
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
40 gramów
40 gramów
100 mililitrów
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i przesmaż.

Krok 2
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, gdy ściemnieje.

Krok 3
Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę mąki i smaż minutę. Stopniowo dolewaj bulion, przygotowany z wody i kostki Knorr, i mieszaj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to kapitalny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu i mięsa kojarzone jest przede wszystkim z domowym, codziennym posiłkiem, jednak podawane jest także na wyjątkowe okazje. Potrawa nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatki. Tradycyjne gołąbki są pyszne szczególnie podawane z gęstym sosem do gołąbków, np. pieczarkowym lub pomidorowym. Oba można kupić gotowe w sklepie spożywczym, warto jednak spróbować przyrządzić je samemu. Prezentujemy klasyczny przepis na sos pomidorowy do gołąbków, dzięki któremu to legendarne już w wielu kręgach danie będzie kompletne.
Dla kogo? Aby przygotować sos pomidorowy do gołąbków, potrzebujesz bulionu warzywnego lub resztek z rosołu. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje! Sos pomidorowy do gołąbków doprawisz i zagęścisz z pomocą koncentratu pomidorowego. Spróbuj także wykorzystać do tego podsmażone świeże pomidory. Zeszklona na patelni cebula z dodatkiem czosnku dodadzą całości sosu pomidorowego do gołąbków ostrego posmaku. Wyrazisty i gęsty sos do gołąbków to wisienka na torcie domowego posiłku.
Na jaką okazję? Z łatwością podzielisz gołąbki na porcje, co ułatwi ich podgrzewanie. Długo zachowują swój smak, kiedy przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze. Przygotuj większą ilość, zwłaszcza gdy terminarz na najbliższe dni wypełniony jest najróżniejszymi obowiązkami. Zarówno mięsny farsz, jak i sos do gołąbków podgrzejesz w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu.
Czy wiesz, że? Zanim zaczniesz zastanawiać się nad tym, jak zrobić sos do gołąbków, pamiętaj o wyborze dobrej kapusty, w którą zawiniesz nadzienie. Zwykle używane są liście białej kapusty, ale sprawdzi się również kapusta pekińska albo włoska.
Dla urozmaicenia: Pomidorowy sos do gołąbków można dowolnie, według uznania, przyprawić solą, pieprzem czy mieszanką suszonych ziół. Zaleca się podawać sos pomidorowy do gołąbków na ciepło. Poza tym specjałem doskonale skomponuje się również z pieczonym mięsem. Wypróbuj nasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!