
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ocet wymieszaj z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru, całość zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki – zamarynuj 1 godzinę. Paprykę ze słoika pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z cytryny, owoc granatu przetnij na pół i wyłuskaj z niego ziarna.

Krok 2
Karkówkę obficie oprósz przyprawą do gyrosa, obsmaż z obu stron na patelni, po czym wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut. Upieczoną karkówkę wystudź i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. W drugiej misce wymieszaj roztarty na miazgę ząbek czosnku, majonez, jogurt i pozostałą część soku z cytryny.

Krok 4
Sałatę wymieszaj z przygotowanym sosem i ułóż na dużym półmisku. Na sałatę połóż plastry zamarynowanego ogórka, na wierzch ułóż plastry mięsa, kawałki marynowanej papryki i pokruszony ser feta. Sałatkę udekoruj orzechami włoskimi i ziarnem granatu, polej sosem czosnkowym.


Dobra rada:
Do takiej sałatki gyros idealnie pasują czarne oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros inaczej
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników aromatycznych przekąsek z mięsem. Jeśli chcesz ją przygotować, zacznij od zamarynowania ogórków. Ocet, wodę oraz cukier zagotuj, ostudź, a następnie włóż do tej zalewy plasterki ogórka i odstaw. W tym czasie pokrój paprykę, wyłuskaj ziarna granatu i zacznij przygotowywać mięso. Karkówkę oprósz przyprawą do gyrosa, która nada jej wyrazisty smak, i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, włóż je na jakiś czas do piekarnika. Do oliwy dodaj sok z cytryny i sos sałatkowy. W osobnym naczyniu zmieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostały sok cytrynowy. Jeśli lubisz koperek, posiekaj go i również dołącz. Mieszankę sałat polej sosem ziołowym, na wierzchu ułóż plastry mięsa, warzywa i pokruszony ser feta. Posyp potrawę orzechami włoskimi, ziarnami granatu i dodaj sos czosnkowy. Sałatka gyros inaczej będzie wyśmienita, jeśli podasz do niej tostowe pieczywo. Wypróbuj to popularne danie w nowej odsłonie. Sprawdź nasz przepis!