Sos pomidorowy do gołąbków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos pomidorowy do gołąbków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

40 gramów

100 mililitrów

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i przesmaż.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, gdy ściemnieje.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę mąki i smaż minutę. Stopniowo dolewaj bulion, przygotowany z wody i kostki Knorr, i mieszaj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw.

Sos pomidorowy do gołąbków - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki , 05.03.2017

    zmieniłem lekko składniki i super. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdalenaLidia Doroszenko

    MagdalenaLidia Doroszenko , 29.08.2016

    pychotka mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia  bugaj

    Emilia bugaj , 27.07.2016

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do gołąbkówSos pomidorowy do gołąbków

Gołąbki to pyszny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu i mięsa kojarzone jest przede wszystkim z domowym, codziennym posiłkiem, jednak podawane jest także na wyjątkowe okazje. Z łatwością możesz podzielić gołąbki na porcje, co ułatwia ich podgrzewanie. Długo zachowują swój smak, kiedy przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze. Są pyszne szczególnie z dodatkiem sosu, np. pieczarkowego lub pomidorowego. Oba można kupić gotowe w sklepie spożywczym, warto jednak spróbować przyrządzić je samemu. Aby przygotować sos pomidorowy do gołąbków potrzebujesz bulionu warzywnego lub resztek z rosołu. Doprawisz i zagęścisz go z pomocą koncentratu pomidorowego. Spróbuj także wykorzystać do tego podsmażonych świeżych pomidorów. Zeszklona na patelni cebula z dodatkiem czosnku dodadzą całości ostrego posmaku. Sos można dowolnie, według uznania, przyprawić solą, pieprzem czy mieszanką suszonych ziół. Zaleca się podawać sos pomidorowy do gołąbków na ciepło. Poza gołąbkami doskonale skomponuje się również z pieczonym mięsem. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!