Sos pomidorowy do gołąbków z cebulką – gęsty | Przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy do gołąbków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

40 gramów

100 mililitrów

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i przesmaż.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, gdy ściemnieje.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę mąki i smaż minutę. Stopniowo dolewaj bulion, przygotowany z wody i kostki Knorr, i mieszaj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 10.06.2024

    Ja na końcu jeszcze blenduje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Michalczak

    Marcin Michalczak , 03.12.2020

    Super sos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki , 05.03.2017

    zmieniłem lekko składniki i super. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdalenaLidia Doroszenko

    MagdalenaLidia Doroszenko , 29.08.2016

    pychotka mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia  bugaj

    Emilia bugaj , 27.07.2016

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do gołąbkówSos pomidorowy do gołąbków

Gołąbki to kapitalny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu i mięsa kojarzone jest przede wszystkim z domowym, codziennym posiłkiem, jednak podawane jest także na wyjątkowe okazje. Potrawa nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatki. Tradycyjne gołąbki są pyszne szczególnie podawane z gęstym sosem do gołąbków, np. pieczarkowym lub pomidorowym. Oba można kupić gotowe w sklepie spożywczym, warto jednak spróbować przyrządzić je samemu. Prezentujemy klasyczny przepis na sos pomidorowy do gołąbków, dzięki któremu to legendarne już w wielu kręgach danie będzie kompletne.

Dla kogo? Aby przygotować sos pomidorowy do gołąbków, potrzebujesz bulionu warzywnego lub resztek z rosołu. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje! Sos pomidorowy do gołąbków doprawisz i zagęścisz z pomocą koncentratu pomidorowego. Spróbuj także wykorzystać do tego podsmażone świeże pomidory. Zeszklona na patelni cebula z dodatkiem czosnku dodadzą całości sosu pomidorowego do gołąbków ostrego posmaku. Wyrazisty i gęsty sos do gołąbków to wisienka na torcie domowego posiłku.

Na jaką okazję? Z łatwością podzielisz gołąbki na porcje, co ułatwi ich podgrzewanie. Długo zachowują swój smak, kiedy przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze. Przygotuj większą ilość, zwłaszcza gdy terminarz na najbliższe dni wypełniony jest najróżniejszymi obowiązkami. Zarówno mięsny farsz, jak i sos do gołąbków podgrzejesz w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu.

Czy wiesz, że? Zanim zaczniesz zastanawiać się nad tym, jak zrobić sos do gołąbków, pamiętaj o wyborze dobrej kapusty, w którą zawiniesz nadzienie. Zwykle używane są liście białej kapusty, ale sprawdzi się również kapusta pekińska albo włoska.

Dla urozmaicenia: Pomidorowy sos do gołąbków można dowolnie, według uznania, przyprawić solą, pieprzem czy mieszanką suszonych ziół. Zaleca się podawać sos pomidorowy do gołąbków na ciepło. Poza tym specjałem doskonale skomponuje się również z pieczonym mięsem. Wypróbuj nasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!