Panini - przepis z szynką i serem: włoska kanapka | Przepisy.pl pixel

Włoskie panini z szynką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

814 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

982 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

8 plastrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wlej do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory, kilka listków bazylii i kostkę bulionu warzywnego Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 1

Krok 2

Chleb panini przekrój wzdłuż na dwie równe połowy. Obie części posmaruj wcześniej przygotowaną pastą z kostki Knorr.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj deskę do krojenia. Pomidory umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki. Oliwki pokrój na równe krążki.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 3

Krok 4

Na posmarowaną pastą kromkę pieczywa panini połóż dwa plastry sera żółtego, plaster ulubionej szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe panini z szynką i serem połóż na ruszt grilla elektrycznego, zamknij pokrywę i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący, a ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 5

Krok 6

Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini z szynką i serem przekrój na pół i podawaj z sałatką.

Włoskie panini z szynką i serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka z rukoli będzie doskonale komponować się z tradycyjną oliwą z oliwek, która podkreśli włoski charakter dania.

2

Opinie o przepisie

  • Krzysiek

    Krzysiek , 09.03.2022

    Przepyszne kanapki często je robię o poranku.nawet sprawnie się przygotowuje polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek

    Krzysiek , 09.03.2022

    Świetnie smakują aż Się rozpływa w ustach.szybko się robi nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie panini z szynką i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie panini z szynką i serem Włoskie panini z szynką i serem

Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i serem łatwo przygotujesz we własnej kuchni. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę rodzinie lub ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką i serem to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia z domowym panini gwarantowany.

Dla kogo?

Panini z szynką i serem możesz znaleźć w ofercie kawiarni i barów kanapkowych, ale czy zastanawiało Cię kiedyś, jak zrobić panini samodzielnie? Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od tradycyjnej kanapki na zimno. Mimo to kanapka panini z szynką i serem nie ma sobie równych! W końcu autorem receptury są Włosi – mistrzowie prostych i pysznych dań.

Na jaką okazję?

Jesienią i zimą śniadanie na ciepło smakuje najlepiej. Przepis na panini z szynką i serem potraktuj więc jako pomysł na smakowite rozpoczęcie dnia. Nie zachowuj go wyłącznie dla siebie! Kanapkami panini poczęstuj znajomych, gdy wpadną w odwiedziny w porze lunchu albo kolacji.

Czy wiesz, że?

Panino to po włosku kanapka. Najlepiej smakuje serwowana na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w grillu elektrycznym lub opiekaczu. Jeśli nie masz żadnego z tych urządzeń, zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę panini z szynką i serem na gorącej patelni, a następnie mocno dociśnij ją do dna naczynia.

Dla urozmaicenia:

Panini przepis z szynką i serem możesz przyrządzić z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. W przepisie na panini mogą pojawić się ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa, takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka.