Jeśli byliście kiedyś na wakacjach we Włoszech zapewne zauważyliście, że my, Włosi, lubimy w ciągu dnia przekąsić coś niewielkiego na mieście. Miasta pełne są małych barów i bistro oferujących kawałki pizzy czy focaccii na wynos, a przede wszystkim - panini, włoskich kanapek. Z pomidorem i oliwą - oczywiście (o tych jakże ważnych produktach kuchni włoskiej już pisałem, ale też serami, wędlinami, sałatami…
https://www.przepisy.pl/przepis/wloskie-panini-z-szynka-i-serem
Jednym z popularniejszych dodatków do kanapek jest papryka. Ale nie taka na surowo, lecz grillowana, opieczona nad płomieniem kuchenki lub upieczona w piecu z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Taka papryka zupełnie zmienia swój smak i właściwości - jest słodka i aksamitna, po prostu wspaniała!
A swoją drogą to właśnie teraz, latem, papryki są najsmaczniejsze. I choć dziś są dostępne przez cały rok, warto latem poświęcić jej więcej uwagi.
Wracając do włoskich panini - polecam je nie tylko na lancz w środku zabieganego dnia, ale również na przekąskę na plażę lub piknik nad jeziorem. Zapraszam do spróbowania letniej włoskiej kanapki.
Panini z pomidorami, grillowanym bakłażanem i serem mozzarella
Porcja na 8 kanapek dla 4 osób
Składniki:
-12 kromek białego pieczywa tostowego
-4 łyżki majonezu light
-2 pomidory
-1 bakłażan
-100 g sera mozzarella
-1 główka sałaty
-1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
-1/2 cytryny
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiecz na patelni grillowej lub w tosterze, następnie przekrój po przekątnej na pół (otrzymasz 24 trójkąty)
Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plastry, następnie opiecz je na patelni grillowej lub w piekarniku. Skrop sokiem z cytryny, oliwą i oprósz solą.
Sałatę umyj, osusz, zostaw delikatniejsze listki ze środka. Umyte pomidory i ser pokrój w plastry.
Przygotuj kanapki, zaczynając od posmarowania tostów majonezem. Na 1/3 z nich zacznij układać warstwy: liść sałaty, plaster pomidora, oprósz solą i pieprzem, na tym tost (majonezem do dołu), ponownie warstwa majonezu, plaster bakłażana, mozzarella i trzeci tost (majonezem do dołu). Tak przygotowaną kanapkę zepnij wykałaczką.
Komentarze (0)