
Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Krok 2
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Gotowy sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.


Dobra rada:
Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejInne przepisy
Sos grzybowy z boczniaka
Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polane nim gołąbki, kopytka czy kluski śląskie będą naprawdę pyszne i wyraziste. Przyda się też do pieczeni, ziemniaczanego purée czy delikatnych kotletów warzywnych. Przyrządzisz go, zaczynając od podsmażenia na tłuszczu cebuli i pokrojonych boczniaków. Następnie zdejmij grzyby z ognia i dolej do nich wodę oraz dodaj esencję do sosu. Gotuj te składniki przez chwilę i na koniec zapraw wywar śmietaną. Jeśli wolisz gładkie, aksamitne sosy, zmiksuj sos grzybowy z boczniaka blenderem. Będzie jednak bardzo smaczny również z wyraźnymi kawałkami grzybów. Wzmocnisz jego smak, dodając do niego kilka kropel sosu sojowego. Dzięki temu całość zyska nieco orientalny charakter. Możesz też posypać go tuż przed podaniem świeżymi ziołami – sprawdzi się posiekana natka pietruszki, kolendra lub rozmaryn. Szukasz propozycji na wyraziste uzupełnienie planowanej potrawy? Wypróbuj przepis na kremowy sos grzybowy z boczniaka.