Knedle ze śliwkami

po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

961 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

874 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1053 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 dekagramów

10 dekagramów

3 sztuki

3 łyżki

5 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przeciśnij przez praskę.

Knedle ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Owoce przekrój na pół, usuń pestki. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, żeby się zamarynowały w przyprawach.

Knedle ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkiem, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, ulep wałek, pokrój go na 20 plastrów na posypanej mąką stolnicy.

Knedle ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Owoce odciśnij na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, żeby były bardziej zwięzłe. Ułatwi to formowanie knedli. Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na wierzchu połóż owoc, sklej i uformuj okrągłe knedle.

Knedle ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Gotuj porcjami w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Knedle ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej resztę masła, posyp tartą bułką i cukrem, zrumień. Osączone knedle obtocz w mieszaninie i od razu podawaj.

Knedle ze śliwkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Bozena Nawara Num

    Bozena Nawara Num

    są przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Lech

    Marcelina Lech

    Wspaniałe!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Majewska

    Olga Majewska

    Uwielbiam knedle . A ze śliwkami to niebo w gębie ! BAJKA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Przygórski

    Tadeusz Przygórski

    to naprawdę proste pyszne i sycące danie.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce te są wtedy słodkie, dojrzałe i niedrogie, można więc wykorzystywać je na różne sposoby. Najpopularniejsze to kompot ze śliwek, kruche ciasto ze śliwkami oraz knedle. To ostatnie danie jest nieco czasochłonne, ale przynosi zaskakująco smaczne efekty. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków i przeciśnięcie ich przez praskę. Nadziewanie ciasta śliwkami węgierkami nie należy niestety do najprostszych czynności, jednak warto spróbować zmierzyć się z tym popularnym daniem i zyskać nieco wprawy. Oczywiście zamiast śliwek użyć można innych owoców, np. truskawek lub moreli, potrawa będzie równie dobrze smakować. Knedle ze śliwkami podaje się okraszone zrumienioną tartą bułką, omaszczone tłuszczem, lub jedynie posypane cukrem i cynamonem. Polać można je również jogurtem naturalnym lub owocowym. A jakie knedle są twoimi ulubionymi?