Ostry sos chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki sparz wrzątkiem, osusz i usuń nasiona. Pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2

Do miseczki wrzuć papryki, cebulę, przecier pomidorowy i oliwę. Zmiksuj na gładki sos i dopraw do smaku.

Krok 3

Przełóż do rondelka i gotuj namyłam ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje. Sos chili jest idealnym dodatkiem do potraw meksykańskich.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostry sos chiliOstry sos chili

Nasz przepis na ostry sos chili z pewnością spełni kulinarne oczekiwania miłośników wyrazistych, pikantnych potraw. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kuchni meksykańskiej lub chińskiej, podkreślając smak orientalnych dań. Warto podkreślić, iż ostry sos z papryczek chili nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut oraz kilka podstawowych składników: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, czosnek i – bohaterka dania – papryczka chili. W zależności od poziomu pikantności, który chcecie uzyskać, możecie użyć dowolnej ilości ostrych papryczek. My zalecamy 3 sztuki, które sprawią, że sos będzie naprawdę ostry!

Dla kogo?

Ostry sos chili polecamy każdemu, kto lubi prawdziwie pikantną kuchnię!

Na jaką okazję?

Sos z chili jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, przygotowywanych w oparciu o receptury kuchni orientalnej, wymagające pikantnego wzmocnienia.

Czy wiesz, że?

Ostrość dań określana jest w tak zwanej skali Scovielle`a. Mierzy ona poziom kapsaicyny w potrawie, odpowiadającej za pikantny smak. Najostrzejszą papryką, o ostrości na poziomie 3.180.000 SHU, jest Pepper X, wyhodowana w 2018 roku. Natomiast popularna w Polsce papryka słodka, w skali Scovielle`a, uzyskuje wartość 0.

Dla urozmaicenia:

Nasz przepis na sos chili możecie dowolnie kształtować pod względem ostrości, zwiększając lub zmniejszając ilość użytych papryczek.