Knedle ziołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

223 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.2 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.

Knedle ziołowe - Krok 1

Krok 2

Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.

Knedle ziołowe - Krok 2

Krok 3

Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Knedle ziołowe - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos borowikowy Knorr według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Knedle ziołowe - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Knedle z truskawkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle ziołoweKnedle ziołowe

Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu na bazie mięsa lub leczo z cukinii i papryki. Co jest ci potrzebne, by stworzyć te małe kulinarne dzieła sztuki? Podstawą ciasta, z którego uformujesz knedle, są oczywiście ziemniaki – ugotuj je w mundurkach, dzięki czemu zachowasz pełnię smaku warzyw. Wedle przepisu dodaj mąkę i żółtka tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakich ziół użyj do tej potrawy? Idealną mieszanką będzie majeranek i tymianek z nutą szałwii i natki pietruszki. Wszystkie zioła posiekaj i dodaj do ciasta. Dodatkowo możesz go przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną masę pozostaw na 20 minut, w czasie których wszystkie smaki połączą się w jedną, pełną aromatu całość. Z ciasta uformuj okrągłe kluski dowolnej wielkości. Jeżeli masa zbyt klei się do twoich rąk – zmocz je lub oprósz je mąką.