Sałatka z gyrosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gyrosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę, pokrój ją na duże kawałki i włóż do miski. Pokrój paprykę, cebulę oraz pomidora w bardzo cienkie paski i połóż na sałacie.

Krok 2

Pokrój piersi z kurczaka w plastry. Posyp Przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw na około 10 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Grilluj mięso do momentu, gdy stanie się miękkie.

Krok 5

Gotowe mięso ułóż na sałacie. Podawaj z sosem czosnkowym i podgrzaną na grillu tortillą.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Chomontowska

    Ewa Chomontowska , 16.05.2016

    Sałatki są świetne,proste do wykonania,efektowne.Na pewno będę robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gyrosemSałatka z gyrosem

Popularne danie, jakim jest gyros, ma też swoją wersję sałatkową. Dzięki połączeniu wyrazistego smaku mięsa i mocno czosnkowego sosu ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, czerwona papryka, cebula i pomidor, smakuje bardzo dobrze i zdobywa coraz większą popularność. Całość można podać w podgrzanej na grillu tortilli (placku pszenno-kukurydzianym lub kukurydzianym). Potrawę przygotowuje się stosunkowo szybko. Natomiast najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które trzeba najpierw zamarynować, a następnie upiec na grillu. Co istotne, sałatka z gyrosem jest bardzo uniwersalna – może stanowić lunch, samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podana z tortillą, zestawem sosów i posypana dodatkowo serem żółtym zamieni się także w smaczną przekąskę. Jeśli będziesz serwować ją w salaterce z grillowaną bagietką obok lub chrupiącym, wieloziarnistym chlebem, również będzie smacznym punktem na Twoim stole podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na pyszną i uniwersalną sałatkę z mięsnym dodatkiem!