Golonka - przepisy tradycyjne i z dodatkami | Przepisy.pl pixel

Dania z Golonką

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (32)

Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

318

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole, czyli golonka po...
Duszone golonki w kapuście kiszonej
ratingratingratingratingrating

280

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której ot...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Golonka pieczona w piwie
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzając...
Fabada Asturiana - VIDEO
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Golonka w kapuście
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a mo...
Pieczona golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona golonka w piwie – przepis na nią przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych i aro...
Kapuśniak
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W...
Golonka czosnkowa
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, ser...
Grillowana golonka z sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tę potrawę z powodzeniem przyrządzisz w sezonie grillowym na świeżym powietrzu lub w domu – na sp...
Golonka gotowana
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę...
Tradycyjna golonka pieczona
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjna golonka pieczona stanowi propozycję idealną dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu...
Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie s...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to danie smaczne i efektowne. Sekret udanej potrawy tkwi w marynacie do mięsa. Sk...
Golonka pomorska
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Golonka Qingdao
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Soczysta Golonka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GolonkaGolonka

Golonka – kojarzy się przede wszystkim z solidnym kawałkiem mięsa z kością, podawanym z dodatkiem kapusty. Sposobów na jej wykorzystanie jest jednak zdecydowanie więcej. Łatwo przyrządzisz ją w domu. Bez względu na to, w jaki sposób chcesz to zrobić, zacznij od przygotowania mięsa do obróbki. Marynuj je w wywarze z warzyw i ziół przez całą noc. Zapekluj w solance z dodatkiem ziela angielskiego, owoców jałowca i liści laurowych – pozostaw w niej golonkę nawet na kilka dni. Szukasz szybszego sposobu? Możesz także podgotować golonkę w bulionie. Najpierw podsmaż mięso. Następnie przygotuj selera, pora, marchewkę i pietruszkę, gotuj przez chwilę wszystkie składniki razem. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i piecz. Możesz zrobić to, nie wyjmując golonki z bulionu. Jeśli decydujesz się na upieczenie jej bez dodatków, przypraw mięso i piecz np. w folii aluminiowej. Przed wyjęciem z piekarnika opiecz bez przykrycia, by skórka się zarumieniła i była chrupiąca. Do tak przygotowanego mięsa pasuje doskonale smażona lub kiszona kapusta, bardzo dobrze sprawdzą się także ogórki kiszone lub surówki. Spróbuj też wersji z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Jako dodatek do takiej potrawy nadają się również ziemniaki opiekane w ziołach np. w majeranku. Jeśli lubisz południowe smaki, spróbuj połączyć z nimi golonkę. Delikatny sos pomidorowy, z bazylią i tymiankiem naprawdę dobrze będzie współgrał z tym mięsem. Golonka to jednak nie tylko wieprzowina. Ciekawe dania przyrządzisz na bazie golonki jagnięcej, którą możesz podać w cytrynowej glazurze. Pamiętaj, że czas pieczenia i gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, dlatego nie trzymaj się ściśle określonego w przepisie czasu i sprawdzaj miękkość na bieżąco. Z golonki przygotujesz także znakomity pasztet z boczkiem, suszonymi pomidorami i porem. Wypróbuj nasze przepisy na golonkę i przekonaj się, na ile sposobów możesz ją serwować! Pieczona w piwie, grillowana z sosem cebulowym czy w wersji po bawarsku? Który sposób na to mięso wybierzesz?