Przepisy na Spaghetti bolognese | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Spaghetti bolognese

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw włoskich. Ugotowany al dente makaron z gęstym sosem idealnie pasuje zarówno na szybki obiad, jak i romantyczną kolację. Danie jest proste do przyrządzenia i pozwala wykorzystać łatwo dostępne składniki takie, jak makaron, mięso mielone oraz świeże warzywa: marchew, cebulę, ziemniaki czy seler naciowy. Jak przygotować sos do spaghetti? Cebulę, ziemniaki, marchew i seler obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej cienką warstwę oleju na patelni i smaż warzywa na średnim ogniu. Do warzyw dodaj mięso – cały czas mieszaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Gotuj sos na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, a nadmiar płynów odparuje, będzie to znak, że Twój sos jest gotowy. Jego smak możesz wzbogacić takimi przyprawami, jak: tymianek, świeżo zmielony pieprz, oregano, papryka, rozmaryn czy liść laurowy. Możesz także użyć oliwy z oliwek. Gotowy sos dodasz nie tylko do spaghetti, ale również innych dań, m.in. do ryżu czy krokietów. Sposobów na przyrządzenie spaghetti bolognese jest wiele: z kurczakiem, z pulpetami, a nawet z soczewicą. To, którą wersje wybierzesz zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Wierzch gotowego dania posyp startym parmezanem. Jeśli akurat nie masz w lodówce parmezanu, zastąp go startym żółtym serem. Pikanterii całej potrawie nadadzą czosnek oraz chili. Choć równie dobrze będzie komponować się z dodatkiem pietruszki czy bazylii. Ważny jest także sposób, w jaki podasz przyrządzoną potrawę, szczególnie, gdy szykujesz romantyczną kolację. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by spaghetti bolognese jeść samym widelcem, to na stole powinna znaleźć się również łyżka. Potrawę podawaj razem z niegazowaną wodą, herbatą lub lemoniadą. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na spaghetti bolognese. Włoska zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem i boczkiem, faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, serowe gnocchi z sosem bolognese – wybierz swoje ulubione danie. Bon appetit!