Szparagi w sosie - przepis prosty: z jajkami | Przepisy.pl pixel

Szparagi z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

128

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1010 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek.

Krok 3

Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną.

Krok 4

Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos był nieco bardziej wyrazisty możesz do niego dodać łyżeczkę musztardy Dijon.

2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 14.05.2025

    Prostota, w tym tkwi sens smaku. Szparagi zielone uwielbiam, i ten aksamitny sos, poezja. Bulion warzywny nie tylko do zupy, ale też do sosu jest rewelacyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Wieczorek

    Sabina Wieczorek , 30.06.2021

    TAK ! Szparagi, zwłaszcza te zielone mają bardzo delikatne końcówki. Aby zachować ich pyszny smak oraz jędrność polecam gotować to szlachetne warzywo w wysokim garnku, w pozycji pionowej. Najlepiej aby same końcówki nie były zanurzone w wodzie, a gotowały się jedynie pod wpływem pary wodnej !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosemSzparagi z sosem

Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wielu dodatków, by smakować dobrze. Przygotuj je zatem tak, by podkreślić ich smak i zaserwować np. na wegetariańską kolację. Na początek wypłucz szparagi i odetnij ich twarde części (białe szparagi dodatkowo obierz). Zielone nie wymagają obierania, zwłaszcza cienkie i młode. Zrób to tylko wtedy, jeśli Twoje szparagi są dość grube. Następnie je ugotuj. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli włożysz warzywa do wody pionowo, z główkami wystającymi nad wrzątkiem. Są one delikatniejsze niż łodygi, więc zmiękną pod wpływem ciepła. Wyjmij je, kiedy będą al dente i zahartuj zimną wodą. Inaczej, pod wpływem ciepła, będą robiły się coraz bardziej miękkie. Dobrym sposobem na przyrządzenie szparagów jest też gotowanie na parze. Przygotuj sos, ucierając żółtka jaj na parze. Stopniowo dodawaj tłuszcz, pilnując temperatury. Polej nim szparagi. Tak przygotowane warzywa z sosem holenderskim do świetny sposób na wegetariańskie danie.