Jaja faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja faszerowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

3412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.

Jaja faszerowane - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Jaja faszerowane - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr. Podsmaż przez kilka minut.

Jaja faszerowane - Krok 3

Krok 4

Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Jaja faszerowane - Krok 4

Krok 5

Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Jaja faszerowane - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Wolanek

    Ewa Wolanek , 07.03.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Lorenc

    Elżbieta Lorenc , 07.03.2019

    pyszne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kathy Weitersberger

    Kathy Weitersberger , 02.04.2015

    super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaja faszerowaneJaja faszerowane

Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdzą się one w roli oryginalnego śniadania czy kolacji lub nietypowej przekąski na przyjęciu. Chcąc przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem, pastę, którą będziesz faszerować jajka, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki – dzięki temu nie wyschnie. Do faszerowania jajek wykorzystać możesz najróżniejsze składniki: od gotowanego mięsa, przez szynkę, łososia, pieczarki, aż po duszone warzywa np. z dodatkiem curry. Bazą tej potrawy są jajka na twardo, gotowane przez 7 do 10 minut od momentu zawrzenia wody. Staraj się nie przekraczać tego czasu – w przeciwnym wypadku jaja staną się niesmaczne a żółtko straci kolor. Zanim przejdziesz do obierania jajek, do miski, w której się znajdują, włóż kilka kostek lodu i zalej zimną wodą. Po 5 minutach wyjmij je, obtłucz skorupkę i ponownie zanurz w wodzie – dzięki temu skorupka będzie odchodzić bez żadnych problemów.