblendujesz je na gładką masę.

Dla urozmaicenia:

Aby sama zupa nie była zbyt nudna, możesz przygotować do niej ziołowe tosty na bazie chleba. Pokrój je w kostkę i wrzuć po kilka sztuk do każdej miseczki z zupą ziemniaczaną. Doskonałą propozycją są także grzanki z bagietki. Przed podaniem możesz posypać je wegetariańskim żółtym serem i delikatnie zapiecz. Ser sprawi, że delikatny smak ziemniaków będzie świetnie podkreślony.