
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
70 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
3 ziarna
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową wołową Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.

Krok 3
W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Krok 5
Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 6
Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka pieczona w piwie
Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Jest to danie bardzo syte, dzięki czemu z pewnością zasmakuje wszystkim panom, ale nie tylko. Golonkę podawać można na różne sposoby. Jednym z nich jest upieczenie jej w piwie, lecz równie często przyrządzana jest ona w kapuście, miodzie, galarecie czy warzywach. W tym przepisie danie to piec należy około dwóch godzin i regularnie podlewać piwem – dzięki temu golonka będzie miękka i soczysta w środku. Pod sam koniec pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę o kilka stopni, dzięki czemu skórka skarmelizuje się i będzie chrupiąca. Golonkę piecz do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Danie to najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem, kawałkiem pszennej bułki i kuflem ulubionego piwa. Gdy chcesz podać je z włoszczyzną, wówczas pokrój je w plastry i ułóż obok golonki około piętnaście minut przed końcem pieczenia.