
Składniki
300 gramów
8 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.

Krok 2
Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Krok 3
Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr. Podsmaż przez kilka minut.

Krok 4
Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Krok 5
Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jaja faszerowane
Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdzą się one w roli oryginalnego śniadania czy kolacji lub nietypowej przekąski na przyjęciu. Chcąc przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem, pastę, którą będziesz faszerować jajka, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki – dzięki temu nie wyschnie. Do faszerowania jajek wykorzystać możesz najróżniejsze składniki: od gotowanego mięsa, przez szynkę, łososia, pieczarki, aż po duszone warzywa np. z dodatkiem curry. Bazą tej potrawy są jajka na twardo, gotowane przez 7 do 10 minut od momentu zawrzenia wody. Staraj się nie przekraczać tego czasu – w przeciwnym wypadku jaja staną się niesmaczne a żółtko straci kolor. Zanim przejdziesz do obierania jajek, do miski, w której się znajdują, włóż kilka kostek lodu i zalej zimną wodą. Po 5 minutach wyjmij je, obtłucz skorupkę i ponownie zanurz w wodzie – dzięki temu skorupka będzie odchodzić bez żadnych problemów.