
Składniki
2 łyżki
4 szklanki
0.25 łyżeczki
30 sztuk
3 sztuki
50 gramów
1 kilogram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.
Krok 2
Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.
Krok 3
Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.
Krok 4
Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.
Krok 5
Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej