
Składniki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przesmaż na patelni.

Krok 2
Dodaj mielone mięso i smaż wszystko przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj 3 minuty. Podawaj z makaronem, a wierzch posyp startym serem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie spaghetti bolognese
Pomidorowy klasyk z dodatkiem delikatnej zielonej cukinii. Włoskie spaghetti bolognese zyska dzięki niej ciekawszy smak. Twoja rodzina uwielbia dania na bazie makaronu i dlatego często przygotowujesz gęsty aromatyczny sos bolognese? Tym bardziej warto od czasu do czasu urozmaicić jego smak i dorzucić do niego nowe składniki. Jakie? Na przykład cukinię, podsmażoną na patelni w towarzystwie cebuli i czosnku. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić w półplastry. Duże cukinie o twardej, grubej skórce, należy natomiast obrać i dodatkowo wydrążyć ich środek z pestkami. Sos bolognese podawaj z makaronem spaghetti, ugotowanym w dużej ilości osolonego wrzątku. Pamiętaj, że powinien być al dente – czyli lekko twardawy i podczas jedzenia stawiać lekki opór pod zębami. Gotowe danie posyp parmezanem, udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj na stół.