Knedle z wiśniami – ziemniaczane: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

nadzienie:

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i zgnieć prasą.

Krok 2

Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i wyrób z tego ciasto na knedle. Kulamy ciasto na wałek o grubości ok. 4cm i tnij na krążki ok. 2cm.

Krok 3

Wiśnie wyjmij z kompotu i obsypuj cukrem. A następnie kładź na każdy krążek ciasta i formuj okrągłe knedle z wiśnią w środku.

Krok 4

Wodę zagotowuj w dużym garnku i wrzuć knedle do wrzątku, a następnie gotuj je aż do ponownego wrzenia (około 4-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Z pozostałych wiśni zrób sos- zmiksuj je blenderem na gładką masę z odrobiną kompotu i podgrzej na wolnym ogniu. Zagęść lekko mąka ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości kompotu i jeszcze chwilę podgrzewaj żeby zgęstniało.

Krok 6

Dodaj cukru i soku z cytryny i tak przyrządzonym sosem polewaj knedle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej