
Składniki
1 kilogram
250 gramów
0.5 kilograma
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Odlożyć na bok 1/4 ilości ziemniaków i w te miejsce dodać mąkę ziemniaczaną.Dodać pozostałe ziemniaki. Zagnieść.
Krok 2
Formować płaskie placuszki , ułożyć na nich połówkę śliwki i utoczyć knedla.
Krok 3
Zagotować osoloną wodę, gotować na małym ogniu od moment wypłynięcia przez ok 5 minut. Gotowe polać śmietaną , posypać cukrem i cynamonem. SMACZNEGO!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej