
Składniki
2 łyżki
4 szklanki
0.25 łyżeczki
30 sztuk
3 sztuki
50 gramów
1 kilogram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.
Krok 2
Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.
Krok 3
Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.
Krok 4
Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.
Krok 5
Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























