Knedle ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle ze śliwkami

Autor: cichoola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 gramów

0.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Odlożyć na bok 1/4 ilości ziemniaków i w te miejsce dodać mąkę ziemniaczaną.Dodać pozostałe ziemniaki. Zagnieść.

Krok 2

Formować płaskie placuszki , ułożyć na nich połówkę śliwki i utoczyć knedla.

Krok 3

Zagotować osoloną wodę, gotować na małym ogniu od moment wypłynięcia przez ok 5 minut. Gotowe polać śmietaną , posypać cukrem i cynamonem. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej