Sos grzybowy z boczniaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Sos grzybowy z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Gotowy sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sos grzybowy z boczniaka - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowy z boczniakaSos grzybowy z boczniaka

Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polane nim gołąbki, kopytka czy kluski śląskie będą naprawdę pyszne i wyraziste. Przyda się też do pieczeni, ziemniaczanego purée czy delikatnych kotletów warzywnych. Przyrządzisz go, zaczynając od podsmażenia na tłuszczu cebuli i pokrojonych boczniaków. Następnie zdejmij grzyby z ognia i dolej do nich wodę oraz dodaj esencję do sosu. Gotuj te składniki przez chwilę i na koniec zapraw wywar śmietaną. Jeśli wolisz gładkie, aksamitne sosy, zmiksuj sos grzybowy z boczniaka blenderem. Będzie jednak bardzo smaczny również z wyraźnymi kawałkami grzybów. Wzmocnisz jego smak, dodając do niego kilka kropel sosu sojowego. Dzięki temu całość zyska nieco orientalny charakter. Możesz też posypać go tuż przed podaniem świeżymi ziołami – sprawdzi się posiekana natka pietruszki, kolendra lub rozmaryn. Szukasz propozycji na wyraziste uzupełnienie planowanej potrawy? Wypróbuj przepis na kremowy sos grzybowy z boczniaka.