Pierogi z bobem i fetą - z ziemniakami i czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto:

3 szklanki

0.2 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

składniki na farsz do pierogów:

1 kilogram

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, ciepłą wodę i oliwę, dokładnie wyrób ciasto aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok na około 30 minut.

Pierogi z bobu - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kosteczkę, pokrój ząbki czosnku i rozetrzyj je z odrobiną soli na desce. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

Pierogi z bobu - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ziemniaki i bób (około 10 minut w lekko osolonej wodzie). Bób obierz ze skóry, razem z ziemniakami i serem feta przeciśnij przez praskę, do masy dodaj cebulę z czosnkiem, lubczyk, gałkę muszkatołową i przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, o ile będzie ona potrzebna.

Pierogi z bobu - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na pierogi - im cieniej tym lepiej. Szklanką wytnij kółka o średnicy około 12cm, w środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu.

Pierogi z bobu - Krok 4

Krok 5

Brzegi ciasta delikatnie zwilż woda, a następnie sklej je ze sobą dociskając widelcem. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Gotowe pierożki podawaj podsmażone z cebulą lub delikatnie polane oliwą.

Pierogi z bobu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać mięso np. boczek.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z bobuPierogi z bobu

Pierogi, ach pierogi! Niech pierwszy rzuci kuchennym fartuszkiem ten, kto nie jest fanem tego tradycyjnego polskiego dania? Pilnie strzeżone, babcine przepisy są dla Ciebie czarną magią? Przychodzimy z pomocą! Wypróbuj nasz przepis na ciasto na pierogi i farsz z… bobu. Brzmi ciekawie, prawda? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pierogi uwielbiają i kochają i tych, którym to danie chcesz zaserwować po raz pierwszy! Może odwiedzają Cię znajomi zza granicy? Koniecznie musisz zarazić ich miłością do polskich pierogów!

Na jaką okazję?

Pierogi to dobra odpowiedź na wszelkie uroczystości i bez okazji. To danie nie tylko pyszne, ale i bardzo uniwersalne.

Czy wiesz, że?

Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano już w wykopaliskach Troi.

Dla urozmaicenia:

Gotowe pierogi podaj z oliwą z oliwek, podsmażoną cebulką lub posypane płatkami parmezanu.