Włoskie spaghetti bolognese

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

1030 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przesmaż na patelni.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 1

Krok 2

Dodaj mielone mięso i smaż wszystko przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj 3 minuty. Podawaj z makaronem, a wierzch posyp startym serem.

Włoskie spaghetti bolognese - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Paula Żyto

    Paula Żyto , 13.03.2017

    dobre :) wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 12.08.2016

    Podstawa to oczywiście makaron, nie może sie kleić i nie może robic sie z niego papka. Do tego dobry sos i gotowe. Ja kupuje i jedno i drugie z primo gusto bo cenie śródziemnomorski smak i potrawy bez konserwantów.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie spaghetti bologneseWłoskie spaghetti bolognese

Pomidorowy klasyk z dodatkiem delikatnej zielonej cukinii. Włoskie spaghetti bolognese zyska dzięki niej ciekawszy smak. Twoja rodzina uwielbia dania na bazie makaronu i dlatego często przygotowujesz gęsty aromatyczny sos bolognese? Tym bardziej warto od czasu do czasu urozmaicić jego smak i dorzucić do niego nowe składniki. Jakie? Na przykład cukinię, podsmażoną na patelni w towarzystwie cebuli i czosnku. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić w półplastry. Duże cukinie o twardej, grubej skórce, należy natomiast obrać i dodatkowo wydrążyć ich środek z pestkami. Sos bolognese podawaj z makaronem spaghetti, ugotowanym w dużej ilości osolonego wrzątku. Pamiętaj, że powinien być al dente – czyli lekko twardawy i podczas jedzenia stawiać lekki opór pod zębami. Gotowe danie posyp parmezanem, udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj na stół.