Jak zagęścić sos pomidorowy do gołąbków bez mąki?

Sprawdźcie, jak zagęścić sos do gołąbków, żeby nie spływał z potrawy. Gęsty aromatyczny sos jest nieodłącznym dodatkiem do domowych gołąbków, ale czasami ulubiony sos wychodzi zbyt rzadki i trzeba go jakoś uratować.

Jak zagęścić sos pomidorowy do gołąbków?

Za rzadki sos do gołąbków może skutecznie popsuć radość z gotowania. Zbyt rzadki sos rozlewa się po całym talerzu i nie wygląda apetycznie, ale można go uratować. Podpowiadamy, czym zagęścić sos do gołąbków bez używania mąki.

Jak zagęścić sos pomidorowy do gołąbków, żeby nie zmienić jego smaku? Najprostszym sposobem będzie skorzystanie z bułki tartej lub połówki świeżej bułki pszennej. Do zagęszczenia 200-300 ml sosu zwykle wystarczy 1-2 łyżki bułki tartej lub 1/6 małej kajzerki. Bułka bardzo skutecznie zagęszcza sos, ale trzeba pamiętać, że jest w nim wyczuwalna i widoczna.

Jak zagęścić sos do gołąbków bez mąki i bułki? Jeśli chcecie, by sos był gładki, zagęśćcie go jogurtem naturalnym (gęstym) lub śmietaną – będzie jaśniejszy, ale też delikatniejszy w smaku. Do zagęszczenia sosu możecie też wykorzystać zblendowane pomidory przecierowe odmian Lima, San Marzano lub inne o dużej zawartości suchej masy. Po dodaniu pomidorów trzeba zredukować sos do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W ostateczności możecie się też zdecydować na sam zabieg redukowania (odparowywania) sosu.

Za rzadki farsz do gołąbków – jak go zagęścić?

Problem zbyt rzadkiego sosu pomidorowego do gołąbków mamy już rozwiązany, a co, jeśli problemem jest zbyt rzadki farsz? Najlepiej byłoby zagęścić go mąką lub bułką tartą, a ewentualnie dołożyć dodatkową porcję mięsa lub ryżu.