Włoskie panini z szynką i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie panini z szynką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

553 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

673 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

8 plastrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 1

Krok 2

Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 2

Krok 3

Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 3

Krok 4

Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 5

Krok 6

Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie panini z szynką i serem Włoskie panini z szynką i serem

Włosi, słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek. Domowe panini łatwo przygotujesz we własnej kuchni. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką, serem i suszonymi pomidorami to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia z domowym panini gwarantowany.

Dla kogo? Panini widuje się często w ofercie kawiarni i barów kanapkowych, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić panini własnoręcznie? Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od tradycyjnej kanapki na zimno. Mimo to kanapka panini z szynką nie ma sobie równych! W końcu autorem receptury są Włosi – mistrzowie prostych i pysznych dań.

Na jaką okazję? Jesienią i zimą śniadanie na ciepło smakuje najlepiej. Przepis na panini potraktuj więc jako pomysł na smakowite rozpoczęcie dnia. Nie zachowuj go wyłącznie dla siebie! Kanapkami panini poczęstuj znajomych, gdy wpadną w odwiedziny w porze lunchu albo kolacji.

Czy wiesz, że? Panino to po włosku kanapka. Najlepiej smakuje serwowane na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w specjalnym grillu elektrycznym. Jeśli nie masz grilla do panini, zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę panini z szynką i serem na gorącej patelni, a następnie przyciśnij ją moździerzem lub czymś ciężkim. Może twój zmysł wynalazcy podpowie ci inne sprytne rozwiązanie?

Dla urozmaicenia: Kanapka panini zrobiona jest zwykle z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. W przepisie na panini mogą pojawić się ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka.