Sałatka gyros inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gyros inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
538 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1017 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet wymieszaj z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru, całość zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki – zamarynuj 1 godzinę. Paprykę ze słoika pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z cytryny, owoc granatu przetnij na pół i wyłuskaj z niego ziarna.

Sałatka gyros inaczej - Krok 1

Krok 2

Karkówkę obficie oprósz przyprawą do gyrosa, obsmaż z obu stron na patelni, po czym wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut. Upieczoną karkówkę wystudź i pokrój w cienkie plasterki.

Sałatka gyros inaczej - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. W drugiej misce wymieszaj roztarty na miazgę ząbek czosnku, majonez, jogurt i pozostałą część soku z cytryny.

Sałatka gyros inaczej - Krok 3

Krok 4

Sałatę wymieszaj z przygotowanym sosem i ułóż na dużym półmisku. Na sałatę połóż plastry zamarynowanego ogórka, na wierzch ułóż plastry mięsa, kawałki marynowanej papryki i pokruszony ser feta. Sałatkę udekoruj orzechami włoskimi i ziarnem granatu, polej sosem czosnkowym.

Sałatka gyros inaczej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej sałatki gyros idealnie pasują czarne oliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Omlet ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyros inaczejSałatka gyros inaczej

Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników aromatycznych przekąsek z mięsem. Jeśli chcesz ją przygotować, zacznij od zamarynowania ogórków. Ocet, wodę oraz cukier zagotuj, ostudź, a następnie włóż do tej zalewy plasterki ogórka i odstaw. W tym czasie pokrój paprykę, wyłuskaj ziarna granatu i zacznij przygotowywać mięso. Karkówkę oprósz przyprawą do gyrosa, która nada jej wyrazisty smak, i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, włóż je na jakiś czas do piekarnika. Do oliwy dodaj sok z cytryny i sos sałatkowy. W osobnym naczyniu zmieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostały sok cytrynowy. Jeśli lubisz koperek, posiekaj go i również dołącz. Mieszankę sałat polej sosem ziołowym, na wierzchu ułóż plastry mięsa, warzywa i pokruszony ser feta. Posyp potrawę orzechami włoskimi, ziarnami granatu i dodaj sos czosnkowy. Sałatka gyros inaczej będzie wyśmienita, jeśli podasz do niej tostowe pieczywo. Wypróbuj to popularne danie w nowej odsłonie. Sprawdź nasz przepis!