Smakuje doskonale jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze sprawdza się w formie dodatku do różnorodnych potraw – zapiekanek, zup i sałatek. Tajemnica kalafiora ukryta jest w jego właściwym przygotowaniu. Sprawdź, jak ugotować kalafior!
Słowo się rzekło, kalafior u płotu
Smak kalafiora posypanego bułką tartą i zupy kalafiorowej to dla wielu osób niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa. W sezonie letnim warzywo jest dostępne na każdym rogu. W sklepach spożywczych i na targach półki aż uginają się pod jego ciężarem. Pierwszym krokiem do udanego obiadu będą zakupy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Kupując kalafior:
- Przyjrzyj mu się dokładnie. Świeże warzywo wyróżnia jednolity, jasny kolor. Przebarwienia i plamy nie są mile widziane!
- Nie zapominaj o liściach. Powinny być zielone i sprężyste. Żółtawy odcień oraz wiotka struktura to znak, że kalafior nie jest pierwszej świeżości.
- Nie zwlekaj z przyrządzeniem. Kalafior można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. W tym celu należy usunąć liście i szczelnie owinąć warzywo.
- Możesz go zamrozić, najpierw rozdrabniając na mniejsze różyczki. W zamrażarce poczeka na swoją kolej nawet kilka miesięcy.
Kalafior krok po kroku
Pomysłów na to, co zrobić z tym wyjątkowym warzywem jest mnóstwo. Zanim rozpoczniesz poszukiwania przepisu na obiad, warto zaznajomić się z krótką instrukcją obsługi.
- Przygotowanie ma znaczenie. Należy usunąć liście oraz twardą część łodygi, następnie opłukać kalafior zimną wodą.
- Czas gotowania. Nawet popisowy stek z kalafiora straci na atrakcyjności, jeśli warzywo będzie rozgotowane. W zależności od wielkości należy gotować je we wrzątku z dodatkiem soli około 6-8 minut. Kalafior w całości spędzi na ogniu więcej czasu niż podzielony na mniejsze części. Jego miękkość sprawdzisz za pomocą widelca.
- Wyjątki od reguły. Nie musisz nerwowo patrzeć na zegarek, gdy przygotowujesz dania w stylu halibuta z puree z kalafiora. Warzywo i tak wyląduje w blenderze, więc nie przejmuj, jeśli będzie zbyt miękkie.
- Z przykrywką czy bez? Bez! Dzięki temu ulotni się nieprzyjemny zapach warzywa, który odstrasza niektórych smakoszy.
- Bez goryczki. Wielu kucharzy staje przed pytaniem, jak ugotować kalafior, żeby nie był gorzki? Oprócz soli, do garnka warto dodać cukier w proporcji: 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody albo kilka łyżek mleka. Kalafior zachowa swój smak oraz apetyczny kolor. Część szefów kuchni poleca wlanie odrobiny mleka w połowie gotowania.
Modnie i lekko – jak ugotować kalafior na parze?
Metoda, która pozwala zachować pełnię walorów smakowych i odżywczych warzywa. Dzięki niej utrzymuje swoją sprężystość. To idealne rozwiązanie, gdy zabierasz się za sałatkę z kalafiorem i koperkiem. Kalafior należy umyć i podzielić na nieduże kawałki. Niezależnie od tego, czy do dyspozycji masz parowar, parownik z bambusa, czy inne naczynie do tego przeznaczone, pamiętaj, że czas przygotowania nieco się wydłuży. Zajmie około 25-30 minut. Różyczki powinny być rozłożone równomiernie i tworzyć jedną warstwę. Nie należy dopuścić do tego, by miały styczność z wodą! Przyprawy (w tym sól) dodaj na samym końcu, gdy warzywo będzie praktycznie gotowe.
Co dalej?
Receptury dotyczące tego, jak ugotować kalafior z bułką tartą w wielu domach są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Co zrobić, gdy klasyka potrzebuje odświeżenia? Wypróbuj kalafior w cieście, który ma szansę zostać ulubioną przekąską całej rodziny. Puszyste ciasto i chrupiące kąski w środku! Będzie pysznym uzupełnieniem mięsnych dań pokroju pilawu z kurczakiem i kalafiorem z nutą orientu. Zapiekanka z makaronem i kalafiorem udowadnia, że bezmięsny obiad może być równie atrakcyjny. Który wariant wybierzesz dziś?
Komentarze (0)