
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj sałatę, pokrój ją na duże kawałki i włóż do miski. Pokrój paprykę, cebulę oraz pomidora w bardzo cienkie paski i połóż na sałacie.
Krok 2
Pokrój piersi z kurczaka w plastry. Posyp Przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw na około 10 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Grilluj mięso do momentu, gdy stanie się miękkie.
Krok 5
Gotowe mięso ułóż na sałacie. Podawaj z sosem czosnkowym i podgrzaną na grillu tortillą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z gyrosem
Popularne danie, jakim jest gyros, ma też swoją wersję sałatkową. Dzięki połączeniu wyrazistego smaku mięsa i mocno czosnkowego sosu ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, czerwona papryka, cebula i pomidor, smakuje bardzo dobrze i zdobywa coraz większą popularność. Całość można podać w podgrzanej na grillu tortilli (placku pszenno-kukurydzianym lub kukurydzianym). Potrawę przygotowuje się stosunkowo szybko. Natomiast najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które trzeba najpierw zamarynować, a następnie upiec na grillu. Co istotne, sałatka z gyrosem jest bardzo uniwersalna – może stanowić lunch, samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podana z tortillą, zestawem sosów i posypana dodatkowo serem żółtym zamieni się także w smaczną przekąskę. Jeśli będziesz serwować ją w salaterce z grillowaną bagietką obok lub chrupiącym, wieloziarnistym chlebem, również będzie smacznym punktem na Twoim stole podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na pyszną i uniwersalną sałatkę z mięsnym dodatkiem!























