Pierogi z bobem i fetą - z ziemniakami i czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto:

3 szklanki

0.2 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

składniki na farsz do pierogów:

1 kilogram

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, ciepłą wodę i oliwę, dokładnie wyrób ciasto aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok na około 30 minut.

Pierogi z bobu - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kosteczkę, pokrój ząbki czosnku i rozetrzyj je z odrobiną soli na desce. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

Pierogi z bobu - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ziemniaki i bób (około 10 minut w lekko osolonej wodzie). Bób obierz ze skóry, razem z ziemniakami i serem feta przeciśnij przez praskę, do masy dodaj cebulę z czosnkiem, lubczyk, gałkę muszkatołową i przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, o ile będzie ona potrzebna.

Pierogi z bobu - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na pierogi - im cieniej tym lepiej. Szklanką wytnij kółka o średnicy około 12cm, w środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu.

Pierogi z bobu - Krok 4

Krok 5

Brzegi ciasta delikatnie zwilż woda, a następnie sklej je ze sobą dociskając widelcem. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Gotowe pierożki podawaj podsmażone z cebulą lub delikatnie polane oliwą.

Pierogi z bobu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać mięso np. boczek.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z bobuPierogi z bobu

Pierogi, ach pierogi! Niech pierwszy rzuci kuchennym fartuszkiem ten, kto nie jest fanem tego tradycyjnego polskiego dania? Pilnie strzeżone, babcine przepisy są dla Ciebie czarną magią? Przychodzimy z pomocą! Wypróbuj nasz przepis na ciasto na pierogi i farsz z… bobu. Brzmi ciekawie, prawda? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pierogi uwielbiają i kochają i tych, którym to danie chcesz zaserwować po raz pierwszy! Może odwiedzają Cię znajomi zza granicy? Koniecznie musisz zarazić ich miłością do polskich pierogów!

Na jaką okazję?

Pierogi to dobra odpowiedź na wszelkie uroczystości i bez okazji. To danie nie tylko pyszne, ale i bardzo uniwersalne.

Czy wiesz, że?

Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano już w wykopaliskach Troi.

Dla urozmaicenia:

Gotowe pierogi podaj z oliwą z oliwek, podsmażoną cebulką lub posypane płatkami parmezanu.