Na Wielkanoc gotuję jajka w ilościach hurtowych. Będą potrzebne na pisanki, do sałatek, do faszerowania i innych typowo wielkanocnych dań. Dziś chciałbym podzielić się kilkoma radami o tym jak obchodzić się z wielkanocnymi jajkami.

Co zrobić, by podczas gotowania jajka nie pękały a obieranie stało się łatwiejsze?
Przed włożeniem jajek do gotującej się wody warto je delikatnie nakłuć igłą na zaokrąglonym czubku, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza. W ten sposób ciśnienie, które narasta w jajkach podczas gotowania, znajdzie ujście, co zapobiegnie pękaniu skorupek.

Nie wkładamy zimnych jajek do wrzącej wody jajka. Duża różnica temperatur sprawi, że skorupki jajek popękają. Jajka przed gotowaniem należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Dodatek łyżki soli do wody, w której gotujemy jajko również zmniejszy prawdopodobieństwo pęknięcia skorupki i ułatwi obieranie.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Aby być naprawdę pewnym, że jajko jest świeże, trzeba je rozbić. Świeże jajo charakteryzuje się krągłym żółtkiem z widocznymi dwoma sznurami żółtkowymi. Białko powinno być zwarte i gęste. Ważny jest naturalny zapach jajka. Natomiast jeśli żółtko ma płaski kształt, a białko jest raczej luźne, to sygnał, że jajko nie jest najświeższe. Można także do jajka przyłożyć mocną latarkę i prześwietlić.

Przed zakupem musimy koniecznie sprawdzić datę na stemplu znajdującym się na jajkach. Powinniśmy także zwrócić uwagę na klasę produktu. Mówi nam ona o wielkości jajka, jego jakości, ale także wskazuje na sposób prowadzenia hodowli kur, z której jaja są pozyskiwane. Kury z wolnego chowu znoszą najsmaczniejsze jajka.

Gdy już wiemy co nieco o jajkach i ich przygotowaniu, proponuję uświetnić wielkanocny stół jajkami faszerowanymi. Farsz może być zupełnie prosty – kremowy serek zmiksowany na gładko z szynką, wędzonym łososiem lub smażonymi pieczarkami. Taki mus kładziemy się na połówki ugotowanych i obranych jajek.

A teraz przepis na wielkanocne jajka faszerowane, trochę przedświątecznej inspiracji dla każdego domowego szefa kuchni.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem
Czas przygotowania: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- jajka - 6 sztuk
- Majonez Hellmann's Babuni - 4 łyżki
- szynka gotowana - 50 gramów
- groszek konserwowy - 2 łyżki
- ser żółty - 50 gramów
- pieczarki marynowane - 5 sztuk
- szczypiorek
- kiełki słonecznika - 2 garstki
- pieprz czarny tłuczony

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Obierz jaja, przekrój je na pół i zetnij końcówki tak, aby łatwo można było je umieścić na półmisku. Wyjmij żółtka. Pozostałe składniki oprócz groszku pokrój w bardzo małą kosteczkę o boku ok. 0,5 x 0,5 cm. Przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami. Na końcu dodaj odsączony groszek, majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone połówki jajek. Gotowe faszerowane jajka ułóż na półmisku wyłożonym kiełkami słonecznika. Wierzch jajek posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajka podawaj schłodzone.

Jajka na twardo możemy także faszerować wyjmując ze skorupki ugotowane jajko, łącząc je z różnymi dodatkami, a następnie smażąc na patelni. Takie jajka podajemy na ciepło lub na zimno.

Szukasz ciekawego przepisu na wielkanocne jajka faszerowane? Ugotowane jajko w skorupce przecinamy na pół przy użyciu ostrego noża-piłki. Wyjmujemy ostrożnie jajko ze skorupek, siekamy i dodajemy do niego składniki w zależności od kulinarnych upodobań. Do wyboru: podsmażona cebula, szczypior, koperek, grzyby, łosoś, szynka. Tak przygotowany farsz wkładamy do połówek skorupy, które obtaczamy w bułce tartej. Ostatnim etapem jest smażenie ich na patelni.