Dania z Golonką
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (32) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Golonka
Golonka – kojarzy się przede wszystkim z solidnym kawałkiem mięsa z kością, podawanym z dodatkiem kapusty. Sposobów na jej wykorzystanie jest jednak zdecydowanie więcej. Łatwo przyrządzisz ją w domu. Bez względu na to, w jaki sposób chcesz to zrobić, zacznij od przygotowania mięsa do obróbki. Marynuj je w wywarze z warzyw i ziół przez całą noc. Zapekluj w solance z dodatkiem ziela angielskiego, owoców jałowca i liści laurowych – pozostaw w niej golonkę nawet na kilka dni. Szukasz szybszego sposobu? Możesz także podgotować golonkę w bulionie. Najpierw podsmaż mięso. Następnie przygotuj selera, pora, marchewkę i pietruszkę, gotuj przez chwilę wszystkie składniki razem. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i piecz. Możesz zrobić to, nie wyjmując golonki z bulionu. Jeśli decydujesz się na upieczenie jej bez dodatków, przypraw mięso i piecz np. w folii aluminiowej. Przed wyjęciem z piekarnika opiecz bez przykrycia, by skórka się zarumieniła i była chrupiąca. Do tak przygotowanego mięsa pasuje doskonale smażona lub kiszona kapusta, bardzo dobrze sprawdzą się także ogórki kiszone lub surówki. Spróbuj też wersji z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Jako dodatek do takiej potrawy nadają się również ziemniaki opiekane w ziołach np. w majeranku. Jeśli lubisz południowe smaki, spróbuj połączyć z nimi golonkę. Delikatny sos pomidorowy, z bazylią i tymiankiem naprawdę dobrze będzie współgrał z tym mięsem. Golonka to jednak nie tylko wieprzowina. Ciekawe dania przyrządzisz na bazie golonki jagnięcej, którą możesz podać w cytrynowej glazurze. Pamiętaj, że czas pieczenia i gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, dlatego nie trzymaj się ściśle określonego w przepisie czasu i sprawdzaj miękkość na bieżąco. Z golonki przygotujesz także znakomity pasztet z boczkiem, suszonymi pomidorami i porem. Wypróbuj nasze przepisy na golonkę i przekonaj się, na ile sposobów możesz ją serwować! Pieczona w piwie, grillowana z sosem cebulowym czy w wersji po bawarsku? Który sposób na to mięso wybierzesz?