
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
3 plastry
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo a następnie ostudź i obierz delikatnie ze skorupek. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka – te natomiast rozetrzyj widelcem.

Krok 2
Plastry szynki rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut (piecz do momentu, gdy będzie chrupiąca). Następnie odsącz na papierowym ręczniku i pokrusz na małe kawałeczki.

Krok 3
Pomidory i czosnek posiekaj drobno, orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 4
Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość dopraw do smaku zmielonym pieprzem.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż w połówki wydrążonych jajek, ułóż je na półmisku i udekoruj rzeżuchą. Tak przygotowane jajka podawaj najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz rzeżuchy, jajka posyp pokrojonym szczypiorem. Pamiętaj również, aby nie gotować jajek zbyt długo – żółtka wtedy nabiorą sinej barwy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą
Jajka z majonezem to przekąska bardzo popularna. Podaje się je nie tylko na święta, ale także podczas przyjęć, jako część tzw. zimnej płyty. Spróbuj ciekawej alternatywny dla tego dania, czyli jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. To zdecydowanie bogatsza wersja – oprócz majonezu i bazyliowego pesto, w jej skład wchodzą też suszone pomidory i prażone orzeszki pinii. A także długodojrzewająca szynka, np. szwarcwaldzka albo serrano. Jej plasterki są bardzo cienkie, łatwo upiec je zatem w piekarniku tak, by stały się chrupiące. Pokrój je na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, pesto oraz czosnkiem, i przygotuj gęsty sos na bazie majonezu. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka, rozetrzyj je i połącz z farszem. Szynka, pomidory i bazyliowy majonez nadadzą jajkom nieco włoskiego charakteru. Ułóż je na półmisku i delikatnie posyp rzeżuchą albo koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź dokładny przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Przygotuj je na najbliższą okazję.