
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 plastry
8 plastrów
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.
Krok 2
Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.
Krok 3
Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.
Krok 4
Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.
Krok 5
Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.
Krok 6
Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie panini z szynką i serem
Włosi, słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek. Domowe panini łatwo przygotujesz we własnej kuchni. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką, serem i suszonymi pomidorami to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia z domowym panini gwarantowany.
Dla kogo? Panini widuje się często w ofercie kawiarni i barów kanapkowych, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić panini własnoręcznie? Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od tradycyjnej kanapki na zimno. Mimo to kanapka panini z szynką nie ma sobie równych! W końcu autorem receptury są Włosi – mistrzowie prostych i pysznych dań.
Na jaką okazję? Jesienią i zimą śniadanie na ciepło smakuje najlepiej. Przepis na panini potraktuj więc jako pomysł na smakowite rozpoczęcie dnia. Nie zachowuj go wyłącznie dla siebie! Kanapkami panini poczęstuj znajomych, gdy wpadną w odwiedziny w porze lunchu albo kolacji.
Czy wiesz, że? Panino to po włosku kanapka. Najlepiej smakuje serwowane na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w specjalnym grillu elektrycznym. Jeśli nie masz grilla do panini, zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę panini z szynką i serem na gorącej patelni, a następnie przyciśnij ją moździerzem lub czymś ciężkim. Może twój zmysł wynalazcy podpowie ci inne sprytne rozwiązanie?
Dla urozmaicenia: Kanapka panini zrobiona jest zwykle z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. W przepisie na panini mogą pojawić się ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka.