
Składniki
40 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Krok 2
Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Krok 3
Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Krok 4
Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Krok 5
Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kalafiorowy
Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.