Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

321 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra i ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, szpinak rozmroź.

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj ziemniaki i oprósz curry. Następnie dodaj szpinak, smaż chwilę razem. Dopraw pieprzem i wymieszaj z tartą bułką – wystudź.

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki używając do tego szklanki. Na każdy z nich nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj na ciepło same lub z sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEOPierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO

Pierogi z ziemniakami przywołują na myśl jedno skojarzenie – ruskie. My jednak mamy nieco inną propozycję na to danie, którą jest farsz szpinakowy. Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami są pomysłem na ciekawe urozmaicenie domowego menu. Zwolennicy potraw mącznych z pewnością docenią to ciekawe zestawienie smaków, a curry doda orientalnego wyrazu tej jakże polskiej potrawie. Wykorzystajcie ten przepis na pierogi ze szpinakiem i ziemniakami nie tylko na obiad. Danie będzie zaskakującym kulinarnym akcentem również podczas spotkania ze znajomymi.

Dla kogo?

Przepis na farsz na pierogi z ziemniakami i szpinakiem spodoba się każdemu, kto w codziennym menu preferuje pierogi z różnorodnym nadzieniem.

Na jaką okazję?

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem to obowiązkowy element przede wszystkim domowego obiadu.

Czy wiesz, że?

Głębszy smak szpinaku można uzyskać poprzez dodanie do niego pieprzu, cukru lub gałki muszkatołowej.

Dla urozmaicenia:

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami najlepiej smakują świeżo ugotowane. Możecie je także przesmażyć, dzięki czemu ciasto zyska chrupiącą konsystencję.