Jaja faszerowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

3274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.

Jaja faszerowane - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Jaja faszerowane - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr. Podsmaż przez kilka minut.

Jaja faszerowane - Krok 3

Krok 4

Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Jaja faszerowane - Krok 4

Krok 5

Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Jaja faszerowane - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Lorenc

    Elżbieta Lorenc

    pyszne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kathy Weitersberger

    Kathy Weitersberger

    super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaja faszerowaneJaja faszerowane

Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdzą się one w roli oryginalnego śniadania czy kolacji lub nietypowej przekąski na przyjęciu. Chcąc przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem, pastę, którą będziesz faszerować jajka, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki – dzięki temu nie wyschnie. Do faszerowania jajek wykorzystać możesz najróżniejsze składniki: od gotowanego mięsa, przez szynkę, łososia, pieczarki, aż po duszone warzywa np. z dodatkiem curry. Bazą tej potrawy są jajka na twardo, gotowane przez 7 do 10 minut od momentu zawrzenia wody. Staraj się nie przekraczać tego czasu – w przeciwnym wypadku jaja staną się niesmaczne a żółtko straci kolor. Zanim przejdziesz do obierania jajek, do miski, w której się znajdują, włóż kilka kostek lodu i zalej zimną wodą. Po 5 minutach wyjmij je, obtłucz skorupkę i ponownie zanurz w wodzie – dzięki temu skorupka będzie odchodzić bez żadnych problemów.