Knedle serowe z morelkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle serowe z morelkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 szklanki

0.25 łyżeczki

30 sztuk

3 sztuki

50 gramów

1 kilogram

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.

Krok 2

Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.

Krok 3

Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.

Krok 4

Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.

Krok 5

Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej