Spaghetti z cebulą - bolognese z marchewką | Przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese z cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

574 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce, wszystko obsmaż. Dodaj mięso i smaż je z warzywami, aż będzie suche.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory i Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 min. Makaron podawaj z tartym serem, najlepiej parmezanem.

Spaghetti Bolognese z cebulką - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Mateusz Kostrzyński

    Mateusz Kostrzyński , 04.10.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 10.10.2017

    Na zab=spagetti paluszki lizać. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 15.06.2016

    Szybko i bardzo smacznie. Zagości jeszcze nie raz na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kulczyński

    Krzysztof Kulczyński , 19.03.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Strzop

    Weronika Strzop , 10.01.2016

    @Marek Grządziel a waszywa to marechewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Strzop

    Weronika Strzop , 10.01.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grządziel

    Marek Grządziel , 28.08.2015

    w składnikach nie ma marchewki, w przepisie jest... :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese z cebulkąSpaghetti Bolognese z cebulką

Wybierz się w kulinarną podróż. Przyrządź na niedzielny obiad spaghetti bolognese z cebulką i dzięki smakowi przenieś się razem z bliskimi dawno, dawno temu… do włoskiego miasteczka, gdzie sporządzono gęsty, aromatyczny sos – z mielonego mięsa, boczku, warzyw, oliwy z oliwek i pomidorów. Był on tak smaczny, że wkrótce stał się słynny nie tylko w całej Italii, ale również poza jej granicami. Jesteśmy pewni, że poczujecie się jak we włoskiej restauracji! Polecamy nasz przepis na spaghetti bolognese z cebulą.

Dla kogo?

Na początku włoskie gosposie poświęcały sporo czasu na przygotowanie tego pysznego sosu. Polecamy nieco prostszy i szybszy sposób, niż w oryginalnym przepisie. Mowa tu o sosie ragù, którego koncept stworzyli mieszkańcy Bolonii, który z czasem zmienił się w popularny sos bolognese… Ze zrobieniem spaghetti z cebulką według naszych wytycznych poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz. Smaczne dania powinny być dostępne dla każdego!

Na jaką okazję?

Zastanawiasz się, skąd dodatek cebuli do spaghetti? Dzięki niej zyskuje bardziej wyrazisty smak. Pozwól sobie na pyszne potrawy na co dzień – nawet w te dni, gdy czasu na gotowanie masz naprawdę mało.

Czy wiesz, że?

Dodać należy, że Włosi do tej pory trzymają się tradycyjnej receptury i podają ragù w pierwotnej wersji, wyłącznie z makaronem tagliatelle. Przy okazji warto zaznaczyć, że zawsze gotują makaron al dente. Należy brać z nich przykład!

Dla urozmaicenia:

Na spaghetti z cebulą ułóż listki świeżej bazylii i posyp startym, twardym sera. Najlepiej sprawdzi się włoski parmezan.