Golonka pieczona w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka pieczona w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
560 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

739 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

70 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 ziarna

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową wołową Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.

Golonka pieczona w piwie - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.

Golonka pieczona w piwie - Krok 2

Krok 3

W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Golonka pieczona w piwie - Krok 3

Krok 4

Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Golonka pieczona w piwie - Krok 4

Krok 5

Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.

Golonka pieczona w piwie - Krok 5

Krok 6

Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.

Golonka pieczona w piwie - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Marek Karwacki

    Marek Karwacki , 18.08.2017

    micha wypas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izolda Balul

    Izolda Balul , 20.11.2016

    Z kapustą koniecznie podsmażoną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    nawet pójdę dalej - to jak chleb bez mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stanisław

    Adam Stanisław , 20.11.2016

    No jak nie jak taaak.... Golonka bez piwa to jak chleb bez masła... !!! :D :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Każmierczak

    Krzysztof Każmierczak , 20.11.2016

    Hm....na następnią niedzielę mam robić golonke :)?????.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    Pyszne danie ale nie pełne brakuje tego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka pieczona w piwieGolonka pieczona w piwie

Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Jest to danie bardzo syte, dzięki czemu z pewnością zasmakuje wszystkim panom, ale nie tylko. Golonkę podawać można na różne sposoby. Jednym z nich jest upieczenie jej w piwie, lecz równie często przyrządzana jest ona w kapuście, miodzie, galarecie czy warzywach. W tym przepisie danie to piec należy około dwóch godzin i regularnie podlewać piwem – dzięki temu golonka będzie miękka i soczysta w środku. Pod sam koniec pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę o kilka stopni, dzięki czemu skórka skarmelizuje się i będzie chrupiąca. Golonkę piecz do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Danie to najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem, kawałkiem pszennej bułki i kuflem ulubionego piwa. Gdy chcesz podać je z włoszczyzną, wówczas pokrój je w plastry i ułóż obok golonki około piętnaście minut przed końcem pieczenia.