Włoskie panini z szynką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

493 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 plastry

8 plastrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 1

Krok 2

Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 2

Krok 3

Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 3

Krok 4

Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 5

Krok 6

Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie panini z szynką i serem Włoskie panini z szynką i serem

Włosi, słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek. Łatwo zrobisz je w domu. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką, serem i suszonymi pomidorami to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia gwarantowany. Panino to po włosku kanapka. Zrobiona jest zwykle z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka. Najlepiej panini smakuje serwowane na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w specjalnym grillu elektrycznym. Jeśli nie masz grilla do panini zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę na gorącą patelnię, a następnie przyciśnij ją moździerzem lub czymś ciężkim. Może twój zmysł wynalazcy podpowie ci inne sprytne rozwiązanie.