
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szklanka
0.5 szklanki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora zblanszuj w osolonej wodzie, ostudź i podziel na różyczki.

Krok 2
Cukinie pokrój w grube plastry, posól i odstaw, aby puściły sok.

Krok 3
Mleko wymieszaj z żółtkami i wodą. Dodaj mąkę, aby uzyskać gęste naleśnikowe ciasto.

Krok 4
Białka ubij, dodaj do ciasta, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5
Kawałki warzyw obtaczaj w cieście, smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ketchupem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa w cieście
Jeśli chcesz przygotować przekąskę, która sprosta gustom nawet najbardziej wybrednych gości, a przy tym jej zrobienie nie pochłonie całego dnia, warto sięgnąć po przepis na warzywa w cieście. To popularne w kuchni dalekowschodniej danie. W Indiach nazwane jest pakorą, a w Japonii jest znane jako tempura. Wybór warzyw, których możesz użyć do smażenia jest bardzo duży, ty weź swoje ulubione. Danie to nie jest najprostsze w przygotowaniu, smażenie warzyw w cieście wymaga odrobiny wprawy, jednak z czasem wychodzić będzie coraz lepiej i może stać się twoim daniem popisowym. Na początek warto spróbować połączenia kalafiora i cukinii, które są najłatwiejsze do pokrycia ciastem. Kalafiora wystarczy zblanszować, ugotowany mógłby stracić swoją sprężystość. Warzywa obtoczone w cieście smaży się na głębokim tłuszczu na złoto. Na koniec warto odsączyć je z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Warzywa w cieście są chrupiące, nadają się w sam raz do podjadania z dipem przy oglądaniu telewizji.