
Składniki
250 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 szczypta
300 gramów
1 sztuka
600 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę orkiszową z margaryną, jednym jajkiem, szczyptą soli aż powstanie gładkie ciasto. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki wody. Rozwałkuj ciasto tak aby było nie co większe niż średnica foremki do pieczenia tarty (28cm). Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, połóż ciasto i zrób dziurki za pomocą widelca. Całość odstaw do lodówki na 30 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 2
Piecz przez 15 minut.
Krok 3
Umyj pak choi i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na pół-plastry. Wszystko podsmaż na patelni z olejem przez 5 minut.
Krok 4
Śmietankę zagotuj z kostką Knorr. Wymieszaj, ostudź, dodaj pozostałe jajka i ponownie wymieszaj.
Krok 5
Figi pokrój na ćwiartki. Warzywa oraz figi połóż na cieście i zalej przygotowaną śmietanką. Na wierzchu posyp kawałkami porwanego koziego sera. Quiche piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut.

Dobra rada:
Podawaj z sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z pak choi
Quiche to propozycja dla każdego miłośnika wytrawnych tart. Francuskie pochodzenie potrawy zapewnia bogactwo smaku i aromatu. Słone kruche ciasto, ulubione składniki i masa jajeczno-śmietanowa są gwarancją pysznej kolacji. Skorzystajcie z naszego przepisu i połączcie francuskie quiche z pak choi, czyli chińską kapustą. Dodatek fig i koziego kremowego sera sprawi, że danie przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi ekskluzywnej, smacznej i nowoczesnej kuchni.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni francuskiej, a przede wszystkim różnego rodzaju wytrawnych tart.
Na jaką okazję?
Quiche z kapustą pak choi sprawdzi się jako danie obiadowe, przystawka, a także element wykwintnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Orkisz, z którego bezpośrednio produkuje się mąkę, to starożytna odmiana pszenicy. Dzięki grubej łusce jest odporny na działanie szkodników i chorób, co pozwala na uniknięcie stosowania podczas uprawy pestycydów i nawozów.
Dla urozmaicenia:
Quiche podaj nie tylko z kapustą pak choi, ale i z ulubioną sałatką, która idealnie połączy się z daniem głównym.