Knedle z wiśniami – ziemniaczane: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

nadzienie:

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i zgnieć prasą.

Krok 2

Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i wyrób z tego ciasto na knedle. Kulamy ciasto na wałek o grubości ok. 4cm i tnij na krążki ok. 2cm.

Krok 3

Wiśnie wyjmij z kompotu i obsypuj cukrem. A następnie kładź na każdy krążek ciasta i formuj okrągłe knedle z wiśnią w środku.

Krok 4

Wodę zagotowuj w dużym garnku i wrzuć knedle do wrzątku, a następnie gotuj je aż do ponownego wrzenia (około 4-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Z pozostałych wiśni zrób sos- zmiksuj je blenderem na gładką masę z odrobiną kompotu i podgrzej na wolnym ogniu. Zagęść lekko mąka ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości kompotu i jeszcze chwilę podgrzewaj żeby zgęstniało.

Krok 6

Dodaj cukru i soku z cytryny i tak przyrządzonym sosem polewaj knedle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej