Warzywa w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

424 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora zblanszuj w osolonej wodzie, ostudź i podziel na różyczki.

Warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój w grube plastry, posól i odstaw, aby puściły sok.

Warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Mleko wymieszaj z żółtkami i wodą. Dodaj mąkę, aby uzyskać gęste naleśnikowe ciasto.

Warzywa w cieście - Krok 3

Krok 4

Białka ubij, dodaj do ciasta, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Warzywa w cieście - Krok 4

Krok 5

Kawałki warzyw obtaczaj w cieście, smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ketchupem.

Warzywa w cieście - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Grażyna Leszczyńska

    Grażyna Leszczyńska , 20.02.2018

    Zupełnie inne zdjęcia niż to co w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Sowińska

    Ewa Sowińska , 08.02.2018

    Na zdjęciu na pewno nie jest to ten przepis co w opisie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Escudella
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w cieścieWarzywa w cieście

Jeśli chcesz przygotować przekąskę, która sprosta gustom nawet najbardziej wybrednych gości, a przy tym jej zrobienie nie pochłonie całego dnia, warto sięgnąć po przepis na warzywa w cieście. To popularne w kuchni dalekowschodniej danie. W Indiach nazwane jest pakorą, a w Japonii jest znane jako tempura. Wybór warzyw, których możesz użyć do smażenia jest bardzo duży, ty weź swoje ulubione. Danie to nie jest najprostsze w przygotowaniu, smażenie warzyw w cieście wymaga odrobiny wprawy, jednak z czasem wychodzić będzie coraz lepiej i może stać się twoim daniem popisowym. Na początek warto spróbować połączenia kalafiora i cukinii, które są najłatwiejsze do pokrycia ciastem. Kalafiora wystarczy zblanszować, ugotowany mógłby stracić swoją sprężystość. Warzywa obtoczone w cieście smaży się na głębokim tłuszczu na złoto. Na koniec warto odsączyć je z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Warzywa w cieście są chrupiące, nadają się w sam raz do podjadania z dipem przy oglądaniu telewizji.