
Składniki
2 łyżki
4 szklanki
0.25 łyżeczki
30 sztuk
3 sztuki
50 gramów
1 kilogram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.
Krok 2
Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.
Krok 3
Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.
Krok 4
Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.
Krok 5
Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej