Jaja faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja faszerowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

3309 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.

Jaja faszerowane - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Jaja faszerowane - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr. Podsmaż przez kilka minut.

Jaja faszerowane - Krok 3

Krok 4

Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Jaja faszerowane - Krok 4

Krok 5

Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Jaja faszerowane - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Lorenc

    Elżbieta Lorenc , 07.03.2019

    pyszne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kathy Weitersberger

    Kathy Weitersberger , 02.04.2015

    super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaja faszerowaneJaja faszerowane

Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdzą się one w roli oryginalnego śniadania czy kolacji lub nietypowej przekąski na przyjęciu. Chcąc przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem, pastę, którą będziesz faszerować jajka, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki – dzięki temu nie wyschnie. Do faszerowania jajek wykorzystać możesz najróżniejsze składniki: od gotowanego mięsa, przez szynkę, łososia, pieczarki, aż po duszone warzywa np. z dodatkiem curry. Bazą tej potrawy są jajka na twardo, gotowane przez 7 do 10 minut od momentu zawrzenia wody. Staraj się nie przekraczać tego czasu – w przeciwnym wypadku jaja staną się niesmaczne a żółtko straci kolor. Zanim przejdziesz do obierania jajek, do miski, w której się znajdują, włóż kilka kostek lodu i zalej zimną wodą. Po 5 minutach wyjmij je, obtłucz skorupkę i ponownie zanurz w wodzie – dzięki temu skorupka będzie odchodzić bez żadnych problemów.