Knedle ziołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle ziołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
322 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.2 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.

Knedle ziołowe - Krok 1

Krok 2

Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.

Knedle ziołowe - Krok 2

Krok 3

Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Knedle ziołowe - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos borowikowy Knorr według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Knedle ziołowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Knedle ze śliwkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle ziołoweKnedle ziołowe

Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu na bazie mięsa lub leczo z cukinii i papryki. Co jest ci potrzebne, by stworzyć te małe kulinarne dzieła sztuki? Podstawą ciasta, z którego uformujesz knedle, są oczywiście ziemniaki – ugotuj je w mundurkach, dzięki czemu zachowasz pełnię smaku warzyw. Wedle przepisu dodaj mąkę i żółtka tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakich ziół użyj do tej potrawy? Idealną mieszanką będzie majeranek i tymianek z nutą szałwii i natki pietruszki. Wszystkie zioła posiekaj i dodaj do ciasta. Dodatkowo możesz go przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną masę pozostaw na 20 minut, w czasie których wszystkie smaki połączą się w jedną, pełną aromatu całość. Z ciasta uformuj okrągłe kluski dowolnej wielkości. Jeżeli masa zbyt klei się do twoich rąk – zmocz je lub oprósz je mąką.