Pieczone pierogi ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone pierogi ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

628 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

609 osób wydrukowało

Pobierz pdf

800 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź i razem z twarogiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Jedną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij i dodaj do ziemniaków. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę i ząbek czosnku posiekaj drobno i przesmaż. Dodaj umyte liście szpinaku, smaż chwilę i dopraw do smaku.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 2

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na 4 części – uformuj placki. Na każdy z nich wyłóż porcję szpinaku i farszu z ziemniaków. Złóż na pół chowając zawartość w środku i zlep, jak tradycyjne pierogi.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane pierogi ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-8 minut. Podawaj z Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr robionym według przepisu na opakowaniu.

Pieczone pierogi ruskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Bogumiła Sak

    Bogumiła Sak , 25.07.2017

    pierwszy raz to robilem bo zona nie miala czasu I wyszly rewelacyjnie, troche sie obawialem ale sprobowac warto z powazaniem Leszek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona akerman

    iwona akerman , 20.10.2016

    Naprawde godne polecenia PYCHOTA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz , 05.12.2015

    a słyszeliście kiedyś o przeroście ambicji nad treścią. ten przykład "pierogów" jest tego dowodem. Można robić wszystko we wszystkim ostatecznie można by i indyka na Święta zrobić w zupie, czemu nie przecież to też indyk. TRADYCJA - pierogi to pierogi a nie coś co stanowi połączenie ruskich z calzone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie

To iście międzynarodowe danie. Polskie pierogi z ruskim farszem w cieście do włoskiej pizzy. Wszystko upieczone w piekarniku na chrupko i podane z pysznymi dipami. Tego nie może zabraknąć na przyjęciu, które zorganizujesz! Pierogi z nadzieniem serowo ziemniaczanym z odrobiną boczku i cebulki zna chyba każdy. Teraz proponujemy ich nieco odmienioną wersję – gotowane ciasto zamieniamy na drożdżowe ciasto do pizzy, które jest miękkie i puszyste, ale z wierzchu przyrumienione i lekko chrupiące. Do takich pieczonych pierogów pasują rozmaite sosy – np. dip koperkowy, czosnkowy, paprykowy sos bałkański, salsa pomidorowa rodem z Hiszpanii lub aksamitny sos na bazie francuskiego sera z pleśnią – bo czemużby nie dodać jeszcze kilku krajów do tej kulinarnej unii? Cała Europa na jednym talerzu! Czemu nie? Smacznego.