Knedle serowe z morelkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle serowe z morelkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 szklanki

0.25 łyżeczki

30 sztuk

3 sztuki

50 gramów

1 kilogram

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.

Krok 2

Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.

Krok 3

Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.

Krok 4

Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.

Krok 5

Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej