Szparagi z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

386 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

700 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek.

Krok 3

Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną.

Krok 4

Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos był nieco bardziej wyrazisty możesz do niego dodać łyżeczkę musztardy Dijon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulebiak z dynią
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosemSzparagi z sosem

Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wielu dodatków, by smakować dobrze. Przygotuj je zatem tak, by podkreślić ich smak i zaserwować np. na wegetariańską kolację. Na początek wypłucz szparagi i odetnij ich twarde części (białe szparagi dodatkowo obierz). Zielone nie wymagają obierania, zwłaszcza cienkie i młode. Zrób to tylko wtedy, jeśli Twoje szparagi są dość grube. Następnie je ugotuj. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli włożysz warzywa do wody pionowo, z główkami wystającymi nad wrzątkiem. Są one delikatniejsze niż łodygi, więc zmiękną pod wpływem ciepła. Wyjmij je, kiedy będą al dente i zahartuj zimną wodą. Inaczej, pod wpływem ciepła, będą robiły się coraz bardziej miękkie. Dobrym sposobem na przyrządzenie szparagów jest też gotowanie na parze. Przygotuj sos, ucierając żółtka jaj na parze. Stopniowo dodawaj tłuszcz, pilnując temperatury. Polej nim szparagi. Tak przygotowane warzywa z sosem holenderskim do świetny sposób na wegetariańskie danie.