Sos hoisin – przepis domowy: do mięs i warzyw | Przepisy.pl pixel

Sos hoisin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki posiekaj. Następnie zalej 400 mililitrami wody i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw sos do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 1

Krok 2

Do wody ze śliwkami wsyp Fix Knorr. Ponownie zagotuj, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj czosnek granulowany, suszone chilli, sos sojowy, ocet, krem orzechowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie zmiksuj. Sos podawaj do mięs i warzyw lub używaj jako przyprawy.

Sos hoisin - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos Chilli
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos hoisinSos hoisin

Hoisin jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni chińskiej. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przyrządzić taki specjał, to koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Stanowi on dodatek do wielu dań z kaczką oraz potraw stir-fry z makaronem lub ryżem. A Ty? Do czego zaserwujesz sos hoisin?

Dla kogo?

Hoisin sos przepis sprawdzi się w kuchni osób lubiących oryginalne i nowe smaki. Należysz do tego grona? Koniecznie zobacz na nasze wskazówki, a później przyrządź ten wyjątkowy przysmak. Hoisin sos przepis skład nie należy do najdłuższych, a efekty na talerzu zachwycają. 

Na jaką okazję?

Obiad w gronie rodziny, impreza ze znajomymi, większa uroczystość – wykorzystaj sos hoisin przepis w swojej kuchni. Możesz użyć go do glazurowania wieprzowych żeberek oraz jako dip do sajgonek. Charakterystyczna dla sosu hoisin jest gęsta konsystencja, ciemnobrązowy kolor oraz słodko-pikantny smak.

Czy wiesz, że?

Jednym z głównych składników hoisin są suszone śliwki, które dodają mu słodyczy. Należy je posiekać i gotować przez kwadrans w wodzie, po czym odstawić wywar do ostygnięcia. Następnie dodaj do niego błyskawiczny sos z proszku, dzięki któremu całość nabierze odpowiedniej konsystencji. 

Dla urozmaicenia:

Aby nadać pikantności, użyj granulowanego czosnku oraz suszonego chili. Dla przełamania smaku warto dodać do sosu także dwie łyżki octu, najlepiej ryżowego. Na koniec wmieszaj do zawartości garnka sos sojowy oraz masło orzechowe. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Przygotuj sos hoisin według naszego przepisu.