Sos hoisin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos hoisin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki posiekaj. Następnie zalej 400 mililitrami wody i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw sos do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 1

Krok 2

Do wody ze śliwkami wsyp Fix Knorr. Ponownie zagotuj, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj czosnek granulowany, suszone chilli, sos sojowy, ocet, masło orzechowe oraz olej sezamowy. Całość dokładnie zmiksuj. Sos podawaj do mięs i warzyw lub używaj jako przyprawy.

Sos hoisin - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos hoisinSos hoisin

Hoisin jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni chińskiej. Stanowi dodatek do wielu dań z kaczką oraz potraw stir-fry z makaronem lub ryżem. Często jest także wykorzystywany do glazurowania wieprzowych żeberek oraz jako dip do sajgonek. Charakterystyczna dla sosu hoisin jest gęsta konsystencja, ciemnobrązowy kolor oraz słodko-pikantny smak. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przyrządzić taki sos, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Jednym z głównych składników hoisin są suszone śliwki, które dodają mu słodyczy. Należy je posiekać i gotować przez kwadrans w wodzie, po czym odstawić wywar do ostygnięcia. Następnie dodaj do niego błyskawiczny sos z proszku, dzięki któremu całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Aby nadać jej pikantności, użyj granulowanego czosnku oraz suszonego chili. Dla przełamania smaku warto dodać do sosu także dwie łyżki octu, najlepiej ryżowego. Na koniec wmieszaj do zawartości garnka sos sojowy oraz masło orzechowe. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Przygotuj sos hoisin według naszego przepisu.