Warzywa w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

414 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora zblanszuj w osolonej wodzie, ostudź i podziel na różyczki.

Warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój w grube plastry, posól i odstaw, aby puściły sok.

Warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Mleko wymieszaj z żółtkami i wodą. Dodaj mąkę, aby uzyskać gęste naleśnikowe ciasto.

Warzywa w cieście - Krok 3

Krok 4

Białka ubij, dodaj do ciasta, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Warzywa w cieście - Krok 4

Krok 5

Kawałki warzyw obtaczaj w cieście, smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ketchupem.

Warzywa w cieście - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Grażyna Leszczyńska

    Grażyna Leszczyńska , 20.02.2018

    Zupełnie inne zdjęcia niż to co w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Sowińska

    Ewa Sowińska , 08.02.2018

    Na zdjęciu na pewno nie jest to ten przepis co w opisie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w cieścieWarzywa w cieście

Jeśli chcesz przygotować przekąskę, która sprosta gustom nawet najbardziej wybrednych gości, a przy tym jej zrobienie nie pochłonie całego dnia, warto sięgnąć po przepis na warzywa w cieście. To popularne w kuchni dalekowschodniej danie. W Indiach nazwane jest pakorą, a w Japonii jest znane jako tempura. Wybór warzyw, których możesz użyć do smażenia jest bardzo duży, ty weź swoje ulubione. Danie to nie jest najprostsze w przygotowaniu, smażenie warzyw w cieście wymaga odrobiny wprawy, jednak z czasem wychodzić będzie coraz lepiej i może stać się twoim daniem popisowym. Na początek warto spróbować połączenia kalafiora i cukinii, które są najłatwiejsze do pokrycia ciastem. Kalafiora wystarczy zblanszować, ugotowany mógłby stracić swoją sprężystość. Warzywa obtoczone w cieście smaży się na głębokim tłuszczu na złoto. Na koniec warto odsączyć je z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Warzywa w cieście są chrupiące, nadają się w sam raz do podjadania z dipem przy oglądaniu telewizji.