
Składniki
1 kilogram
null
1 sztuka
null
1 łyżka
1.5 szklanki
0.2 sztuki
300 gramów
null
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepuść ser przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
Krok 2
Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Dodaj mąkę, jajko.
Krok 4
Pokrój na kawałki. Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.
Krok 5
Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj.
Krok 6
Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz. Oprósz bułką tartą i masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej