Drobno posiekane jajka i ogórki, marynowane grzyby i majonez – oto składniki wyśmienitego dodatku do potraw. Jak zrobić sos tatarski? Wykorzystaj nasze porady.
Jak zrobić sos tatarski w wersji klasycznej?
Będziesz potrzebować:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 ml majonezu Hellmann’s Babuni
- 6 korniszonów
- sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- 40 g grzybów marynowanych
- sok z 1 cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy
- szczyptę cukru
- 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
- Składniki potrzebne do przygotowania sosu: jajka, ogórki, grzyby i pietruszkę, drobno posiekaj.
- Sos sałatkowy czosnkowy wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
- Starannie wymieszaj wszystkie z wymienionych produktów.
- Sos dopraw odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny. Najsmaczniejszy będzie po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce. Jego smak możesz urozmaicić łyżką kaparów z zalewy. Pobierz listę składników na klasyczny sos tatarski i do dzieła!
Z czym podawać sos tatarski?
Sos tatarski to dość uniwersalny dodatek. Z czym najlepiej się skomponuje? Oto niektóre z propozycji:
- jajka: ugotowane na twardo i przekrojone na pół, będą smaczne, jeśli sos rozsmarujesz na nich równomierną warstwą;
- białe ryby: sos tatarski to niezastąpiony dodatek do paluszków rybnych, smażonego dorsza czy halibuta. Połącz go z rybą i frytkami, a otrzymasz brytyjski klasyk – fish and chips (www.przepisy.pl/przepis/fish-and-chips);
- wędliny: dodatek pasuje do gotowanej szynki, polędwicy i innych mięs podawanych na zimno;
- smażony ser: sos będzie znakomity z panierowanym serem o chrupiącej skórce i aksamitnym wnętrzu.
Jak zrobić sos tatarski inaczej? Będzie pyszny również z suszonymi owocami. Sprawdź przepis na sos tatarski z rodzynkami.
Komentarze (0)