
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
70 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
3 ziarna
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową wołową Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.

Krok 3
W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Krok 5
Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 6
Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Golonka pieczona w piwie
Golonka pieczona w piwie
Golonka to jedna z potraw najczęściej zamawianych w restauracjach przez obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Jest to danie bardzo syte, dzięki czemu z pewnością zasmakuje wszystkim panom, ale nie tylko. Golonkę podawać można na różne sposoby. Jednym z nich jest upieczenie jej w piwie, lecz równie często przyrządzana jest ona w kapuście, miodzie, galarecie czy warzywach. W tym przepisie danie to piec należy około dwóch godzin i regularnie podlewać piwem – dzięki temu golonka będzie miękka i soczysta w środku. Pod sam koniec pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę o kilka stopni, dzięki czemu skórka skarmelizuje się i będzie chrupiąca. Golonkę piecz do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Danie to najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem, kawałkiem pszennej bułki i kuflem ulubionego piwa. Gdy chcesz podać je z włoszczyzną, wówczas pokrój je w plastry i ułóż obok golonki około piętnaście minut przed końcem pieczenia.





































