
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel kalafiora na różyczki, umyj i pozostaw, by ociekły z wody.

Krok 2
Umyj koperek oraz pietruszkę, drobno posiekaj. Czosnek rozdrobnij.

Krok 3
Wrzuć kalafiora do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, zwiększając ilość majonezu do trzech łyżek i dodając czosnek.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem polej ostudzonego kalafiora, na końcu posyp całość zieleniną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem i koperkiem
Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Przekonasz się o tym dzięki przepisowi na smaczną i dość szybką w przyrządzeniu potrawę, którą jest sałatka z kalafiora z koperkiem. Na początek przygotuj kalafior, czyli podziel go na różyczki, starannie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj i odstaw do wystudzenia. Miękki kalafior przełóż do miski i polej wyrazistym w smaku sosem. Przyrządzisz go na bazie majonezu, mieszanki przypraw oraz czosnku. Wierzch dania posyp drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Przekonaj się, jakie to proste i przygotuj wyśmienity kalafior z koperkiem.
Dla kogo?
Sałatka z kalafiora i koperku to idealny pomysł dla każdego – bez wyjątku. Potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także tym z was, którzy szukają pomysłu na ciekawy dodatek do dań mięsnych.
Na jaką okazję?
Kalafior z koperkiem to świetny sposób na poczęstunek podczas spotkania w większym gronie, a także pyszny dodatek do codziennego obiadu.
Czy wiesz, że?
Kalafior w Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Uważa się, że do naszego kraju sprowadziła je Bona Sforza.
Dla urozmaicenia:
Surówka z kalafiora z koperkiem świetnie smakuje sauté, np. z kromką świeżego pieczywa, lub jako dodatek do innych dań. Sprawdzi się znakomicie w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oraz mięsnymi kotletami. Kalafiora możesz zastąpić brokułem.