Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 szklanki
1 sztuka
nadzienie:
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i zgnieć prasą.
Krok 2
Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i wyrób z tego ciasto na knedle. Kulamy ciasto na wałek o grubości ok. 4cm i tnij na krążki ok. 2cm.
Krok 3
Wiśnie wyjmij z kompotu i obsypuj cukrem. A następnie kładź na każdy krążek ciasta i formuj okrągłe knedle z wiśnią w środku.
Krok 4
Wodę zagotowuj w dużym garnku i wrzuć knedle do wrzątku, a następnie gotuj je aż do ponownego wrzenia (około 4-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową.
Krok 5
Z pozostałych wiśni zrób sos- zmiksuj je blenderem na gładką masę z odrobiną kompotu i podgrzej na wolnym ogniu. Zagęść lekko mąka ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości kompotu i jeszcze chwilę podgrzewaj żeby zgęstniało.
Krok 6
Dodaj cukru i soku z cytryny i tak przyrządzonym sosem polewaj knedle.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej