
Składniki
2 pęczki
3 sztuki
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.
Krok 2
Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek.
Krok 3
Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną.
Krok 4
Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

Dobra rada:
Aby sos był nieco bardziej wyrazisty możesz do niego dodać łyżeczkę musztardy Dijon.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi z sosem
Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wielu dodatków, by smakować dobrze. Przygotuj je zatem tak, by podkreślić ich smak i zaserwować np. na wegetariańską kolację. Na początek wypłucz szparagi i odetnij ich twarde części (białe szparagi dodatkowo obierz). Zielone nie wymagają obierania, zwłaszcza cienkie i młode. Zrób to tylko wtedy, jeśli Twoje szparagi są dość grube. Następnie je ugotuj. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli włożysz warzywa do wody pionowo, z główkami wystającymi nad wrzątkiem. Są one delikatniejsze niż łodygi, więc zmiękną pod wpływem ciepła. Wyjmij je, kiedy będą al dente i zahartuj zimną wodą. Inaczej, pod wpływem ciepła, będą robiły się coraz bardziej miękkie. Dobrym sposobem na przyrządzenie szparagów jest też gotowanie na parze. Przygotuj sos, ucierając żółtka jaj na parze. Stopniowo dodawaj tłuszcz, pilnując temperatury. Polej nim szparagi. Tak przygotowane warzywa z sosem holenderskim do świetny sposób na wegetariańskie danie.