Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

430 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 3

Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.

Krok 4

Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka smakuje również z serem pleśniowym lub kulkami sera mozzarella. Zamiast sera gouda możesz wykorzystać dowolny twardy ser.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowychSałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego ser i grzanki, a otrzymasz smaczne danie wegetariańskie na obiad. Zacznij przygotowanie tej sałatki od pokrojenia kajzerek na grzanki. Pokrój je na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą oraz ziołami. Włóż grzanki do piekarnika lub podgrzej na patelni. W tym czasie opłucz rukolę i pokrój pozostałe warzywa. Użyj pomidorków w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, a także pomarańczowym – wtedy sałatka będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Jej wygląd urozmaicą też paski czerwonej i żółtej papryki. Ser pokrój w cienkie słupki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odpowiednie będą wszystkie twarde gatunki np. cheddar czy ementaler. Na koniec gotową sałatkę posyp grzankami. Serwuj samodzielnie lub jako dodatek np. do tarty z warzywami. Spróbuj tej smacznej potrawy wegetariańskiej, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomidorkami i kremowym serem. Przekonaj się, że smakuje doskonale połączona w całość za pomocą ziołowego dressingu. Smacznego!