Golonka pieczona w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Golonka pieczona w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

486 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

70 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 ziarna

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Bulion na wędzonym boczku Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.

Golonka pieczona w piwie - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.

Golonka pieczona w piwie - Krok 2

Krok 3

W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Golonka pieczona w piwie - Krok 3

Krok 4

Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Golonka pieczona w piwie - Krok 4

Krok 5

Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.

Golonka pieczona w piwie - Krok 5

Krok 6

Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.

Golonka pieczona w piwie - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Marek Karwacki

    Marek Karwacki , 18.08.2017

    micha wypas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izolda Balul

    Izolda Balul , 20.11.2016

    Z kapustą koniecznie podsmażoną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    nawet pójdę dalej - to jak chleb bez mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stanisław

    Adam Stanisław , 20.11.2016

    No jak nie jak taaak.... Golonka bez piwa to jak chleb bez masła... !!! :D :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Każmierczak

    Krzysztof Każmierczak , 20.11.2016

    Hm....na następnią niedzielę mam robić golonke :)?????.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Jerzy Tinel

    Tadeusz Jerzy Tinel , 20.11.2016

    Pyszne danie ale nie pełne brakuje tego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka w piwie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka pieczona w piwieGolonka pieczona w piwie

Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Jest to danie bardzo syte, dzięki czemu z pewnością zasmakuje wszystkim panom, ale nie tylko. Golonkę podawać można na różne sposoby. Jednym z nich jest upieczenie jej w piwie, lecz równie często przyrządzana jest ona w kapuście, miodzie, galarecie czy warzywach. W tym przepisie danie to piec należy około dwóch godzin i regularnie podlewać piwem – dzięki temu golonka będzie miękka i soczysta w środku. Pod sam koniec pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę o kilka stopni, dzięki czemu skórka skarmelizuje się i będzie chrupiąca. Golonkę piecz do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Danie to najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem, kawałkiem pszennej bułki i kuflem ulubionego piwa. Gdy chcesz podać je z włoszczyzną, wówczas pokrój je w plastry i ułóż obok golonki około piętnaście minut przed końcem pieczenia.