Knedle w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle w sosie grzybowym

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

150 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana jedna dymke zielona, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z 2 łyżkami masła i obsmażyć knedle na rumiano.

Krok 2

Grzyby dokładnie przebrać, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Szalotki i jedna dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać szalotki, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 5 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje.

Krok 3

Kostek bulionowa rozpuścić w 200ml gorącej wody, wlać na patelnie z grzybami , dusić razem ok 5 minut, wtedy wlać śmietanę, podgrzać, dodać serek topiony, wymieszać aż się rozpuści..

Krok 4

Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej