Golonka - przepisy z dodatkami i bez | Przepisy.pl pixel

Dania z Golonką

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (32)

Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

321

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

197

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole, czyli golonka po...
Duszone golonki w kapuście kiszonej
ratingratingratingratingrating

285

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której ot...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Golonka pieczona w piwie
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzając...
Fabada Asturiana - VIDEO
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Golonkę oczyść z kości (zachowaj do gotowania) i pokrój na duże kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój...
Golonka w kapuście
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a mo...
Pieczona golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona golonka w piwie – przepis na nią przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych i aro...
Kapuśniak
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W...
Pieczona golonka w ciemnym piwie
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź...
Golonka czosnkowa
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, ser...
Aromatyczna golonka w ciemnym piwie
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bulion wlej do garnka, dodaj listki oraz ziele. Następnie włóż do niego umyte i oczyszczone golon...
Grillowana golonka z sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tę potrawę z powodzeniem przyrządzisz w sezonie grillowym na świeżym powietrzu lub w domu – na sp...
Golonka gotowana
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę...
Tradycyjna golonka pieczona
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjna golonka pieczona stanowi propozycję idealną dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu...
Golonka w sosie chrzanowym
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię, to golonka z chrzanem będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu...
Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie s...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to danie smaczne i efektowne. Sekret udanej potrawy tkwi w marynacie do mięsa. Sk...
Soczysta Golonka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka pomorska
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Golonka Qingdao
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GolonkaGolonka

Golonka – kojarzy się przede wszystkim z solidnym kawałkiem mięsa z kością, podawanym z dodatkiem kapusty. Sposobów na jej wykorzystanie jest jednak zdecydowanie więcej. Łatwo przyrządzisz ją w domu. Bez względu na to, w jaki sposób chcesz to zrobić, zacznij od przygotowania mięsa do obróbki. Marynuj je w wywarze z warzyw i ziół przez całą noc. Zapekluj w solance z dodatkiem ziela angielskiego, owoców jałowca i liści laurowych – pozostaw w niej golonkę nawet na kilka dni. Szukasz szybszego sposobu? Możesz także podgotować golonkę w bulionie. Najpierw podsmaż mięso. Następnie przygotuj selera, pora, marchewkę i pietruszkę, gotuj przez chwilę wszystkie składniki razem. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i piecz. Możesz zrobić to, nie wyjmując golonki z bulionu. Jeśli decydujesz się na upieczenie jej bez dodatków, przypraw mięso i piecz np. w folii aluminiowej. Przed wyjęciem z piekarnika opiecz bez przykrycia, by skórka się zarumieniła i była chrupiąca. Do tak przygotowanego mięsa pasuje doskonale smażona lub kiszona kapusta, bardzo dobrze sprawdzą się także ogórki kiszone lub surówki. Spróbuj też wersji z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Jako dodatek do takiej potrawy nadają się również ziemniaki opiekane w ziołach np. w majeranku. Jeśli lubisz południowe smaki, spróbuj połączyć z nimi golonkę. Delikatny sos pomidorowy, z bazylią i tymiankiem naprawdę dobrze będzie współgrał z tym mięsem. Golonka to jednak nie tylko wieprzowina. Ciekawe dania przyrządzisz na bazie golonki jagnięcej, którą możesz podać w cytrynowej glazurze. Pamiętaj, że czas pieczenia i gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, dlatego nie trzymaj się ściśle określonego w przepisie czasu i sprawdzaj miękkość na bieżąco. Z golonki przygotujesz także znakomity pasztet z boczkiem, suszonymi pomidorami i porem. Wypróbuj nasze przepisy na golonkę i przekonaj się, na ile sposobów możesz ją serwować! Pieczona w piwie, grillowana z sosem cebulowym czy w wersji po bawarsku? Który sposób na to mięso wybierzesz?