
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 plastry
8 plastrów
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwę wlej do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory, kilka listków bazylii i kostkę bulionu warzywnego Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

Krok 2
Chleb panini przekrój wzdłuż na dwie równe połowy. Obie części posmaruj wcześniej przygotowaną pastą z kostki Knorr.

Krok 3
Przygotuj deskę do krojenia. Pomidory umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki. Oliwki pokrój na równe krążki.

Krok 4
Na posmarowaną pastą kromkę pieczywa panini połóż dwa plastry sera żółtego, plaster ulubionej szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

Krok 5
Gotowe panini z szynką i serem połóż na ruszt grilla elektrycznego, zamknij pokrywę i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący, a ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

Krok 6
Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini z szynką i serem przekrój na pół i podawaj z sałatką.


Dobra rada:
Sałatka z rukoli będzie doskonale komponować się z tradycyjną oliwą z oliwek, która podkreśli włoski charakter dania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie panini z szynką i serem
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i serem łatwo przygotujesz we własnej kuchni. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę rodzinie lub ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką i serem to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia z domowym panini gwarantowany.
Dla kogo?
Panini z szynką i serem możesz znaleźć w ofercie kawiarni i barów kanapkowych, ale czy zastanawiało Cię kiedyś, jak zrobić panini samodzielnie? Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od tradycyjnej kanapki na zimno. Mimo to kanapka panini z szynką i serem nie ma sobie równych! W końcu autorem receptury są Włosi – mistrzowie prostych i pysznych dań.
Na jaką okazję?
Jesienią i zimą śniadanie na ciepło smakuje najlepiej. Przepis na panini z szynką i serem potraktuj więc jako pomysł na smakowite rozpoczęcie dnia. Nie zachowuj go wyłącznie dla siebie! Kanapkami panini poczęstuj znajomych, gdy wpadną w odwiedziny w porze lunchu albo kolacji.
Czy wiesz, że?
Panino to po włosku kanapka. Najlepiej smakuje serwowana na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w grillu elektrycznym lub opiekaczu. Jeśli nie masz żadnego z tych urządzeń, zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę panini z szynką i serem na gorącej patelni, a następnie mocno dociśnij ją do dna naczynia.
Dla urozmaicenia:
Panini przepis z szynką i serem możesz przyrządzić z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. W przepisie na panini mogą pojawić się ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa, takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka.