Sałatka z gyrosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gyrosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę, pokrój ją na duże kawałki i włóż do miski. Pokrój paprykę, cebulę oraz pomidora w bardzo cienkie paski i połóż na sałacie.

Krok 2

Pokrój piersi z kurczaka w plastry. Posyp Przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw na około 10 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Grilluj mięso do momentu, gdy stanie się miękkie.

Krok 5

Gotowe mięso ułóż na sałacie. Podawaj z sosem czosnkowym i podgrzaną na grillu tortillą.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Chomontowska

    Ewa Chomontowska , 16.05.2016

    Sałatki są świetne,proste do wykonania,efektowne.Na pewno będę robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gyrosemSałatka z gyrosem

Popularne danie, jakim jest gyros, ma też swoją wersję sałatkową. Dzięki połączeniu wyrazistego smaku mięsa i mocno czosnkowego sosu ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, czerwona papryka, cebula i pomidor, smakuje bardzo dobrze i zdobywa coraz większą popularność. Całość można podać w podgrzanej na grillu tortilli (placku pszenno-kukurydzianym lub kukurydzianym). Potrawę przygotowuje się stosunkowo szybko. Natomiast najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które trzeba najpierw zamarynować, a następnie upiec na grillu. Co istotne, sałatka z gyrosem jest bardzo uniwersalna – może stanowić lunch, samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podana z tortillą, zestawem sosów i posypana dodatkowo serem żółtym zamieni się także w smaczną przekąskę. Jeśli będziesz serwować ją w salaterce z grillowaną bagietką obok lub chrupiącym, wieloziarnistym chlebem, również będzie smacznym punktem na Twoim stole podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na pyszną i uniwersalną sałatkę z mięsnym dodatkiem!