Spaghetti bolognese

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Proste spaghetti bolognese

33

łatwe

30 min.
Zafunduj sobie kulinarną podróż do Włoch. Spaghetti to obok pizzy najważniejszy kuchenny symbol t...
Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami

17

łatwe

30 min.
Próżno szukać osoby, która nie lubi smaku włoskiego spaghetti bolognese. To łatwe oraz szybkie w...
Tradycyjne Spaghetti Bolognese

16

łatwe

45 min.
Popularne spaghetti bolognese to sztandarowe danie kuchni włoskiej. Jego miłośnicy cenią je za wy...
Spaghetti bolognese

17

łatwe

30 min.
Popisowe danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do jadłospisu także w innych krajach i posi...
Spaghetti bolognese z warzywami

16

łatwe

30 min.
Oto jest! Obiekt westchnień miłośników kuchni włoskiej i ostatnia deska ratunku dla potrzebującyc...
Spaghetti bolognese z warzywami

7

łatwe

45 min.
Ten przepis to kulinarna podróż do przepełnionych smakiem oliwy i pomidorów Włoch. Przygotuj we w...
Spaghetti bolognese z warzywami

11

łatwe

30 min.
Któż z nas nie lubi spaghetti? Włoskie danie na bazie makaronowych nitek jest chyba jednym z najp...
Szybkie Bolognese

12

łatwe

30 min.
Włoskie spaghetti bolognese

12

łatwe

30 min.
Pomidorowy klasyk z dodatkiem delikatnej zielonej cukinii. Włoskie spaghetti bolognese zyska dzię...
Spaghetti Bolognese z cebulką

2

łatwe

30 min.
Wybierz się w kulinarną podróż. Przyrządź na niedzielny obiad spaghetti bolognese z cebulką i opo...
Spaghetti Bolognese z oliwkami

1

łatwe

45 min.
Smak tego włoskiego dania pogłębia dodatek wina, z którym dusi się mięso do sosu bolognese. Potra...
Spaghetti bolognese z pulpecikami

4

łatwe

30 min.
Otoczony gęstym, dość pikantnym sosem makaron z dodatkiem mięsnych pulpecików i świeżych ziół to...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw włoskich. Ugotowany al dente makaron z gęstym sosem idealnie pasuje zarówno na szybki obiad, jak i romantyczną kolację. Danie jest proste do przyrządzenia i pozwala wykorzystać łatwo dostępne składniki takie, jak makaron, mięso mielone oraz świeże warzywa: marchew, cebulę, ziemniaki czy seler naciowy. Jak przygotować sos do spaghetti? Cebulę, ziemniaki, marchew i seler obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej cienką warstwę oleju na patelni i smaż warzywa na średnim ogniu. Do warzyw dodaj mięso – cały czas mieszaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Gotuj sos na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, a nadmiar płynów odparuje, będzie to znak, że Twój sos jest gotowy. Jego smak możesz wzbogacić takimi przyprawami, jak: tymianek, świeżo zmielony pieprz, oregano, papryka, rozmaryn czy liść laurowy. Możesz także użyć oliwy z oliwek. Gotowy sos dodasz nie tylko do spaghetti, ale również innych dań, m.in. do ryżu czy krokietów. Sposobów na przyrządzenie spaghetti bolognese jest wiele: z kurczakiem, z pulpetami, a nawet z soczewicą. To, którą wersje wybierzesz zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Wierzch gotowego dania posyp startym parmezanem. Jeśli akurat nie masz w lodówce parmezanu, zastąp go startym żółtym serem. Pikanterii całej potrawie nadadzą czosnek oraz chili. Choć równie dobrze będzie komponować się z dodatkiem pietruszki czy bazylii. Ważny jest także sposób, w jaki podasz przyrządzoną potrawę, szczególnie, gdy szykujesz romantyczną kolację. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by spaghetti bolognese jeść samym widelcem, to na stole powinna znaleźć się również łyżka. Potrawę podawaj razem z niegazowaną wodą, herbatą lub lemoniadą. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na spaghetti bolognese. Włoska zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem i boczkiem, faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, serowe gnocchi z sosem bolognese – wybierz swoje ulubione danie. Bon appetit!