Dania z Golonką
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Golonka
Golonka – kojarzy się przede wszystkim z solidnym kawałkiem mięsa z kością, podawanym z dodatkiem kapusty. Sposobów na jej wykorzystanie jest jednak zdecydowanie więcej. Łatwo przyrządzisz ją w domu. Bez względu na to, w jaki sposób chcesz to zrobić, zacznij od przygotowania mięsa do obróbki. Marynuj je w wywarze z warzyw i ziół przez całą noc. Zapekluj w solance z dodatkiem ziela angielskiego, owoców jałowca i liści laurowych – pozostaw w niej golonkę nawet na kilka dni. Szukasz szybszego sposobu? Możesz także podgotować golonkę w bulionie. Najpierw podsmaż mięso. Następnie przygotuj selera, pora, marchewkę i pietruszkę, gotuj przez chwilę wszystkie składniki razem. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i piecz. Możesz zrobić to, nie wyjmując golonki z bulionu. Jeśli decydujesz się na upieczenie jej bez dodatków, przypraw mięso i piecz np. w folii aluminiowej. Przed wyjęciem z piekarnika opiecz bez przykrycia, by skórka się zarumieniła i była chrupiąca. Do tak przygotowanego mięsa pasuje doskonale smażona lub kiszona kapusta, bardzo dobrze sprawdzą się także ogórki kiszone lub surówki. Spróbuj też wersji z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Jako dodatek do takiej potrawy nadają się również ziemniaki opiekane w ziołach np. w majeranku. Jeśli lubisz południowe smaki, spróbuj połączyć z nimi golonkę. Delikatny sos pomidorowy, z bazylią i tymiankiem naprawdę dobrze będzie współgrał z tym mięsem. Golonka to jednak nie tylko wieprzowina. Ciekawe dania przyrządzisz na bazie golonki jagnięcej, którą możesz podać w cytrynowej glazurze. Pamiętaj, że czas pieczenia i gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, dlatego nie trzymaj się ściśle określonego w przepisie czasu i sprawdzaj miękkość na bieżąco. Z golonki przygotujesz także znakomity pasztet z boczkiem, suszonymi pomidorami i porem. Wypróbuj nasze przepisy na golonkę i przekonaj się, na ile sposobów możesz ją serwować! Pieczona w piwie, grillowana z sosem cebulowym czy w wersji po bawarsku? Który sposób na to mięso wybierzesz?



