
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel kalafiora na różyczki, umyj i pozostaw, by ociekły z wody.

Krok 2
Umyj koperek oraz pietruszkę, drobno posiekaj. Czosnek rozdrobnij.

Krok 3
Wrzuć kalafiora do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, zwiększając ilość majonezu do trzech łyżek i dodając czosnek.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem polej ostudzonego kalafiora, na końcu posyp całość zieleniną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem i koperkiem
Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Przekonasz się o tym dzięki przepisowi na smaczną i dość szybką w przyrządzeniu potrawę, którą jest sałatka z kalafiora z koperkiem. Na początek przygotuj kalafior, czyli podziel go na różyczki, starannie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj i odstaw do wystudzenia. Miękki kalafior przełóż do miski i polej wyrazistym w smaku sosem. Przyrządzisz go na bazie majonezu, mieszanki przypraw oraz czosnku. Wierzch dania posyp drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Przekonaj się, jakie to proste i przygotuj wyśmienity kalafior z koperkiem.
Dla kogo?
Sałatka z kalafiora i koperku to idealny pomysł dla każdego – bez wyjątku. Potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także tym z was, którzy szukają pomysłu na ciekawy dodatek do dań mięsnych.
Na jaką okazję?
Kalafior z koperkiem to świetny sposób na poczęstunek podczas spotkania w większym gronie, a także pyszny dodatek do codziennego obiadu.
Czy wiesz, że?
Kalafior w Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Uważa się, że do naszego kraju sprowadziła je Bona Sforza.
Dla urozmaicenia:
Surówka z kalafiora z koperkiem świetnie smakuje sauté, np. z kromką świeżego pieczywa, lub jako dodatek do innych dań. Sprawdzi się znakomicie w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oraz mięsnymi kotletami. Kalafiora możesz zastąpić brokułem.