
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 słoik
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa. Marchew oczyść, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę dokładnie wymyj, osusz, a następnie podziel na średniej wielkości kwadraty. Cebulę posiekaj na większe kawałki. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju lub łyżeczkę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć wszystkie warzywa i smaż, często mieszając, tak by się nie przypaliły. Gdy jarzyny się zeszklą, dodaj mielone mięso i smaż całość na niewielkim ogniu. Końcem szpatułki lub drewnianej łyżki staraj się rozbijać ewentualne grudki. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut.

Krok 2
Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól. Gdy całość zacznie wrzeć, wrzuć makaron i ugotuj na sposób al dente zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

Krok 3
Na koniec dodaj pomidory oraz Fix wymieszany z 200 ml wody. Potrawę gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Podawaj, póki gorące, dekorując listkami bazylii i cieniutkimi plasterkami parmezanu.


Dobra rada:
Aromatyczny sos spaghetti bolognese z warzywami będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podczas gotowania dodasz odrobinę bardzo drobno posiekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti bolognese z warzywami
Oto jest! Obiekt westchnień miłośników kuchni włoskiej i ostatnia deska ratunku dla potrzebujących „dań w minutę” – Spaghetti Bolognese z warzywami! Słodycz soczystych pomidorów, odurzające aromatem zioła i przyprawy, ciągnący się ser, a na dodatek – chrupiące warzywa… Czy właśnie w tym momencie czujesz burczenie w brzuchu?
Dla kogo?
Spaghetti Bolognese z warzywami trafi prosto w serca wielbicieli śródziemnomorskich specjałów, którzy w swoich czterech ścianach chcą natychmiast poczuć namiastkę słonecznej Italii.
Na jaką okazję?
Kiedy twoja rodzina kieruje w twoją stronę pełne pytań spojrzenia: „Co dziś na obiad”, a w twojej głowie pustka, przygotuj aromatyczne Spaghetti Bolognese z warzywami. Przepis zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy bez względu na wiek. A wystarczy zaledwie kilkanaście minut gotowania, trochę podstawowych składników i… gotowe!
Czy wiesz, że?
Tagliatelle zamiast spaghetti? Dokładnie tak! Według tradycyjnych receptur, Spaghetti Bolognese przyrządza się we Włoszech najczęściej z makaronowymi wstążkami. To właśnie one biorą na siebie ciężar utrzymania ciężkiego, zawiesistego sosu nadającego potrawie charakterystycznego smaku słodkich pomidorów.
Dla urozmaicenia:
Makaron z sosem to również danie dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Dla urozmaicenia mięso indycze można zastąpić wieprzowym, które jest bardziej wyraziste. Podobnie jest z dodaniem serów czy warzyw. Przepis na Spaghetti Bolognese z warzywami zostawia naprawdę szerokie pole do popisu. Życzymy smacznego!