
Składniki
4 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
1 łyżka
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki posiekaj. Następnie zalej 400 mililitrami wody i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw sos do ostygnięcia.

Krok 2
Do wody ze śliwkami wsyp Fix Knorr. Ponownie zagotuj, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Do sosu dodaj czosnek granulowany, suszone chilli, sos sojowy, ocet, krem orzechowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie zmiksuj. Sos podawaj do mięs i warzyw lub używaj jako przyprawy.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos hoisin
Hoisin jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni chińskiej. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przyrządzić taki specjał, to koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Stanowi on dodatek do wielu dań z kaczką oraz potraw stir-fry z makaronem lub ryżem. A Ty? Do czego zaserwujesz sos hoisin?
Dla kogo?
Hoisin sos przepis sprawdzi się w kuchni osób lubiących oryginalne i nowe smaki. Należysz do tego grona? Koniecznie zobacz na nasze wskazówki, a później przyrządź ten wyjątkowy przysmak. Hoisin sos przepis skład nie należy do najdłuższych, a efekty na talerzu zachwycają.
Na jaką okazję?
Obiad w gronie rodziny, impreza ze znajomymi, większa uroczystość – wykorzystaj sos hoisin przepis w swojej kuchni. Możesz użyć go do glazurowania wieprzowych żeberek oraz jako dip do sajgonek. Charakterystyczna dla sosu hoisin jest gęsta konsystencja, ciemnobrązowy kolor oraz słodko-pikantny smak.
Czy wiesz, że?
Jednym z głównych składników hoisin są suszone śliwki, które dodają mu słodyczy. Należy je posiekać i gotować przez kwadrans w wodzie, po czym odstawić wywar do ostygnięcia. Następnie dodaj do niego błyskawiczny sos z proszku, dzięki któremu całość nabierze odpowiedniej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Aby nadać pikantności, użyj granulowanego czosnku oraz suszonego chili. Dla przełamania smaku warto dodać do sosu także dwie łyżki octu, najlepiej ryżowego. Na koniec wmieszaj do zawartości garnka sos sojowy oraz masło orzechowe. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Przygotuj sos hoisin według naszego przepisu.