Włoskie spaghetti bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoskie spaghetti bolognese

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

1035 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przesmaż na patelni.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 1

Krok 2

Dodaj mielone mięso i smaż wszystko przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj 3 minuty. Podawaj z makaronem, a wierzch posyp startym serem.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Paula Żyto

    Paula Żyto , 13.03.2017

    dobre :) wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 12.08.2016

    Podstawa to oczywiście makaron, nie może sie kleić i nie może robic sie z niego papka. Do tego dobry sos i gotowe. Ja kupuje i jedno i drugie z primo gusto bo cenie śródziemnomorski smak i potrawy bez konserwantów.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie spaghetti bologneseWłoskie spaghetti bolognese

Pomidorowy klasyk z dodatkiem delikatnej zielonej cukinii. Włoskie spaghetti bolognese zyska dzięki niej ciekawszy smak. Twoja rodzina uwielbia dania na bazie makaronu i dlatego często przygotowujesz gęsty aromatyczny sos bolognese? Tym bardziej warto od czasu do czasu urozmaicić jego smak i dorzucić do niego nowe składniki. Jakie? Na przykład cukinię, podsmażoną na patelni w towarzystwie cebuli i czosnku. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić w półplastry. Duże cukinie o twardej, grubej skórce, należy natomiast obrać i dodatkowo wydrążyć ich środek z pestkami. Sos bolognese podawaj z makaronem spaghetti, ugotowanym w dużej ilości osolonego wrzątku. Pamiętaj, że powinien być al dente – czyli lekko twardawy i podczas jedzenia stawiać lekki opór pod zębami. Gotowe danie posyp parmezanem, udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj na stół.