
Składniki
2 pęczki
2 sztuki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos: pomarańczę otrzyj ze skórki , wyciśnij z niej sok. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące.
Krok 3
Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny , pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywa, które doskonale smakują podawane jako samodzielne danie wegetariańskie. Nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości dodatków, wystarczą tylko takie, które lekko podkreślą smak potrawy. Gładki sos holenderski świetnie się do tego nadaje – stworzy bowiem ze szparagami wykwintne danie dla wegetarian.
Dla kogo?
Szparagi w sosie holenderskim to danie dedykowane miłośnikom tych sezonowych warzyw. W tej odsłonie smakują obłędnie! A może znasz kogoś, kto nie przepada za warzywami? Przygotuj dla tej osoby szparagi zielone z sosem holenderskim i zobaczysz, jak szybko zmieni zdanie!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad to idealna okazja do tego, by szparagi z sosem holenderskim pojawiły się na Twoim talerzu. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste i bardzo szybkie! Sos holenderski do szparagów sprawdzi się również w menu na większych przyjęciach. Zachwyć tym smakiem swoich bliskich.
Czy wiesz, że?
Wybierając szparagi, zwracaj uwagę na ich główkę – powinna być zwarta. Oznaką świeżości szparagów są także ich jędrne łodygi. Przed przygotowaniem wypłucz je dokładnie i odetnij twarde końcówki. Białe szparagi obierz z włókien, od główki w dół. Zielonych nie musisz obierać, zwłaszcza cienkich, ponieważ są delikatniejsze.
Dla urozmaicenia:
Szparagi gotuj do miękkości albo al dente. Następnie przygotuj sos holenderski. Najpierw utrzyj jajka z dodatkami, a potem dodawaj gorący tłuszcz. Sos powinien być gęsty, a gdy będzie gotowy, dopraw go skórką z pomarańczy. Najlepiej smakuje podawany na świeżo, ale możesz równie odgrzać go na parze. Sos holenderski szparagi zagwarantuje Ci prawdziwą ucztę smaków!