Sałatka z kalafiora z koperkiem - kalafiorowa | Przepisy.pl pixel

Sałatka z kalafiorem i koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
495 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafiora na różyczki, umyj i pozostaw, by ociekły z wody.

Sałatka z kalafiorem i koperkiem - Krok 1

Krok 2

Umyj koperek oraz pietruszkę, drobno posiekaj. Czosnek rozdrobnij.

Sałatka z kalafiorem i koperkiem - Krok 2

Krok 3

Wrzuć kalafiora do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.

Sałatka z kalafiorem i koperkiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, zwiększając ilość majonezu do trzech łyżek i dodając czosnek.

Sałatka z kalafiorem i koperkiem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym sosem polej ostudzonego kalafiora, na końcu posyp całość zieleniną.

Sałatka z kalafiorem i koperkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • anaszafranska@wp.pl

    anaszafranska@wp.pl , 06.07.2021

    Natkę należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, nigdy w woreczku foliowy!m! Sprawdźcie sami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Banasiak

    Anna Banasiak , 29.07.2016

    Pyszna jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Arendarczyk

    Anna Arendarczyk , 29.07.2016

    Robię z drobnymi zmianami - sos vinigret i macerowana w nim cebulka i duużo koperku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    PASUJE SIE NA DRUGIE DANIE OBIAD

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalafiorem i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalafiorem i koperkiemSałatka z kalafiorem i koperkiem

Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Przekonasz się o tym dzięki przepisowi na smaczną i dość szybką w przyrządzeniu potrawę, którą jest sałatka z kalafiora z koperkiem. Na początek przygotuj kalafior, czyli podziel go na różyczki, starannie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj i odstaw do wystudzenia. Miękki kalafior przełóż do miski i polej wyrazistym w smaku sosem. Przyrządzisz go na bazie majonezu, mieszanki przypraw oraz czosnku. Wierzch dania posyp drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Przekonaj się, jakie to proste i przygotuj wyśmienity kalafior z koperkiem.

Dla kogo?

Sałatka z kalafiora i koperku to idealny pomysł dla każdego – bez wyjątku. Potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także tym z was, którzy szukają pomysłu na ciekawy dodatek do dań mięsnych.

Na jaką okazję?

Kalafior z koperkiem to świetny sposób na poczęstunek podczas spotkania w większym gronie, a także pyszny dodatek do codziennego obiadu.

Czy wiesz, że?

Kalafior w Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Uważa się, że do naszego kraju sprowadziła je Bona Sforza.

Dla urozmaicenia:

Surówka z kalafiora z koperkiem świetnie smakuje sauté, np. z kromką świeżego pieczywa, lub jako dodatek do innych dań. Sprawdzi się znakomicie w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oraz mięsnymi kotletami. Kalafiora możesz zastąpić brokułem.