Sos kalafiorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kalafiorowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Sos kalafiorowy  - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Sos kalafiorowy  - Krok 2

Krok 3

Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Sos kalafiorowy  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Sos kalafiorowy  - Krok 4

Krok 5

Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Sos kalafiorowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kalafiorowy Sos kalafiorowy

Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.