Spaghetti z cebulą - bolognese z marchewką | Przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese z cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
575 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce, wszystko obsmaż. Dodaj mięso i smaż je z warzywami, aż będzie suche.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory i Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 min. Makaron podawaj z tartym serem, najlepiej parmezanem.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Mateusz Kostrzyński

    Mateusz Kostrzyński , 04.10.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 10.10.2017

    Na zab=spagetti paluszki lizać. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 15.06.2016

    Szybko i bardzo smacznie. Zagości jeszcze nie raz na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kulczyński

    Krzysztof Kulczyński , 19.03.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Strzop

    Weronika Strzop , 10.01.2016

    @Marek Grządziel a waszywa to marechewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Strzop

    Weronika Strzop , 10.01.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grządziel

    Marek Grządziel , 28.08.2015

    w składnikach nie ma marchewki, w przepisie jest... :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese z cebulkąSpaghetti Bolognese z cebulką

Wybierz się w kulinarną podróż. Przyrządź na niedzielny obiad spaghetti bolognese z cebulką i dzięki smakowi przenieś się razem z bliskimi dawno, dawno temu… do włoskiego miasteczka, gdzie sporządzono gęsty, aromatyczny sos – z mielonego mięsa, boczku, warzyw, oliwy z oliwek i pomidorów. Był on tak smaczny, że wkrótce stał się słynny nie tylko w całej Italii, ale również poza jej granicami. Jesteśmy pewni, że poczujecie się jak we włoskiej restauracji! Polecamy nasz przepis na spaghetti bolognese z cebulą.

Dla kogo?

Na początku włoskie gosposie poświęcały sporo czasu na przygotowanie tego pysznego sosu. Polecamy nieco prostszy i szybszy sposób, niż w oryginalnym przepisie. Mowa tu o sosie ragù, którego koncept stworzyli mieszkańcy Bolonii, który z czasem zmienił się w popularny sos bolognese… Ze zrobieniem spaghetti z cebulką według naszych wytycznych poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz. Smaczne dania powinny być dostępne dla każdego!

Na jaką okazję?

Zastanawiasz się, skąd dodatek cebuli do spaghetti? Dzięki niej zyskuje bardziej wyrazisty smak. Pozwól sobie na pyszne potrawy na co dzień – nawet w te dni, gdy czasu na gotowanie masz naprawdę mało.

Czy wiesz, że?

Dodać należy, że Włosi do tej pory trzymają się tradycyjnej receptury i podają ragù w pierwotnej wersji, wyłącznie z makaronem tagliatelle. Przy okazji warto zaznaczyć, że zawsze gotują makaron al dente. Należy brać z nich przykład!

Dla urozmaicenia:

Na spaghetti z cebulą ułóż listki świeżej bazylii i posyp startym, twardym sera. Najlepiej sprawdzi się włoski parmezan.