Pieczone pierogi ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

612 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

793 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź i razem z twarogiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Jedną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij i dodaj do ziemniaków. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę i ząbek czosnku posiekaj drobno i przesmaż. Dodaj umyte liście szpinaku, smaż chwilę i dopraw do smaku.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 2

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na 4 części – uformuj placki. Na każdy z nich wyłóż porcję szpinaku i farszu z ziemniaków. Złóż na pół chowając zawartość w środku i zlep, jak tradycyjne pierogi.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane pierogi ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-8 minut. Podawaj z Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr robionym według przepisu na opakowaniu.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Bogumiła Sak

    Bogumiła Sak

    pierwszy raz to robilem bo zona nie miala czasu I wyszly rewelacyjnie, troche sie obawialem ale sprobowac warto z powazaniem Leszek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona akerman

    iwona akerman

    Naprawde godne polecenia PYCHOTA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz

    a słyszeliście kiedyś o przeroście ambicji nad treścią. ten przykład "pierogów" jest tego dowodem. Można robić wszystko we wszystkim ostatecznie można by i indyka na Święta zrobić w zupie, czemu nie przecież to też indyk. TRADYCJA - pierogi to pierogi a nie coś co stanowi połączenie ruskich z calzone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie

To iście międzynarodowe danie. Polskie pierogi z ruskim farszem w cieście do włoskiej pizzy. Wszystko upieczone w piekarniku na chrupko i podane z pysznymi dipami. Tego nie może zabraknąć na przyjęciu, które zorganizujesz! Pierogi z nadzieniem serowo ziemniaczanym z odrobiną boczku i cebulki zna chyba każdy. Teraz proponujemy ich nieco odmienioną wersję – gotowane ciasto zamieniamy na drożdżowe ciasto do pizzy, które jest miękkie i puszyste, ale z wierzchu przyrumienione i lekko chrupiące. Do takich pieczonych pierogów pasują rozmaite sosy – np. dip koperkowy, czosnkowy, paprykowy sos bałkański, salsa pomidorowa rodem z Hiszpanii lub aksamitny sos na bazie francuskiego sera z pleśnią – bo czemużby nie dodać jeszcze kilku krajów do tej kulinarnej unii? Cała Europa na jednym talerzu! Czemu nie? Smacznego.