
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel kalafiora na różyczki, umyj i pozostaw, by ociekły z wody.

Krok 2
Umyj koperek oraz pietruszkę, drobno posiekaj. Czosnek rozdrobnij.

Krok 3
Wrzuć kalafiora do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, zwiększając ilość majonezu do trzech łyżek i dodając czosnek.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem polej ostudzonego kalafiora, na końcu posyp całość zieleniną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem i koperkiem
Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Przekonasz się o tym dzięki przepisowi na smaczną i dość szybką w przyrządzeniu potrawę, którą jest sałatka z kalafiora z koperkiem. Na początek przygotuj kalafior, czyli podziel go na różyczki, starannie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj i odstaw do wystudzenia. Miękki kalafior przełóż do miski i polej wyrazistym w smaku sosem. Przyrządzisz go na bazie majonezu, mieszanki przypraw oraz czosnku. Wierzch dania posyp drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Przekonaj się, jakie to proste i przygotuj wyśmienity kalafior z koperkiem.
Dla kogo?
Sałatka z kalafiora i koperku to idealny pomysł dla każdego – bez wyjątku. Potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także tym z was, którzy szukają pomysłu na ciekawy dodatek do dań mięsnych.
Na jaką okazję?
Kalafior z koperkiem to świetny sposób na poczęstunek podczas spotkania w większym gronie, a także pyszny dodatek do codziennego obiadu.
Czy wiesz, że?
Kalafior w Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Uważa się, że do naszego kraju sprowadziła je Bona Sforza.
Dla urozmaicenia:
Surówka z kalafiora z koperkiem świetnie smakuje sauté, np. z kromką świeżego pieczywa, lub jako dodatek do innych dań. Sprawdzi się znakomicie w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oraz mięsnymi kotletami. Kalafiora możesz zastąpić brokułem.