Ostry sos chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki sparz wrzątkiem, osusz i usuń nasiona. Pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2

Do miseczki wrzuć papryki, cebulę, przecier pomidorowy i oliwę. Zmiksuj na gładki sos i dopraw do smaku.

Krok 3

Przełóż do rondelka i gotuj namyłam ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje. Sos chili jest idealnym dodatkiem do potraw meksykańskich.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostry sos chiliOstry sos chili

Nasz przepis na ostry sos chili z pewnością spełni kulinarne oczekiwania miłośników wyrazistych, pikantnych potraw. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kuchni meksykańskiej lub chińskiej, podkreślając smak orientalnych dań. Warto podkreślić, iż ostry sos z papryczek chili nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut oraz kilka podstawowych składników: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, czosnek i – bohaterka dania – papryczka chili. W zależności od poziomu pikantności, który chcecie uzyskać, możecie użyć dowolnej ilości ostrych papryczek. My zalecamy 3 sztuki, które sprawią, że sos będzie naprawdę ostry!

Dla kogo?

Ostry sos chili polecamy każdemu, kto lubi prawdziwie pikantną kuchnię!

Na jaką okazję?

Sos z chili jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, przygotowywanych w oparciu o receptury kuchni orientalnej, wymagające pikantnego wzmocnienia.

Czy wiesz, że?

Ostrość dań określana jest w tak zwanej skali Scovielle`a. Mierzy ona poziom kapsaicyny w potrawie, odpowiadającej za pikantny smak. Najostrzejszą papryką, o ostrości na poziomie 3.180.000 SHU, jest Pepper X, wyhodowana w 2018 roku. Natomiast popularna w Polsce papryka słodka, w skali Scovielle`a, uzyskuje wartość 0.

Dla urozmaicenia:

Nasz przepis na sos chili możecie dowolnie kształtować pod względem ostrości, zwiększając lub zmniejszając ilość użytych papryczek.