Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

213

1290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Krok 2

W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.

Krok 3

Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.

Krok 4

Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy możesz uintensywnić, dodając łyżkę musztardy francuskiej.

5

Opinie o przepisie

  • Marta P

    Marta P, 24.03.2019

    tylko co z tą cebulą

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Nazarkiewicz

    Małgorzata Nazarkiewicz, 11.04.2018

    Gotuje różne odmiany zupy kartoflanej, zrobię i taką. Mam nadzieję, że zupie nie zaszkodzi, jeśli zmiksuje ja w garnku, po co brudzic dodatkowo kielich blendera. :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 28.06.2017

    lubie ziemniaczane i dzisiaj spróbuję ta wersje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Norbert Nogacki

    Norbert Nogacki, 05.06.2017

    pyszne. użyłem ziemniaka mqcznego. uwielbiam kartoflankę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Gładka i kremowa zupa to doskonała inspiracja na wegetariański obiad. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Do jej przyrządzenia nadają się właściwie wszystkie gatunki ziemniaków, najlepiej jednak wybrać odmiany ogólnoużytkowe z upraw eko. Należą do nich ziemniaki Irga, Gala, Gloria czy Irys. Ich wspólną cechą jest średnia zawartość skrobi – nie są ani zbyt twarde, ani zbyt kruche, dlatego dobrze sprawdzą się podczas blendowania. Ich łagodny smak świetnie uzupełnią inne warzywa: lekko pikantny por oraz czosnek, który pod wpływem gotowania nabiera słodkiego posmaku. Zupę serwuj na wiele różnych sposobów. Przygotuj np. ziołowe tosty na bazie chleba, pokrój je na małe kawałki i wrzuć do każdej porcji dania. Możesz też upiec grzanki z bagietki – wtedy posyp wegetariańskim twardym żółtym serem większe kawałki pieczywa i włóż do miski lub talerza. Zupa nadaje się także to zapieczenia. Oprósz ją wegetariańskim serem, zanurz w niej kromkę bułki i włóż na kilka minut do piekarnika – koniecznie w żaroodpornych naczyniach. Przekonaj się, jak ciekawe może być to wegetariańskie danie!