Do kaszy, ryżu, makaronu i mięs, takich jak: zrazy, pulpety czy pieczeń schabowa. Jak zrobić sos grzybowy, który będzie aksamitny?
Składniki do sosu grzybowego
Najważniejszym składnikiem sosu grzybowego są, oczywiście, grzyby. Jakie najlepiej wybrać? Popularny jest sos pieczarkowy, idealny do klopsików czy placków ziemniaczanych. Do bardziej wykwintnych dań sprawdzą się grzyby leśne, np. borowiki, a także boczniaki. Ważne, by dobrze je oczyścić i podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Do sosu potrzebna będzie także grzybowa esencja albo bulion i śmietana, a jego smak podkreślisz posiekaną pietruszką albo cebulą szalotką.
Jak zrobić sos grzybowy?
Przepisów na sosy grzybowe jest wiele, sprawdź jeden z najłatwiejszych:
1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż z cebulą na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pozostałym po smażeniu mięsa – dzięki niemu nabiorą dodatkowego smaku).
2. Grzyby zalej wodą, a następnie dodaj do niej grzybową esencję, która wzbogaci smak sosu. Gotuj wszystko przez krótki czas.
3. Zagęść sos kwaśną śmietaną. Wcześniej ją jednak zahartuj, mieszając energicznie z niewielką ilością gorącego wywaru. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek.
4. Zmiksuj sos, aby zyskał jednolitą konsystencję, tak jak sos grzybowy z boczniaka.
Wiedząc, jak zrobić sos grzybowy, z łatwością przyrządzisz wiele smacznych posiłków. Próbuj różnych przypraw i ziół, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz smak dodatku. Do większości grzybów będzie pasować np. posiekana natka pietruszki. Miłego gotowania!
Komentarze (0)