Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 plastry
1 łyżeczka
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki pokrój na 2 cm kromki i zapiecz chwilę w piekarniku.
Krok 2
Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku.
Krok 3
W rondelku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli, zamieszaj łyżką i wbijaj delikatnie jajka do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty. Wyjmij cedzakowa łyżką i odcedź.
Krok 4
Na chrupkich tostach ułóż plasterki boczku i ugotowane jajka. Polej każde z nich sosem holenderskim i udekoruj gałązkami koperku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka benedyktyńskie
Jajka benedyktyńskie to dobre rozwiązanie na efektowne śniadanie, zarówno od święta, jak i na co dzień. Jajko w koszulce zaserwowane na grzance, to także świetny sposób na przystawkę. Do przygotowania dania wykorzystaj kajzerkę, bagietkę lub chleb tostowy. Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku lub podsmaż z obydwu stron na patelni. Tak samo możesz postąpić z plastrami wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jajka wbij bezpośrednio do wrzącej wody ugotowanej z dodatkiem octu. Zanim wbijesz jajko, zamieszaj wodę, by stworzyć wir. Kiedy białko się zetnie, delikatnie wyjmij jajko. Potrawę warto wzbogacić innymi składnikami, np. szparagami. Jajka benedyktyńskie podawaj z sosem holenderskim lub z sosem majonezowym z chrzanem. Możesz delikatnie posypać je pieprzem. Jajka zaserwuj w towarzystwie miksu sałat z oliwą lub sałatki z pomidorów i bazylii. Do dekoracji użyj koperku lub posiekanego szczypiorku. Sprawdź nasz przepis na jajka benedyktyńskie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.