Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

437 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 3

Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.

Krok 4

Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka smakuje również z serem pleśniowym lub kulkami sera mozzarella. Zamiast sera gouda możesz wykorzystać dowolny twardy ser.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowychSałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego ser i grzanki, a otrzymasz smaczne danie wegetariańskie na obiad. Zacznij przygotowanie tej sałatki od pokrojenia kajzerek na grzanki. Pokrój je na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą oraz ziołami. Włóż grzanki do piekarnika lub podgrzej na patelni. W tym czasie opłucz rukolę i pokrój pozostałe warzywa. Użyj pomidorków w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, a także pomarańczowym – wtedy sałatka będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Jej wygląd urozmaicą też paski czerwonej i żółtej papryki. Ser pokrój w cienkie słupki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odpowiednie będą wszystkie twarde gatunki np. cheddar czy ementaler. Na koniec gotową sałatkę posyp grzankami. Serwuj samodzielnie lub jako dodatek np. do tarty z warzywami. Spróbuj tej smacznej potrawy wegetariańskiej, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomidorkami i kremowym serem. Przekonaj się, że smakuje doskonale połączona w całość za pomocą ziołowego dressingu. Smacznego!