Golonka

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

276

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

172

difficulty

łatwe

90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po...
Duszone golonki w kapuście kiszonej
ratingratingratingratingrating

195

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której ot...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Golonka pieczona w piwie
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzając...
Fabada Asturiana
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

120 min.
Pieczona golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczona golonka w piwie – przepis na nią przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych i aro...
Golonka w kapuście
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a mo...
Kapuśniak
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

90 min.
Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W...
Golonka czosnkowa
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, ser...
Grillowana golonka z sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Tę potrawę z powodzeniem przyrządzisz w sezonie grillowym na świeżym powietrzu lub w domu – na sp...
Golonka gotowana
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

90 min.
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

średnie

90 min.
Golonka w piwie to danie smaczne i efektowne. Sekret udanej potrawy tkwi w marynacie do mięsa. Sk...
Soczysta Golonka
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka pomorska
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

90 min.
Golonka Qingdao
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - GolonkaGolonka

Golonka – kojarzy się przede wszystkim z solidnym kawałkiem mięsa z kością, podawanym z dodatkiem kapusty. Sposobów na jej wykorzystanie jest jednak zdecydowanie więcej. Łatwo przyrządzisz ją w domu. Bez względu na to, w jaki sposób chcesz to zrobić, zacznij od przygotowania mięsa do obróbki. Marynuj je w wywarze z warzyw i ziół przez całą noc. Zapekluj w solance z dodatkiem ziela angielskiego, owoców jałowca i liści laurowych – pozostaw w niej golonkę nawet na kilka dni. Szukasz szybszego sposobu? Możesz także podgotować golonkę w bulionie. Najpierw podsmaż mięso. Następnie przygotuj selera, pora, marchewkę i pietruszkę, gotuj przez chwilę wszystkie składniki razem. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i piecz. Możesz zrobić to, nie wyjmując golonki z bulionu. Jeśli decydujesz się na upieczenie jej bez dodatków, przypraw mięso i piecz np. w folii aluminiowej. Przed wyjęciem z piekarnika opiecz bez przykrycia, by skórka się zarumieniła i była chrupiąca. Do tak przygotowanego mięsa pasuje doskonale smażona lub kiszona kapusta, bardzo dobrze sprawdzą się także ogórki kiszone lub surówki. Spróbuj też wersji z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Jako dodatek do takiej potrawy nadają się również ziemniaki opiekane w ziołach np. w majeranku. Jeśli lubisz południowe smaki, spróbuj połączyć z nimi golonkę. Delikatny sos pomidorowy, z bazylią i tymiankiem naprawdę dobrze będzie współgrał z tym mięsem. Golonka to jednak nie tylko wieprzowina. Ciekawe dania przyrządzisz na bazie golonki jagnięcej, którą możesz podać w cytrynowej glazurze. Pamiętaj, że czas pieczenia i gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, dlatego nie trzymaj się ściśle określonego w przepisie czasu i sprawdzaj miękkość na bieżąco. Z golonki przygotujesz także znakomity pasztet z boczkiem, suszonymi pomidorami i porem. Wypróbuj nasze przepisy na golonkę i przekonaj się, na ile sposobów możesz ją serwować! Pieczona w piwie, grillowana z sosem cebulowym czy w wersji po bawarsku? Który sposób na to mięso wybierzesz?