Jajka z rzeżuchą – faszerowane: z majonezem | Przepisy.pl pixel

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

589 osób wydrukowało

Pobierz pdf

907 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 plastry

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo a następnie ostudź i obierz delikatnie ze skorupek. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka – te natomiast rozetrzyj widelcem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 1

Krok 2

Plastry szynki rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut (piecz do momentu, gdy będzie chrupiąca). Następnie odsącz na papierowym ręczniku i pokrusz na małe kawałeczki.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 2

Krok 3

Pomidory i czosnek posiekaj drobno, orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 3

Krok 4

Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość dopraw do smaku zmielonym pieprzem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż w połówki wydrążonych jajek, ułóż je na półmisku i udekoruj rzeżuchą. Tak przygotowane jajka podawaj najlepiej schłodzone.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz rzeżuchy, jajka posyp pokrojonym szczypiorem. Pamiętaj również, aby nie gotować jajek zbyt długo – żółtka wtedy nabiorą sinej barwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchąJajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Jajka z majonezem to przekąska bardzo popularna. Podaje się je nie tylko na święta, ale także podczas przyjęć, jako część tzw. zimnej płyty. Spróbuj ciekawej alternatywny dla tego dania, czyli jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. To zdecydowanie bogatsza wersja – oprócz majonezu i bazyliowego pesto, w jej skład wchodzą też suszone pomidory i prażone orzeszki pinii. A także długodojrzewająca szynka, np. szwarcwaldzka albo serrano. Jej plasterki są bardzo cienkie, łatwo upiec je zatem w piekarniku tak, by stały się chrupiące. Pokrój je na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, pesto oraz czosnkiem, i przygotuj gęsty sos na bazie majonezu. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka, rozetrzyj je i połącz z farszem. Szynka, pomidory i bazyliowy majonez nadadzą jajkom nieco włoskiego charakteru. Ułóż je na półmisku i delikatnie posyp rzeżuchą albo koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź dokładny przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Przygotuj je na najbliższą okazję.