Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

80 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do faszerowanych jaj możesz dodać dowolny farsz, pomidorowy, mięsny, ziołowy czy jajeczny. Tak przygotowane jaja możesz dodatkowo posypać kawałkami sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEOJajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Jajka faszerowane to praktyczna przekąska. Można je podać na przyjęciu oraz na codzienną kolację. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt banalnie, zaserwuj jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach. Będą nie tylko dobrze smakować, ale i ciekawie się prezentować.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalnie podane przystawki. Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach świetnie się sprawdzą.

Na jaką okazję?

Jajka faszerowane z pieczarkami będą prawdziwym rarytasem na każdym przyjęciu. Możesz też przygotować je na co dzień. Są uniwersalne i wszędzie pasują!

Czy wiesz, że?

Jajka faszerowane to popularna przystawka na wielkanocnym stole. Podaje się je wtedy z najróżniejszymi farszami, a w każdym domu można spotkać inną wersję.

Dla urozmaicenia

Do faszerowanych jaj możesz użyć dowolnego nadzienia – mięsnego, warzywnego lub ziołowego. Gotowy a kulinarne eksperymenty?