Knedle ziołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle ziołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
322 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.2 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.

Knedle ziołowe - Krok 1

Krok 2

Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.

Knedle ziołowe - Krok 2

Krok 3

Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Knedle ziołowe - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos borowikowy Knorr według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Knedle ziołowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle ziołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle ziołoweKnedle ziołowe

Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu na bazie mięsa lub leczo z cukinii i papryki. Co jest ci potrzebne, by stworzyć te małe kulinarne dzieła sztuki? Podstawą ciasta, z którego uformujesz knedle, są oczywiście ziemniaki – ugotuj je w mundurkach, dzięki czemu zachowasz pełnię smaku warzyw. Wedle przepisu dodaj mąkę i żółtka tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakich ziół użyj do tej potrawy? Idealną mieszanką będzie majeranek i tymianek z nutą szałwii i natki pietruszki. Wszystkie zioła posiekaj i dodaj do ciasta. Dodatkowo możesz go przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną masę pozostaw na 20 minut, w czasie których wszystkie smaki połączą się w jedną, pełną aromatu całość. Z ciasta uformuj okrągłe kluski dowolnej wielkości. Jeżeli masa zbyt klei się do twoich rąk – zmocz je lub oprósz je mąką.