Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO
średnie
1295 osób zapisało
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra i ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, szpinak rozmroź.
Krok 2
Cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj ziemniaki i oprósz curry. Następnie dodaj szpinak, smaż chwilę razem. Dopraw pieprzem i wymieszaj z tartą bułką – wystudź.
Krok 3
Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki używając do tego szklanki. Na każdy z nich nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Krok 4
Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj na ciepło same lub z sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO
Pierogi z ziemniakami przywołują na myśl jedno skojarzenie – ruskie. My jednak mamy nieco inną propozycję na to danie, którą jest farsz szpinakowy. Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami są pomysłem na ciekawe urozmaicenie domowego menu. Zwolennicy potraw mącznych z pewnością docenią to ciekawe zestawienie smaków, a curry doda orientalnego wyrazu tej jakże polskiej potrawie. Wykorzystajcie ten przepis na pierogi ze szpinakiem i ziemniakami nie tylko na obiad. Danie będzie zaskakującym kulinarnym akcentem również podczas spotkania ze znajomymi.
Dla kogo?
Przepis na farsz na pierogi z ziemniakami i szpinakiem spodoba się każdemu, kto w codziennym menu preferuje pierogi z różnorodnym nadzieniem.
Na jaką okazję?
Pierogi z ziemniakami i szpinakiem to obowiązkowy element przede wszystkim domowego obiadu.
Czy wiesz, że?
Głębszy smak szpinaku można uzyskać poprzez dodanie do niego pieprzu, cukru lub gałki muszkatołowej.
Dla urozmaicenia:
Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami najlepiej smakują świeżo ugotowane. Możecie je także przesmażyć, dzięki czemu ciasto zyska chrupiącą konsystencję.