
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
40 gramów
40 gramów
100 mililitrów
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i przesmaż.

Krok 2
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, gdy ściemnieje.

Krok 3
Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę mąki i smaż minutę. Stopniowo dolewaj bulion, przygotowany z wody i kostki Knorr, i mieszaj sos pomidorowy do gołąbków do uzyskania gęstej konsystencji. Dopraw.


Dobra rada:
Aby sos pomidorowy do gołąbków był aksamitny i delikatny, zmiksuj go i dodaj odrobinę śmietanki. To prosty sposób na klasyczny sos do gołąbków o idealnej konsystencji.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to kapitalny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu i mięsa kojarzone jest przede wszystkim z domowym, codziennym posiłkiem, jednak podawane jest także na wyjątkowe okazje. Potrawa nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatki. Tradycyjne gołąbki są pyszne szczególnie podawane z gęstym sosem do gołąbków, np. pieczarkowym lub pomidorowym. Oba można kupić gotowe w sklepie spożywczym, warto jednak spróbować przyrządzić je samemu. Prezentujemy klasyczny przepis na sos pomidorowy do gołąbków, dzięki któremu to legendarne już w wielu kręgach danie będzie kompletne.
Dla kogo?
Jak zrobić sos do gołąbków? Aby przygotować sos pomidorowy do gołąbków, potrzebujesz bulionu warzywnego lub resztek z rosołu. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje! Sos pomidorowy do gołąbków doprawisz i zagęścisz z pomocą koncentratu pomidorowego. Spróbuj także wykorzystać do tego podsmażone świeże pomidory. Zeszklona na patelni cebula z dodatkiem czosnku dodadzą całości sosu pomidorowego do gołąbków ostrego posmaku. Wyrazisty i gęsty sos do gołąbków to wisienka na torcie domowego posiłku. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu, jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków, postaw na prostotę i dobrej jakości składniki.
Na jaką okazję?
Z łatwością podzielisz gołąbki na porcje, co ułatwi ich podgrzewanie. Długo zachowują swój smak, kiedy przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze. Przygotuj większą ilość, zwłaszcza gdy terminarz na najbliższe dni wypełniony jest najróżniejszymi obowiązkami. Zarówno mięsny farsz, jak i sos do gołąbków podgrzejesz w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Klasyczny sos do gołąbków sprawdzi się również jako dodatek do innych dań, np. klopsików czy zapiekanek.
Czy wiesz, że?
Zanim zaczniesz zastanawiać się nad tym, jak zrobić sos do gołąbków, pamiętaj o wyborze dobrej kapusty, w którą zawiniesz nadzienie. Zwykle używane są liście białej kapusty, ale sprawdzi się również kapusta pekińska albo włoska. Niektórzy dodają do sosu pomidorowego do gołąbków szczyptę cynamonu lub odrobinę cukru, by przełamać kwaśny smak pomidorów.
Dla urozmaicenia:
Pomidorowy sos do gołąbków można dowolnie, według uznania, przyprawić solą, pieprzem czy mieszanką suszonych ziół. Zaleca się podawać sos pomidorowy do gołąbków na ciepło. Poza tym specjałem doskonale skomponuje się również z pieczonym mięsem. Wypróbuj nasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!
Sosu do gołąbków możesz użyć również do innych dań, np. ziemniaków faszerowanych mięsem lub cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami — taki dodatek świetnie podkreśli ich smak!