Sos kalafiorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kalafiorowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Sos kalafiorowy  - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Sos kalafiorowy  - Krok 2

Krok 3

Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Sos kalafiorowy  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Sos kalafiorowy  - Krok 4

Krok 5

Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Sos kalafiorowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kalafiorowy Sos kalafiorowy

Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.