Golonka pieczona w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka pieczona w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

487 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

70 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 ziarna

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Bulion na wędzonym boczku Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.

Golonka pieczona w piwie - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.

Golonka pieczona w piwie - Krok 2

Krok 3

W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Golonka pieczona w piwie - Krok 3

Krok 4

Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Golonka pieczona w piwie - Krok 4

Krok 5

Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.

Golonka pieczona w piwie - Krok 5

Krok 6

Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.

Golonka pieczona w piwie - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Marek Karwacki

    Marek Karwacki , 18.08.2017

    micha wypas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izolda Balul

    Izolda Balul , 20.11.2016

    Z kapustą koniecznie podsmażoną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    nawet pójdę dalej - to jak chleb bez mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stanisław

    Adam Stanisław , 20.11.2016

    No jak nie jak taaak.... Golonka bez piwa to jak chleb bez masła... !!! :D :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Każmierczak

    Krzysztof Każmierczak , 20.11.2016

    Hm....na następnią niedzielę mam robić golonke :)?????.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    Pyszne danie ale nie pełne brakuje tego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka pieczona w piwieGolonka pieczona w piwie

Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Jest to danie bardzo syte, dzięki czemu z pewnością zasmakuje wszystkim panom, ale nie tylko. Golonkę podawać można na różne sposoby. Jednym z nich jest upieczenie jej w piwie, lecz równie często przyrządzana jest ona w kapuście, miodzie, galarecie czy warzywach. W tym przepisie danie to piec należy około dwóch godzin i regularnie podlewać piwem – dzięki temu golonka będzie miękka i soczysta w środku. Pod sam koniec pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę o kilka stopni, dzięki czemu skórka skarmelizuje się i będzie chrupiąca. Golonkę piecz do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Danie to najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem, kawałkiem pszennej bułki i kuflem ulubionego piwa. Gdy chcesz podać je z włoszczyzną, wówczas pokrój je w plastry i ułóż obok golonki około piętnaście minut przed końcem pieczenia.