Jaja serwujemy z chęcią na śniadanie, jako dodatek do obiadu, sałatki oraz na kolację. Można śmiało rzecz, że stanowią one nieodłączny element naszego menu. Jajecznica, sadzone, w koszulkach, na twardo, na miękko – w każdym wydaniu smakują wyśmienicie! Jednak jajka to nie tylko pyszna przekąska. Dostarczają nam także wielu cennych składników odżywczych. Zastanawiasz się, jakich? Nasz żywieniowiec z chęcią opowie Ci, dlaczego warto jeść jajka? Do dzieła!
Jaja to prawdziwa skarbnica substancji mineralnych oraz witamin. Wśród nich znajdują się niemal wszystkie składniki odżywcze, które są potrzebne do budowania naszych tkanek. Jaja są przede wszystkim międzynarodowym wzorcem żywieniowej wartości białka ze względu na skład, a także proporcję zawartych aminokwasów. Nie znajdziemy w nich za to witaminy C.
Jak doskonale wiemy, jajo zbudowane jest z trzech podstawowych elementów: żółtka, białka oraz skorupki. Żółtko można śmiało określić bombą witaminową. Znajdziemy w nim sporo witaminy A, witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6) oraz witaminę E. Ponadto żółtko jaja zaopatruje nas w lecytynę oraz cholinę, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów oraz dba o wątrobę. Niestety, ta mała kuleczka dostarcza do naszego organizmu również sporo cholesterolu – jest go ok 358 mg w jednym żółtku! Dlatego osoby o jego podwyższonym poziomie, , powinny skonsultować z lekarzem jedzenie całych jaj. Mogą natomiast spożywać samo białko. Jeśli mowa o białku, to jest ono jednym z najbardziej wartościowych źródeł protein, które możemy czerpać z pożywienia.
Na koniec warto dodać kolejny powód, dlaczego warto jeść jajka. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych składników mineralnych, z których najważniejsze to fosfor, żelazo i cynk. Tyle dobroci w tak małym jajku! Z tego też powodu żywieniowcy uważają, że warto po nie sięgać jak najczęściej – solo lub w postaci dodatku do rozmaitych potraw. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)