Smakuje doskonale jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze sprawdza się w formie dodatku do różnorodnych potraw – zapiekanek, zup i sałatek. Tajemnica kalafiora ukryta jest w jego właściwym przygotowaniu. Sprawdź, jak ugotować kalafior!

Słowo się rzekło, kalafior u płotu

Smak kalafiora posypanego bułką tartą i zupy kalafiorowej to dla wielu osób niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa. W sezonie letnim warzywo jest dostępne na każdym rogu. W sklepach spożywczych i na targach półki aż uginają się pod jego ciężarem. Pierwszym krokiem do udanego obiadu będą zakupy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Kupując kalafior:

  • Przyjrzyj mu się dokładnie. Świeże warzywo wyróżnia jednolity, jasny kolor. Przebarwienia i plamy nie są mile widziane!
  • Nie zapominaj o liściach. Powinny być zielone i sprężyste. Żółtawy odcień oraz wiotka struktura to znak, że kalafior nie jest pierwszej świeżości.
  • Nie zwlekaj z przyrządzeniem. Kalafior można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. W tym celu należy usunąć liście i szczelnie owinąć warzywo.
  • Możesz go zamrozić, najpierw rozdrabniając na mniejsze różyczki. W zamrażarce poczeka na swoją kolej nawet kilka miesięcy.

Kalafior krok po kroku

Pomysłów na to, co zrobić z tym wyjątkowym warzywem jest mnóstwo. Zanim rozpoczniesz poszukiwania przepisu na obiad, warto zaznajomić się z krótką instrukcją obsługi.

  1. Przygotowanie ma znaczenie. Należy usunąć liście oraz twardą część łodygi, następnie opłukać kalafior zimną wodą.
  2. Czas gotowania. Nawet popisowy stek z kalafiora straci na atrakcyjności, jeśli warzywo będzie rozgotowane. W zależności od wielkości należy gotować je we wrzątku z dodatkiem soli około 6-8 minut. Kalafior w całości spędzi na ogniu więcej czasu niż podzielony na mniejsze części. Jego miękkość sprawdzisz za pomocą widelca.
  3. Wyjątki od reguły. Nie musisz nerwowo patrzeć na zegarek, gdy przygotowujesz dania w stylu halibuta z puree z kalafiora. Warzywo i tak wyląduje w blenderze, więc nie przejmuj, jeśli będzie zbyt miękkie.
  4. Z przykrywką czy bez? Bez! Dzięki temu ulotni się nieprzyjemny zapach warzywa, który odstrasza niektórych smakoszy.
  5. Bez goryczki. Wielu kucharzy staje przed pytaniem, jak ugotować kalafior, żeby nie był gorzki? Oprócz soli, do garnka warto dodać cukier w proporcji: 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody albo kilka łyżek mleka. Kalafior zachowa swój smak oraz apetyczny kolor. Część szefów kuchni poleca wlanie odrobiny mleka w połowie gotowania.

Modnie i lekko – jak ugotować kalafior na parze?

Metoda, która pozwala zachować pełnię walorów smakowych i odżywczych warzywa. Dzięki niej utrzymuje swoją sprężystość. To idealne rozwiązanie, gdy zabierasz się za sałatkę z kalafiorem i koperkiem. Kalafior należy umyć i podzielić na nieduże kawałki. Niezależnie od tego, czy do dyspozycji masz parowar, parownik z bambusa, czy inne naczynie do tego przeznaczone, pamiętaj, że czas przygotowania nieco się wydłuży. Zajmie około 25-30 minut. Różyczki powinny być rozłożone równomiernie i tworzyć jedną warstwę. Nie należy dopuścić do tego, by miały styczność z wodą! Przyprawy (w tym sól) dodaj na samym końcu, gdy warzywo będzie praktycznie gotowe.

Co dalej?

Receptury dotyczące tego, jak ugotować kalafior z bułką tartą w wielu domach są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Co zrobić, gdy klasyka potrzebuje odświeżenia? Wypróbuj kalafior w cieście, który ma szansę zostać ulubioną przekąską całej rodziny. Puszyste ciasto i chrupiące kąski w środku! Będzie pysznym uzupełnieniem mięsnych dań pokroju pilawu z kurczakiem i kalafiorem z nutą orientu. Zapiekanka z makaronem i kalafiorem udowadnia, że bezmięsny obiad może być równie atrakcyjny. Który wariant wybierzesz dziś?