Sos hoisin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki posiekaj. Następnie zalej 400 mililitrami wody i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw sos do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 1

Krok 2

Do wody ze śliwkami wsyp Fix Knorr. Ponownie zagotuj, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Sos hoisin - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj czosnek granulowany, suszone chilli, sos sojowy, ocet, masło orzechowe oraz olej sezamowy. Całość dokładnie zmiksuj. Sos podawaj do mięs i warzyw lub używaj jako przyprawy.

Sos hoisin - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos hoisinSos hoisin

Hoisin jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni chińskiej. Stanowi dodatek do wielu dań z kaczką oraz potraw stir-fry z makaronem lub ryżem. Często jest także wykorzystywany do glazurowania wieprzowych żeberek oraz jako dip do sajgonek. Charakterystyczna dla sosu hoisin jest gęsta konsystencja, ciemnobrązowy kolor oraz słodko-pikantny smak. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przyrządzić taki sos, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Jednym z głównych składników hoisin są suszone śliwki, które dodają mu słodyczy. Należy je posiekać i gotować przez kwadrans w wodzie, po czym odstawić wywar do ostygnięcia. Następnie dodaj do niego błyskawiczny sos z proszku, dzięki któremu całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Aby nadać jej pikantności, użyj granulowanego czosnku oraz suszonego chili. Dla przełamania smaku warto dodać do sosu także dwie łyżki octu, najlepiej ryżowego. Na koniec wmieszaj do zawartości garnka sos sojowy oraz masło orzechowe. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Przygotuj sos hoisin według naszego przepisu.