Pierogi z płuckami – farsz. Sprawdzony przepis

Pikantne i delikatne równocześnie? Takie właśnie są pierogi z płuckami – farsz o ostrym smaku idealnie łączy się z delikatnym, sprężystym ciastem bazującym na pszennej mące. Trudno określić, gdzie i kiedy pierwszy raz przygotowano to prawdziwie wysublimowane danie, ale wiadomo, że największą popularnością cieszy się na wschodnich kresach. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Pierogi z płuckami – przepis, który warto poznać!

Mięsne, ruskie, warzywne albo przygotowane na słodko – dostępne w kuchni polskiej przepisy na pierogi są pełne różnorodnych farszów, wśród których każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Wielu miłośników dań mącznych zna również tę potrawę w wersji wyróżniającej się wyjątkowo subtelnym smakiem, bo w skład nadzienia wchodzą ugotowane i przemielone „dudki” czyli płuca wołowe lub wieprzowe. Pierogi z płuckami doceniane są jednak nie tylko za idealne połączenie delikatnego mięsa z cieniutkim ciastem, ale także łatwość przygotowania oraz użycie tanich i dostępnych w każdym sklepie składników. Z przygotowaniem farszu oraz ulepieniem kształtnych pierogów może poradzić sobie każdy, nawet mało wprawiony kucharz, a jedyną wadą gotowej potrawy jest fakt, że po podaniu z drobno pokrojoną i zeszkloną cebulką błyskawicznie znika z talerzy!

Pierogi z płuckami – przepis

Przepis na pierogi z przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, zwłaszcza we wschodniej części Polski oraz na terenach wiejskich, gdzie dawniej zdecydowanie łatwiej można było zdobyć świeże podroby. Obecnie wszystkie niezbędne do przygotowania nadzienia składniki można kupić niemal na każdym dziale mięsnym w dobrze wyposażonych sklepach spożywczych i dosłownie w kilkadziesiąt minut przyrządzić wyjątkową potrawę, stosując się do kilku prostych zasad.

  1. Obierzcie z grubszych żył, pokrójcie i dokładnie wypłuczcie 1 kg płucek wieprzowych lub wołowych.
  2. Podroby przełóżcie do miski, zalejcie chłodną wodą, a następnie pozostawcie do namoczenia na około 30 minut.
  3. Do dużego garnka wlejcie świeżą wodę, dodajcie odcedzone płuca, 2 obrane marchewki, 2-3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, bulion, sól do smaku i gotujcie na niewielkim ogniu, dopóki podroby nie staną się miękkie.
  4. W międzyczasie na patelni zeszklijcie niedużą, drobno pokrojoną cebulę.
  5. Odcedzone z wody płucka i marchewki przepuście przez maszynkę do mielenia mięsa.
  6. Dodajcie cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz tak, żeby farsz wyszedł pikantny. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Na stolnicy zagniećcie gładkie, sprężyste ciasto z 1 kg mąki pszennej, ciepłej wody oraz szczypty soli. Gdy będzie gotowe, uformujcie z niego kulkę, owińcie folią spożywczą i pozostawcie na około 20 minut.
  8. Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkujcie na cienko, wycinajcie za pomocą szklanki kółka, na nie nakładajcie trochę farszu i po złożeniu na pół, dokładnie sklejajcie palcami wolne brzegi.
  9. W dużym garnku zagotujcie wodę z łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucajcie partiami pierogi. Delikatnie zamieszajcie tyłem łyżki, a gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszcie ogień i odczekajcie jeszcze 3-4 minuty.
  10. Gotowe pierogi z płuckami wyjmujcie z wody cedzakiem, przełóżcie na talerze, okraście zeszkloną cebulą i podawajcie natychmiast, póki są gorące.

Wariacje na temat pierogów z płuckami

Choć w kuchni polskiej od lat największą popularnością cieszą się pierogi ruskie, z mięsem lub kiszoną kapustą i grzybami, warto swoje smaki rozszerzyć o gruzińskie chinkali, nadziewane mieloną wieprzowiną pielmieni czy pachnące latem knedle ze śliwkami. W menu powinny się również znaleźć pierogi z płuckami, które wyróżniają się łagodnym smakiem podkreślonym wyraźnie pikantną nutą. Nic więc dziwnego, że powstało wiele wersji nadzienia, a dodatki są uzależnione od smaku i gustu. Do farszu można dodać podsmażoną kapustę, ugotowane i rozgniecione ziemniaki, kaszę gryczaną, a nawet mieszankę startej włoszczyzny. Chociaż gotowe pierogi najczęściej serwowane są z podsmażoną cebulką, często podaje się je również z garścią chrupiących skwarków, łyżką kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem.