Wśród wielkanocnych przystawek nie może zabraknąć jajek. To pyszna przekąska, o której smaku decydują odpowiednie dodatki. Jak przygotować jajka wielkanocne faszerowane? Przedstawiamy sprawdzone inspiracje.

Jajka wielkanocne faszerowane – porady ogólne

Zanim rozpoczniesz faszerowanie jajek na Wielkanoc, wybierz odpowiednie produkty. Ważne, by jajka były świeże i dobrej jakości. Do podawania ich w formie przystawek sprawdzą się w szczególności te, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu. Wybieraj więc raczej większe, w rozmiarze L, które będą efektownie prezentowały się na półmiskach. Jajka ugotuj na twardo, dzięki czemu pasty, które przygotujesz do nadania im wyrazistego smaku nie będą spadały z ich wierzchów. Zwykle wystarczy 8 minut we wrzątku. Aby ułatwić obieranie ugotowanych jajek ze skorupek, przed wspomnianą czynnością umieść je na krótki czas w zimnej wodzie. Z dobrze wybranymi i ugotowanymi jajkami możesz przejść do kolejnego etapu: przyrządzenia nadzienia. Poniżej znajdziesz trzy sposoby na smaczne jajka wielkanocne faszerowane.

Sposób 1: faszerowane pisanki

Faszerowane pisanki to wyjątkowo efektowny sposób na podanie jajek wielkanocnych. Aby je przygotować, wyjmij ugotowane żółtka i zmiksuj je z majonezem, kremowym serkiem oraz wędzonym łososiem na masę o jednolitej, aksamitnej konsystencji. Tak przygotowaną przełóż do specjalnego rękawa z końcówką do dekorowania i uformuj z niej różyczkę na każdym z jajek. Następnie udekoruj je gałązkami świeżego koperku, czerwonym kawiorem lub pokrojonymi na małe kawałki czarnymi oliwkami. Wyłóż na półmisek i podawaj – sauté lub z pieczywem.

Sposób 2: jajka wielkanocne faszerowane z pieczarkami

Nadzienie do jajek wielkanocnych faszerowanych przygotujesz z wielu popularnych składników. Koniecznie wypróbuj wariantu z pieczarkami. Grzyby pokrój na bardzo drobne kawałki i podsmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Ich smak podkreślisz odpowiednimi przyprawami. Oprócz świeżo zmielonego czarnego pieprzu sprawdzi się również cząber czy tymianek. Tak przygotowane pieczarki wystudź i wymieszaj z posiekanymi żółtkami, majonezem oraz pokrojoną natką pietruszki. Powstałym farszem nadziewaj połówki ugotowanych na twardo jajek. Koniecznie sprawdź dokładny przepis na proste faszerowane jajka z pieczarkami. Podawaj je udekorowane koperkiem, na liściach ozdobnych sałat karbowanych.

Sposób 3: jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą

Jeśli lubisz kulinarne innowacje, przygotuj na Wielkanoc jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Pierwszy z wymienionych składników przyrządzisz wyjątkowo łatwo. Wystarczy, że połączysz bazyliowe pesto z majonezem, roztartymi widelcem żółtkami ugotowanymi na twardo oraz podpieczoną wcześniej w piekarniku i pokruszoną suszoną szynką. Farszowi wyrazistości dodadzą suszone pomidory, czosnek oraz orzeszki pinii. Dopraw go do smaku świeżo zmielonym pieprzem i umieść w wydrążonych ugotowanych na twardo jajkach. Gotową przekąskę serwuj na dekoracyjnym półmisku, ozdobioną rzeżuchą.

Jak widać, sposobów na jajka wielkanocne faszerowane jest naprawdę wiele. Wśród nich z pewnością odnajdziesz taki, który przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale również Twoim gościom. Na najbliższą Wielkanoc przygotuj zatem jajka inspirowane naszymi sprawdzonymi przepisami. Modyfikuj je wedle uznania i pamiętaj o efektownym udekorowaniu gotowych przystawek.