Składniki
0.25 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki sparz wrzątkiem, osusz i usuń nasiona. Pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Do miseczki wrzuć papryki, cebulę, przecier pomidorowy i oliwę. Zmiksuj na gładki sos i dopraw do smaku.
Krok 3
Przełóż do rondelka i gotuj namyłam ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje. Sos chili jest idealnym dodatkiem do potraw meksykańskich.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostry sos chili
Nasz przepis na ostry sos chili z pewnością spełni kulinarne oczekiwania miłośników wyrazistych, pikantnych potraw. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kuchni meksykańskiej lub chińskiej, podkreślając smak orientalnych dań. Warto podkreślić, iż ostry sos z papryczek chili nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut oraz kilka podstawowych składników: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, czosnek i – bohaterka dania – papryczka chili. W zależności od poziomu pikantności, który chcecie uzyskać, możecie użyć dowolnej ilości ostrych papryczek. My zalecamy 3 sztuki, które sprawią, że sos będzie naprawdę ostry!
Dla kogo?
Ostry sos chili polecamy każdemu, kto lubi prawdziwie pikantną kuchnię!
Na jaką okazję?
Sos z chili jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, przygotowywanych w oparciu o receptury kuchni orientalnej, wymagające pikantnego wzmocnienia.
Czy wiesz, że?
Ostrość dań określana jest w tak zwanej skali Scovielle`a. Mierzy ona poziom kapsaicyny w potrawie, odpowiadającej za pikantny smak. Najostrzejszą papryką, o ostrości na poziomie 3.180.000 SHU, jest Pepper X, wyhodowana w 2018 roku. Natomiast popularna w Polsce papryka słodka, w skali Scovielle`a, uzyskuje wartość 0.
Dla urozmaicenia:
Nasz przepis na sos chili możecie dowolnie kształtować pod względem ostrości, zwiększając lub zmniejszając ilość użytych papryczek.