
Składniki
40 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Krok 2
Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Krok 3
Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Krok 4
Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Krok 5
Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kalafiorowy
Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.


































