
Składniki
0.25 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki sparz wrzątkiem, osusz i usuń nasiona. Pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Do miseczki wrzuć papryki, cebulę, przecier pomidorowy i oliwę. Zmiksuj na gładki sos i dopraw do smaku.
Krok 3
Przełóż do rondelka i gotuj namyłam ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje. Sos chili jest idealnym dodatkiem do potraw meksykańskich.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostry sos chili
Nasz przepis na ostry sos chili z pewnością spełni kulinarne oczekiwania miłośników wyrazistych, pikantnych potraw. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kuchni meksykańskiej lub chińskiej, podkreślając smak orientalnych dań. Warto podkreślić, iż ostry sos z papryczek chili nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut oraz kilka podstawowych składników: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, czosnek i – bohaterka dania – papryczka chili. W zależności od poziomu pikantności, który chcecie uzyskać, możecie użyć dowolnej ilości ostrych papryczek. My zalecamy 3 sztuki, które sprawią, że sos będzie naprawdę ostry!
Dla kogo?
Ostry sos chili polecamy każdemu, kto lubi prawdziwie pikantną kuchnię!
Na jaką okazję?
Sos z chili jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, przygotowywanych w oparciu o receptury kuchni orientalnej, wymagające pikantnego wzmocnienia.
Czy wiesz, że?
Ostrość dań określana jest w tak zwanej skali Scovielle`a. Mierzy ona poziom kapsaicyny w potrawie, odpowiadającej za pikantny smak. Najostrzejszą papryką, o ostrości na poziomie 3.180.000 SHU, jest Pepper X, wyhodowana w 2018 roku. Natomiast popularna w Polsce papryka słodka, w skali Scovielle`a, uzyskuje wartość 0.
Dla urozmaicenia:
Nasz przepis na sos chili możecie dowolnie kształtować pod względem ostrości, zwiększając lub zmniejszając ilość użytych papryczek.