Dania z Mięsem Wieprzowym
809 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Dania z wieprzowiną
Schab, karkówka, żeberka czy roladki – wieprzowina ma różne oblicza. Ponadto, w odróżnieniu do innych mięs, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Możesz ją przygotować na wiele sposobów – piec, smażyć, dusić, gotować i grillować. Podawać z kaszą, makaronem lub w sajgonkach. Wykorzystasz ją do przyrządzenia dań jednogarnkowych, rozgrzewających zup czy galaret. Dania z wieprzowiną to również pulpety, roladki nadziewane grzybami, glonka pieczona, spaghetti z mięsem mielonym oraz krucha karkówka w gęstym sosie. Nie zapomnij także o popularnym kotlecie schabowym z kapustą, który idealnie nadaje się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz robić z mięsem wieprzowym, należy je przedtem dobrze zamarynować, najlepiej na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Do marynaty możesz użyć aromatycznych ziół i przypraw, np.: rozmarynu, ziela angielskiego, liści laurowych, zmielonego pieprzu, majeranku i czosnku. Nadal nie wiesz, co przygotować? Zrób schab ze śliwkami i sosem orzechowym, pieczoną karkówkę w sosie cebulowym, sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, kotlety schabowe z pigwą lub bitki z karkówką i cebulą. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, przyrządź Cordon Bleu, czyli szwajcarski kotlet. Sekret wyjątkowego smaku tego dania tkwi w kremowym serze i szynce. Schab oczyść z tłuszczu oraz wszelkich błon. Następnie czyste mięso pokrój w plastry, przykryj je folią i dokładnie rozbij. Na środku kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynkę, a jego krawędzie zwiń do środka, formułując prostokąt. Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe danie koniecznie serwuj w towarzystwie puree z selera. Pamiętaj także o popularnych żeberkach i zrazach z karkówki, które połączysz z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub ziemniakami. Farsz do zrazów skomponujesz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy i grzybów. Możesz również przygotować jego oryginalniejszą wersję, dodając do zeszklonej cebuli żurawinę. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania z wieprzowiny i przekonaj się, jak wiele smacznych potraw przygotujesz z jej wykorzystaniem!