Cos czosnkowy z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos Czosnkowy

Autor: wydra123

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 pęczek

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki wyciśnij czosnek.

Krok 2

Dodaj majonezu i jogurtu.

Krok 3

Dodaj resztę składników i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos Czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos CzosnkowySos Czosnkowy

Sos czosnkowy jest dodatkiem, który pasuje niemal do każdego dania – od przekąsek typu krakersy lub chipsy, przez sałatki, aż po dania główne. Świetnie smakuje podany do pieczonych mięs – aromatyczne zioła bardzo dobrze komponują się z wyrazistym smakiem czosnku. Sos możesz z łatwością przygotować w domu. Wystarczy ząbek czosnku, jogurt oraz koperek, który złagodzi ostrość. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak chcesz uzyskać, dodaj do jogurtu jeden, dwa lub trzy ząbki czosnku. Najlepiej przecisnąć go przez praskę, jednak możesz też posiekać go drobno lub zgnieć ząbki czosnku płaską stroną noża, mocno dociskając do deski. Sos sprawdza się świetnie przede wszystkim jako dodatek do surówek lub sałatek. Jeśli serwowany będzie do dania głównego, podaj go w sosjerkach, by goście sami mogli porcjować sobie jego ilość. Możesz przystroić go natką pietruszki lub odrobiną bazylii. Kiedy chcesz uzyskać nieco odmienny smak niż zwykle, dodaj do całości pieprz cytrynowy – podkreśli smak sosu i nada mu delikatnie kwaskowego smaku.