
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana jedna dymke zielona, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z 2 łyżkami masła i obsmażyć knedle na rumiano.
Krok 2
Grzyby dokładnie przebrać, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Szalotki i jedna dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać szalotki, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 5 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje.
Krok 3
Kostek bulionowa rozpuścić w 200ml gorącej wody, wlać na patelnie z grzybami , dusić razem ok 5 minut, wtedy wlać śmietanę, podgrzać, dodać serek topiony, wymieszać aż się rozpuści..
Krok 4
Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej