Knedle z wiśniami – ziemniaczane: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

nadzienie:

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i zgnieć prasą.

Krok 2

Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i wyrób z tego ciasto na knedle. Kulamy ciasto na wałek o grubości ok. 4cm i tnij na krążki ok. 2cm.

Krok 3

Wiśnie wyjmij z kompotu i obsypuj cukrem. A następnie kładź na każdy krążek ciasta i formuj okrągłe knedle z wiśnią w środku.

Krok 4

Wodę zagotowuj w dużym garnku i wrzuć knedle do wrzątku, a następnie gotuj je aż do ponownego wrzenia (około 4-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Z pozostałych wiśni zrób sos- zmiksuj je blenderem na gładką masę z odrobiną kompotu i podgrzej na wolnym ogniu. Zagęść lekko mąka ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości kompotu i jeszcze chwilę podgrzewaj żeby zgęstniało.

Krok 6

Dodaj cukru i soku z cytryny i tak przyrządzonym sosem polewaj knedle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej