Jajka benedyktyńskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jajka benedyktyńskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

399 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokrój na 2 cm kromki i zapiecz chwilę w piekarniku.

Krok 2

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

W rondelku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli, zamieszaj łyżką i wbijaj delikatnie jajka do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty. Wyjmij cedzakowa łyżką i odcedź.

Krok 4

Na chrupkich tostach ułóż plasterki boczku i ugotowane jajka. Polej każde z nich sosem holenderskim i udekoruj gałązkami koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka benedyktyńskieJajka benedyktyńskie

Jajka benedyktyńskie to dobre rozwiązanie na efektowne śniadanie, zarówno od święta, jak i na co dzień. Jajko w koszulce zaserwowane na grzance, to także świetny sposób na przystawkę. Do przygotowania dania wykorzystaj kajzerkę, bagietkę lub chleb tostowy. Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku lub podsmaż z obydwu stron na patelni. Tak samo możesz postąpić z plastrami wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jajka wbij bezpośrednio do wrzącej wody ugotowanej z dodatkiem octu. Zanim wbijesz jajko, zamieszaj wodę, by stworzyć wir. Kiedy białko się zetnie, delikatnie wyjmij jajko. Potrawę warto wzbogacić innymi składnikami, np. szparagami. Jajka benedyktyńskie podawaj z sosem holenderskim lub z sosem majonezowym z chrzanem. Możesz delikatnie posypać je pieprzem. Jajka zaserwuj w towarzystwie miksu sałat z oliwą lub sałatki z pomidorów i bazylii. Do dekoracji użyj koperku lub posiekanego szczypiorku. Sprawdź nasz przepis na jajka benedyktyńskie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.