Sos pomidorowy do gołąbków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

615 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

40 gramów

100 mililitrów

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i przesmaż.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, gdy ściemnieje.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę mąki i smaż minutę. Stopniowo dolewaj bulion, przygotowany z wody i kostki Knorr, i mieszaj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki , 05.03.2017

    zmieniłem lekko składniki i super. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdalenaLidia Doroszenko

    MagdalenaLidia Doroszenko, 29.08.2016

    pychotka mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia  bugaj

    Emilia bugaj, 27.07.2016

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do gołąbkówSos pomidorowy do gołąbków

Gołąbki to pyszny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu i mięsa kojarzone jest przede wszystkim z domowym, codziennym posiłkiem, jednak podawane jest także na wyjątkowe okazje. Z łatwością możesz podzielić gołąbki na porcje, co ułatwia ich podgrzewanie. Długo zachowują swój smak, kiedy przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze. Są pyszne szczególnie z dodatkiem sosu, np. pieczarkowego lub pomidorowego. Oba można kupić gotowe w sklepie spożywczym, warto jednak spróbować przyrządzić je samemu. Aby przygotować sos pomidorowy do gołąbków potrzebujesz bulionu warzywnego lub resztek z rosołu. Doprawisz i zagęścisz go z pomocą koncentratu pomidorowego. Spróbuj także wykorzystać do tego podsmażonych świeżych pomidorów. Zeszklona na patelni cebula z dodatkiem czosnku dodadzą całości ostrego posmaku. Sos można dowolnie, według uznania, przyprawić solą, pieprzem czy mieszanką suszonych ziół. Zaleca się podawać sos pomidorowy do gołąbków na ciepło. Poza gołąbkami doskonale skomponuje się również z pieczonym mięsem. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!