
Składniki
1 kilogram
null
1 sztuka
null
1 łyżka
1.5 szklanki
0.2 sztuki
300 gramów
null
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepuść ser przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
Krok 2
Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Dodaj mąkę, jajko.
Krok 4
Pokrój na kawałki. Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.
Krok 5
Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj.
Krok 6
Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz. Oprósz bułką tartą i masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej