Czy jajka można mrozić? Jak zamrozić surowe?

Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przyrządzania smacznych dań bez jajek. Sprawdzają się zarówno w porze śniadania, jak i bywają nieodzowne podczas pracy nad popisowymi deserami. Często jednak nasze zapasy okazują się zbyt duże, więc pojawia się pytanie: czy można mrozić jajka? Jak taki zabieg wpływa na ich jakość oraz walory smakowe? Okazuje się, że mrożenie jajek może pomóc nam w rozsądnym gospodarowaniu żywnością, ale pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie, że rozmrażać jajka powinno się w lodówce, np. przez noc. Koniecznie trzeba je zjeść tego samego dnia, w którym je rozmroziliśmy i zawsze po obróbce cieplnej!

Sprawdź, jak zamrozić jajka!

Nie każde jajko nadaje się do mrożenia

Gdy w kuchni pojawia się dylemat dotyczący tego, czy jajka można mrozić, trzeba wziąć pod uwagę kilka aspektów. Przede wszystkim odradza się mrożenie surowych jaj w skorupkach. Pod wpływem niskiej temperatury mogłaby ona pęknąć, prowadząc do zepsucia zawartości oraz zanieczyszczenia szkodliwymi bakteriami. Późniejsze użycie jajek w celach kulinarnych mogłoby skończyć się przykrymi dolegliwościami żołądkowymi.

Czy można mrozić surowe jajka? W jakiej formie przetrwają najlepiej?

Mrożenie surowych jaj nie jest jednak niemożliwe. Niezbędne jest pozbycie się problematycznej skorupki. Surowe jajka można zamrozić w całości po dokładnym zmieszaniu/zmiksowaniu białek i żółtek lub po oddzieleniu żółtek od białek. To bardzo dobra wiadomość w sytuacji, gdy do konkretnego dania potrzebujemy tylko jednej części, a na spożytkowanie drugiej nie mamy pomysłu. Jak zamrozić jajka? To proste! Wystarczy, że przelejesz je do szczelnego pojemnika, opiszesz datą i wstawisz do zamrażarki. Pamiętaj jednak, że całe jajka (białko i żółtko), pozbawione skorupki należy przed zamrożeniem zmiksować. Przechowywać je można przez maksymalnie 12 miesięcy.

  • Mrożenie białek: umieść je np. w foremkach na lód, uważając, by w zamrażalniku były ustawione stabilnie. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie ich w woreczkach strunowych. Zaznacz, ile dokładnie sztuk znajduje się w danym opakowaniu.
  • Mrożenie żółtek: by zachowały swoje najcenniejsze walory, poleca się utrzeć żółtka z odrobiną soli lub cukru. Żółtko po rozmrożeniu zmienia teksturę i się żeluje. Wspomniany dodatek soli lub cukru, sprawia, że poprawia się tekstura zamrożonego produktu, gdyż zapobiega żelowaniu. Choć mogą delikatnie zmienić smak żółtek, zyskasz pewność, że po rozmrożeniu będą nadawać się one do użytku.

Czy można zamrozić jajka po ugotowaniu?

Temat ten w wielu kuchniach powraca w okolicach Wielkanocy lub innych przyjęć, podczas których postanowiliśmy podać ugotowane jajka (np. faszerowane) w ramach przekąski czy przystawki. Nasza odpowiedź na to pytanie jest taka, że nie powinno mrozić się gotowanych jajek.

Jajeczne specjały na każdą okazję

Gdy następnym razem będziesz głowić się nad tym, czy surowe jajka można mrozić, wróć do naszego krótkiego poradnika. Po odświeżeniu informacji zapraszamy do odkrywania kolejnych przepisów, których jajka są niezbędnym elementem. Zacznij od wyprawy do Grecji, by skosztować musaki z cukinią wywodzącej się z tej części świata. Nic nie stoi na przeszkodzie, by za sprawą kurczaka w cieście poznać nieco bliżej kulinarne patenty prosto z Włoch. Wolisz coś bardziej lokalnego? Skosztuj ziemniaków faszerowanych po chłopsku. Kapitalnie prezentuje się także placek à la podpłomyk z solidną porcją kolorowych warzyw. Idź za ciosem i podaj kalafiora zapiekanego z mięsem mielonym, który uprzyjemni twoje codzienne posiłki.