Dania z Mięsem Wieprzowym
791 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (791) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej
Dania z wieprzowiną
Schab, karkówka, żeberka czy roladki – wieprzowina ma różne oblicza. Ponadto, w odróżnieniu do innych mięs, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Możesz ją przygotować na wiele sposobów – piec, smażyć, dusić, gotować i grillować. Podawać z kaszą, makaronem lub w sajgonkach. Wykorzystasz ją do przyrządzenia dań jednogarnkowych, rozgrzewających zup czy galaret. Dania z wieprzowiną to również pulpety, roladki nadziewane grzybami, glonka pieczona, spaghetti z mięsem mielonym oraz krucha karkówka w gęstym sosie. Nie zapomnij także o popularnym kotlecie schabowym z kapustą, który idealnie nadaje się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz robić z mięsem wieprzowym, należy je przedtem dobrze zamarynować, najlepiej na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Do marynaty możesz użyć aromatycznych ziół i przypraw, np.: rozmarynu, ziela angielskiego, liści laurowych, zmielonego pieprzu, majeranku i czosnku. Nadal nie wiesz, co przygotować? Zrób schab ze śliwkami i sosem orzechowym, pieczoną karkówkę w sosie cebulowym, sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, kotlety schabowe z pigwą lub bitki z karkówką i cebulą. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, przyrządź Cordon Bleu, czyli szwajcarski kotlet. Sekret wyjątkowego smaku tego dania tkwi w kremowym serze i szynce. Schab oczyść z tłuszczu oraz wszelkich błon. Następnie czyste mięso pokrój w plastry, przykryj je folią i dokładnie rozbij. Na środku kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynkę, a jego krawędzie zwiń do środka, formułując prostokąt. Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe danie koniecznie serwuj w towarzystwie puree z selera. Pamiętaj także o popularnych żeberkach i zrazach z karkówki, które połączysz z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub ziemniakami. Farsz do zrazów skomponujesz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy i grzybów. Możesz również przygotować jego oryginalniejszą wersję, dodając do zeszklonej cebuli żurawinę. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania z wieprzowiny i przekonaj się, jak wiele smacznych potraw przygotujesz z jej wykorzystaniem!