Pierogi z bobem i fetą - z ziemniakami i czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto:

3 szklanki

0.2 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

składniki na farsz do pierogów:

1 kilogram

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, ciepłą wodę i oliwę, dokładnie wyrób ciasto aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok na około 30 minut.

Pierogi z bobu - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kosteczkę, pokrój ząbki czosnku i rozetrzyj je z odrobiną soli na desce. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

Pierogi z bobu - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ziemniaki i bób (około 10 minut w lekko osolonej wodzie). Bób obierz ze skóry, razem z ziemniakami i serem feta przeciśnij przez praskę, do masy dodaj cebulę z czosnkiem, lubczyk, gałkę muszkatołową i przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, o ile będzie ona potrzebna.

Pierogi z bobu - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na pierogi - im cieniej tym lepiej. Szklanką wytnij kółka o średnicy około 12cm, w środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu.

Pierogi z bobu - Krok 4

Krok 5

Brzegi ciasta delikatnie zwilż woda, a następnie sklej je ze sobą dociskając widelcem. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Gotowe pierożki podawaj podsmażone z cebulą lub delikatnie polane oliwą.

Pierogi z bobu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać mięso np. boczek.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z bobuPierogi z bobu

Pierogi, ach pierogi! Niech pierwszy rzuci kuchennym fartuszkiem ten, kto nie jest fanem tego tradycyjnego polskiego dania? Pilnie strzeżone, babcine przepisy są dla Ciebie czarną magią? Przychodzimy z pomocą! Wypróbuj nasz przepis na ciasto na pierogi i farsz z… bobu. Brzmi ciekawie, prawda? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pierogi uwielbiają i kochają i tych, którym to danie chcesz zaserwować po raz pierwszy! Może odwiedzają Cię znajomi zza granicy? Koniecznie musisz zarazić ich miłością do polskich pierogów!

Na jaką okazję?

Pierogi to dobra odpowiedź na wszelkie uroczystości i bez okazji. To danie nie tylko pyszne, ale i bardzo uniwersalne.

Czy wiesz, że?

Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano już w wykopaliskach Troi.

Dla urozmaicenia:

Gotowe pierogi podaj z oliwą z oliwek, podsmażoną cebulką lub posypane płatkami parmezanu.