Sos kalafiorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos kalafiorowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Sos kalafiorowy  - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Sos kalafiorowy  - Krok 2

Krok 3

Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Sos kalafiorowy  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Sos kalafiorowy  - Krok 4

Krok 5

Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Sos kalafiorowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa z soczewicą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kalafiorowy Sos kalafiorowy

Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.