Kalafior w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

50 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

500 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kalafiora powycinaj małe różyczki, a następnie sparz krótko w osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą i osusz.

Kalafior w cieście - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto: mąkę, mleko, jajka, sól połącz razem w misce i dokładnie wymieszaj - do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki.

Kalafior w cieście - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej. Kawałki kalafiora oprósz mąką ziemniaczaną, maczaj w cieście i smaż w głębokim oleju. Zrumienione wyciągaj łyżką cedzakową lub szczypcami i układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kalafior w cieście - Krok 3

Krok 4

W misce połącz majonez oraz ketchup. Wsyp zawartość saszetek Sos sałatkowy czosnkowy Knorr i wymieszaj. Przełóż do miseczki. Gotowe kalafiory ułóż na półmisku i podawaj z sosem obok.

Kalafior w cieście - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Popieramy ten pomysł - kremowy dip będzie świetnym dodatkiem do tego dania ;) Polecamy aromatyczny, pachnący ziołami, na bazie majonezu, taki jak ten: https://www.przepisy.pl/przepis/dip-ziolowy-3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Grzywacz

    Michał Grzywacz , 16.07.2016

    Ja bym dodał jakiś fajny dip , setowy , śmietanowy lub czosnkowy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Młoda kapusta z koperkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w cieścieKalafior w cieście

Chrupkie panierowane różyczki kalafiora to ciepła przekąska, wyśmienita do chrupania na imprezie z przyjaciółmi, podczas seansu w domowym kinie lub zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś nieprzyzwoicie pysznego. Kalafior smażony w cieście jest czymś dużo bardziej spektakularnym niż gotowane warzywo podawane z bułką tartą. Odkryj jego nowe, smakowite wcielenie!

Dla kogo? Przepis na kalafior w cieście polecamy każdej osobie, która nie przepada za zapachem i smakiem tego warzywa. Szybko się z nim zaprzyjaźnisz i przekonasz, że właściwa obróbka to podstawa kulinarnego sukcesu. Panierowany kalafior w cieście – przepis ten skutecznie zmienia perspektywę.

Na jaką okazję? Zaproś znajomych na wieczorne pogaduchy. Ich miny na widok kalafiora w cieście będą bezcenne! Udowodnisz, że imprezowe przekąski nie muszą sprowadzać się do chipsów i solonych orzeszków. Przygotuj się na liczne pytania o przepis na kalafior w cieście na głębokim oleju.

Czy wiesz, że? Różyczki kalafiora w cieście doskonale i szybko się smażą, ale by były idealnie miękkie, najpierw warto je lekko podgotować. Natomiast ciasto, by było złociste i puszyste, zrób z dodatkiem kilku łyżek gazowanej wody mineralnej lub jasnego piwa.

Dla urozmaicenia: Ważnym elementem kalafiora w cieście smażonego na głębokim oleju jest dip. Najlepszy będzie sos sałatkowy na bazie gęstego majonezu o smaku czosnku, ziół, papryki lub koperku – wybierz swój ulubiony smak sosu i podaj go z kalafiorem smażonym w cieście, możesz oczywiście zaszaleć i podać kilka sosów do wyboru. W ten sam sposób w i takim samym cieście możesz przyrządzić różyczki brokułów, plastry cukinii albo cebulowe krążki.