Zupa ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

218

1304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Krok 2

W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatową.

Krok 3

Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.

Krok 4

Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy możesz uintensywnić, dodając łyżkę musztardy francuskiej.

5

Opinie o przepisie

  • Marta P

    Marta P , 24.03.2019

    tylko co z tą cebulą

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Nazarkiewicz

    Małgorzata Nazarkiewicz , 11.04.2018

    Gotuje różne odmiany zupy kartoflanej, zrobię i taką. Mam nadzieję, że zupie nie zaszkodzi, jeśli zmiksuje ja w garnku, po co brudzic dodatkowo kielich blendera. :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    lubie ziemniaczane i dzisiaj spróbuję ta wersje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Norbert Nogacki

    Norbert Nogacki , 05.06.2017

    pyszne. użyłem ziemniaka mqcznego. uwielbiam kartoflankę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z grzybami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Gładka i kremowa zupa to doskonała inspiracja na wegetariański obiad. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Do jej przyrządzenia nadają się właściwie wszystkie gatunki ziemniaków, najlepiej jednak wybrać odmiany ogólnoużytkowe z upraw eko. Należą do nich ziemniaki Irga, Gala, Gloria czy Irys. Ich wspólną cechą jest średnia zawartość skrobi – nie są ani zbyt twarde, ani zbyt kruche, dlatego dobrze sprawdzą się podczas blendowania. Ich łagodny smak świetnie uzupełnią inne warzywa: lekko pikantny por oraz czosnek, który pod wpływem gotowania nabiera słodkiego posmaku. Zupę serwuj na wiele różnych sposobów. Przygotuj np. ziołowe tosty na bazie chleba, pokrój je na małe kawałki i wrzuć do każdej porcji dania. Możesz też upiec grzanki z bagietki – wtedy posyp wegetariańskim twardym żółtym serem większe kawałki pieczywa i włóż do miski lub talerza. Zupa nadaje się także to zapieczenia. Oprósz ją wegetariańskim serem, zanurz w niej kromkę bułki i włóż na kilka minut do piekarnika – koniecznie w żaroodpornych naczyniach. Przekonaj się, jak ciekawe może być to wegetariańskie danie!