Szparagi z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

373 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek.

Krok 3

Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną.

Krok 4

Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos był nieco bardziej wyrazisty możesz do niego dodać łyżeczkę musztardy Dijon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosemSzparagi z sosem

Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wielu dodatków, by smakować dobrze. Przygotuj je zatem tak, by podkreślić ich smak i zaserwować np. na wegetariańską kolację. Na początek wypłucz szparagi i odetnij ich twarde części (białe szparagi dodatkowo obierz). Zielone nie wymagają obierania, zwłaszcza cienkie i młode. Zrób to tylko wtedy, jeśli Twoje szparagi są dość grube. Następnie je ugotuj. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli włożysz warzywa do wody pionowo, z główkami wystającymi nad wrzątkiem. Są one delikatniejsze niż łodygi, więc zmiękną pod wpływem ciepła. Wyjmij je, kiedy będą al dente i zahartuj zimną wodą. Inaczej, pod wpływem ciepła, będą robiły się coraz bardziej miękkie. Dobrym sposobem na przyrządzenie szparagów jest też gotowanie na parze. Przygotuj sos, ucierając żółtka jaj na parze. Stopniowo dodawaj tłuszcz, pilnując temperatury. Polej nim szparagi. Tak przygotowane warzywa z sosem holenderskim do świetny sposób na wegetariańskie danie.