Drobno posiekane jajka i ogórki, marynowane grzyby i majonez – oto składniki wyśmienitego dodatku do potraw. Jak zrobić sos tatarski? Wykorzystaj nasze porady.

Jak zrobić sos tatarski w wersji klasycznej?

Będziesz potrzebować:

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 100 ml majonezu Hellmann’s Babuni

- 6 korniszonów

- sos sałatkowy czosnkowy Knorr

- 40 g grzybów marynowanych

- sok z 1 cytryny

- pół pęczka natki pietruszki

- 2 łyżki musztardy

- szczyptę cukru

- 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

- Składniki potrzebne do przygotowania sosu: jajka, ogórki, grzyby i pietruszkę, drobno posiekaj.

- Sos sałatkowy czosnkowy wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.

- Starannie wymieszaj wszystkie z wymienionych produktów.

- Sos dopraw odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny. Najsmaczniejszy będzie po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce. Jego smak możesz urozmaicić łyżką kaparów z zalewy. Pobierz listę składników na klasyczny sos tatarski i do dzieła!

Z czym podawać sos tatarski?

Sos tatarski to dość uniwersalny dodatek. Z czym najlepiej się skomponuje? Oto niektóre z propozycji:

- jajka: ugotowane na twardo i przekrojone na pół, będą smaczne, jeśli sos rozsmarujesz na nich równomierną warstwą;

- białe ryby: sos tatarski to niezastąpiony dodatek do paluszków rybnych, smażonego dorsza czy halibuta. Połącz go z rybą i frytkami, a otrzymasz brytyjski klasyk – fish and chips (www.przepisy.pl/przepis/fish-and-chips);

- wędliny: dodatek pasuje do gotowanej szynki, polędwicy i innych mięs podawanych na zimno;

- smażony ser: sos będzie znakomity z panierowanym serem o chrupiącej skórce i aksamitnym wnętrzu.

Jak zrobić sos tatarski inaczej? Będzie pyszny również z suszonymi owocami. Sprawdź przepis na sos tatarski z rodzynkami.