Przepisy na Spaghetti bolognese
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw włoskich. Ugotowany al dente makaron z gęstym sosem idealnie pasuje zarówno na szybki obiad, jak i romantyczną kolację. Danie jest proste do przyrządzenia i pozwala wykorzystać łatwo dostępne składniki takie, jak makaron, mięso mielone oraz świeże warzywa: marchew, cebulę, ziemniaki czy seler naciowy. Jak przygotować sos do spaghetti? Cebulę, ziemniaki, marchew i seler obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej cienką warstwę oleju na patelni i smaż warzywa na średnim ogniu. Do warzyw dodaj mięso – cały czas mieszaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Gotuj sos na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, a nadmiar płynów odparuje, będzie to znak, że Twój sos jest gotowy. Jego smak możesz wzbogacić takimi przyprawami, jak: tymianek, świeżo zmielony pieprz, oregano, papryka, rozmaryn czy liść laurowy. Możesz także użyć oliwy z oliwek. Gotowy sos dodasz nie tylko do spaghetti, ale również innych dań, m.in. do ryżu czy krokietów. Sposobów na przyrządzenie spaghetti bolognese jest wiele: z kurczakiem, z pulpetami, a nawet z soczewicą. To, którą wersje wybierzesz zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Wierzch gotowego dania posyp startym parmezanem. Jeśli akurat nie masz w lodówce parmezanu, zastąp go startym żółtym serem. Pikanterii całej potrawie nadadzą czosnek oraz chili. Choć równie dobrze będzie komponować się z dodatkiem pietruszki czy bazylii. Ważny jest także sposób, w jaki podasz przyrządzoną potrawę, szczególnie, gdy szykujesz romantyczną kolację. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by spaghetti bolognese jeść samym widelcem, to na stole powinna znaleźć się również łyżka. Potrawę podawaj razem z niegazowaną wodą, herbatą lub lemoniadą. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na spaghetti bolognese. Włoska zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem i boczkiem, faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, serowe gnocchi z sosem bolognese – wybierz swoje ulubione danie. Bon appetit!