Spaghetti bolognese z warzywam i z mięsem: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Marchew oczyść, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę dokładnie wymyj, osusz, a następnie podziel na średniej wielkości kwadraty. Cebulę posiekaj na większe kawałki. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju lub łyżeczkę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć wszystkie warzywa i smaż, często mieszając, tak by się nie przypaliły. Gdy jarzyny się zeszklą, dodaj mielone mięso i smaż całość na niewielkim ogniu. Końcem szpatułki lub drewnianej łyżki staraj się rozbijać ewentualne grudki. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 1

Krok 2

Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól. Gdy całość zacznie wrzeć, wrzuć makaron i ugotuj na sposób al dente zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj pomidory oraz Fix wymieszany z 200 ml wody. Potrawę gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Podawaj, póki gorące, dekorując listkami bazylii i cieniutkimi plasterkami parmezanu.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aromatyczny sos spaghetti bolognese z warzywami będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podczas gotowania dodasz odrobinę bardzo drobno posiekanej papryczki chili.

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z warzywamiSpaghetti bolognese z warzywami

Oto jest! Obiekt westchnień miłośników kuchni włoskiej i ostatnia deska ratunku dla potrzebujących „dań w minutę” – Spaghetti Bolognese z warzywami! Słodycz soczystych pomidorów, odurzające aromatem zioła i przyprawy, ciągnący się ser, a na dodatek – chrupiące warzywa… Czy właśnie w tym momencie czujesz burczenie w brzuchu?

Dla kogo?

Spaghetti Bolognese z warzywami trafi prosto w serca wielbicieli śródziemnomorskich specjałów, którzy w swoich czterech ścianach chcą natychmiast poczuć namiastkę słonecznej Italii.

Na jaką okazję?

Kiedy twoja rodzina kieruje w twoją stronę pełne pytań spojrzenia: „Co dziś na obiad”, a w twojej głowie pustka, przygotuj aromatyczne Spaghetti Bolognese z warzywami. Przepis zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy bez względu na wiek. A wystarczy zaledwie kilkanaście minut gotowania, trochę podstawowych składników i… gotowe!

Czy wiesz, że?

Tagliatelle zamiast spaghetti? Dokładnie tak! Według tradycyjnych receptur, Spaghetti Bolognese przyrządza się we Włoszech najczęściej z makaronowymi wstążkami. To właśnie one biorą na siebie ciężar utrzymania ciężkiego, zawiesistego sosu nadającego potrawie charakterystycznego smaku słodkich pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Makaron z sosem to również danie dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Dla urozmaicenia mięso indycze można zastąpić wieprzowym, które jest bardziej wyraziste. Podobnie jest z dodaniem serów czy warzyw. Przepis na Spaghetti Bolognese z warzywami zostawia naprawdę szerokie pole do popisu. Życzymy smacznego!