Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.
Krok 2
W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.
Krok 3
Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.
Krok 4
Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.
Dobra rada:
Smak zupy możesz uintensywnić, dodając łyżkę musztardy francuskiej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Gładka i kremowa zupa to doskonała inspiracja na wegetariański obiad. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Do jej przyrządzenia nadają się właściwie wszystkie gatunki ziemniaków, najlepiej jednak wybrać odmiany ogólnoużytkowe z upraw eko. Należą do nich ziemniaki Irga, Gala, Gloria czy Irys. Ich wspólną cechą jest średnia zawartość skrobi – nie są ani zbyt twarde, ani zbyt kruche, dlatego dobrze sprawdzą się podczas blendowania. Ich łagodny smak świetnie uzupełnią inne warzywa: lekko pikantny por oraz czosnek, który pod wpływem gotowania nabiera słodkiego posmaku. Zupę serwuj na wiele różnych sposobów. Przygotuj np. ziołowe tosty na bazie chleba, pokrój je na małe kawałki i wrzuć do każdej porcji dania. Możesz też upiec grzanki z bagietki – wtedy posyp wegetariańskim twardym żółtym serem większe kawałki pieczywa i włóż do miski lub talerza. Zupa nadaje się także to zapieczenia. Oprósz ją wegetariańskim serem, zanurz w niej kromkę bułki i włóż na kilka minut do piekarnika – koniecznie w żaroodpornych naczyniach. Przekonaj się, jak ciekawe może być to wegetariańskie danie!