Quiche z pak choi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 szczypta

300 gramów

1 sztuka

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę orkiszową z margaryną, jednym jajkiem, szczyptą soli aż powstanie gładkie ciasto. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki wody. Rozwałkuj ciasto tak aby było nie co większe niż średnica foremki do pieczenia tarty (28cm). Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, połóż ciasto i zrób dziurki za pomocą widelca. Całość odstaw do lodówki na 30 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Krok 2

Piecz przez 15 minut.

Krok 3

Umyj pak choi i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na pół-plastry. Wszystko podsmaż na patelni z olejem przez 5 minut.

Krok 4

Śmietankę zagotuj z kostką Knorr. Wymieszaj, ostudź, dodaj pozostałe jajka i ponownie wymieszaj.

Krok 5

Figi pokrój na ćwiartki. Warzywa oraz figi połóż na cieście i zalej przygotowaną śmietanką. Na wierzchu posyp kawałkami porwanego koziego sera. Quiche piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z pak choiQuiche z pak choi

Quiche to propozycja dla każdego miłośnika wytrawnych tart. Francuskie pochodzenie potrawy zapewnia bogactwo smaku i aromatu. Słone kruche ciasto, ulubione składniki i masa jajeczno-śmietanowa są gwarancją pysznej kolacji. Skorzystajcie z naszego przepisu i połączcie francuskie quiche z pak choi, czyli chińską kapustą. Dodatek fig i koziego kremowego sera sprawi, że danie przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi ekskluzywnej, smacznej i nowoczesnej kuchni.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni francuskiej, a przede wszystkim różnego rodzaju wytrawnych tart.

Na jaką okazję?

Quiche z kapustą pak choi sprawdzi się jako danie obiadowe, przystawka, a także element wykwintnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Orkisz, z którego bezpośrednio produkuje się mąkę, to starożytna odmiana pszenicy. Dzięki grubej łusce jest odporny na działanie szkodników i chorób, co pozwala na uniknięcie stosowania podczas uprawy pestycydów i nawozów.

Dla urozmaicenia:

Quiche podaj nie tylko z kapustą pak choi, ale i z ulubioną sałatką, która idealnie połączy się z daniem głównym.