
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj sałatę, pokrój ją na duże kawałki i włóż do miski. Pokrój paprykę, cebulę oraz pomidora w bardzo cienkie paski i połóż na sałacie.
Krok 2
Pokrój piersi z kurczaka w plastry. Posyp Przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw na około 10 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Grilluj mięso do momentu, gdy stanie się miękkie.
Krok 5
Gotowe mięso ułóż na sałacie. Podawaj z sosem czosnkowym i podgrzaną na grillu tortillą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z gyrosem
Popularne danie, jakim jest gyros, ma też swoją wersję sałatkową. Dzięki połączeniu wyrazistego smaku mięsa i mocno czosnkowego sosu ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, czerwona papryka, cebula i pomidor, smakuje bardzo dobrze i zdobywa coraz większą popularność. Całość można podać w podgrzanej na grillu tortilli (placku pszenno-kukurydzianym lub kukurydzianym). Potrawę przygotowuje się stosunkowo szybko. Natomiast najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które trzeba najpierw zamarynować, a następnie upiec na grillu. Co istotne, sałatka z gyrosem jest bardzo uniwersalna – może stanowić lunch, samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podana z tortillą, zestawem sosów i posypana dodatkowo serem żółtym zamieni się także w smaczną przekąskę. Jeśli będziesz serwować ją w salaterce z grillowaną bagietką obok lub chrupiącym, wieloziarnistym chlebem, również będzie smacznym punktem na Twoim stole podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na pyszną i uniwersalną sałatkę z mięsnym dodatkiem!