
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
50 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.2 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.

Krok 2
Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.

Krok 3
Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Krok 4
Przygotuj sos borowikowy Knorr według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle ziołowe
Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu na bazie mięsa lub leczo z cukinii i papryki. Co jest ci potrzebne, by stworzyć te małe kulinarne dzieła sztuki? Podstawą ciasta, z którego uformujesz knedle, są oczywiście ziemniaki – ugotuj je w mundurkach, dzięki czemu zachowasz pełnię smaku warzyw. Wedle przepisu dodaj mąkę i żółtka tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakich ziół użyj do tej potrawy? Idealną mieszanką będzie majeranek i tymianek z nutą szałwii i natki pietruszki. Wszystkie zioła posiekaj i dodaj do ciasta. Dodatkowo możesz go przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną masę pozostaw na 20 minut, w czasie których wszystkie smaki połączą się w jedną, pełną aromatu całość. Z ciasta uformuj okrągłe kluski dowolnej wielkości. Jeżeli masa zbyt klei się do twoich rąk – zmocz je lub oprósz je mąką.