Knedle ziołowe

- Krok 1Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.
- Krok 2Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.
- Krok 3Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.
- Krok 4Przygotuj sos borowikowy Knorr według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Knedle ziołowe
Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu na bazie mięsa lub leczo z cukinii i papryki. Co jest ci potrzebne, by stworzyć te małe kulinarne dzieła sztuki? Podstawą ciasta, z którego uformujesz knedle, są oczywiście ziemniaki – ugotuj je w mundurkach, dzięki czemu zachowasz pełnię smaku warzyw. Wedle przepisu dodaj mąkę i żółtka tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakich ziół użyj do tej potrawy? Idealną mieszanką będzie majeranek i tymianek z nutą szałwii i natki pietruszki. Wszystkie zioła posiekaj i dodaj do ciasta. Dodatkowo możesz go przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną masę pozostaw na 20 minut, w czasie których wszystkie smaki połączą się w jedną, pełną aromatu całość. Z ciasta uformuj okrągłe kluski dowolnej wielkości. Jeżeli masa zbyt klei się do twoich rąk – zmocz je lub oprósz je mąką.