Knedle na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

null

20 sztuk

2 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Po ugotowaniu ostudź i zmiel lub przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Dodaj potem 2 jajka i mąkę. Ugnieć ciasto.

Krok 3

Morele wydryluj,a w miejsce pestek włóż kostki cukru.

Krok 4

Z ciasta uformuj małe placuszki, na które połóż morelę i zalep ciasto naokoło. Tak gotowe knedle gotuj w lekko osolonej wodzie, do chwili gdy wypłyną na wierz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej