Szparagi z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

667 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

2 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos: pomarańczę otrzyj ze skórki , wyciśnij z niej sok. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące.

Krok 3

Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny , pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosem holenderskimSzparagi z sosem holenderskim

Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywo, które doskonale smakuje podawane jako samodzielne wegetariańskie danie. Nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości dodatków, wystarczą tylko takie, które lekko podkreślą smak potrawy. Gładki sos holenderski świetnie się do tego nadaje – stworzy bowiem ze szparagami wykwintne danie dla wegetarian. Wybierając szparagi, zwracaj uwagę na ich główkę – powinna być zwarta. Oznaką świeżości szparagów są także ich jędrne łodygi. Przed przygotowaniem wypłucz je dokładnie i odetnij twarde końcówki. Białe szparagi obierz z włókien, od główki w dół. Zielonych nie musisz obierać, zwłaszcza cienkich, ponieważ są delikatniejsze. Gotuj do miękkości albo al dente. Po ugotowaniu wypłucz zimną wodą – inaczej warzywa będą wciąż miękły pod wpływem ciepła. Następnie przygotuj sos holenderski. Najpierw utrzyj jajka z dodatkami, a potem dodawaj gorący tłuszcz. Sos powinien być gesty. Gotowy dopraw skórką z pomarańczy. Przygotuj go tuż przed podaniem. Jeśli jednak zdecydujesz się na podgrzewanie, zrób to na parze. To świetny sposób na przekąskę lub wegetariańską kolację. Smacznego!