Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

80 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do faszerowanych jaj możesz dodać dowolny farsz, pomidorowy, mięsny, ziołowy czy jajeczny. Tak przygotowane jaja możesz dodatkowo posypać kawałkami sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEOJajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Jajka faszerowane to praktyczna przekąska. Można je podać na przyjęciu oraz na codzienną kolację. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt banalnie, zaserwuj jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach. Będą nie tylko dobrze smakować, ale i ciekawie się prezentować.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalnie podane przystawki. Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach świetnie się sprawdzą.

Na jaką okazję?

Jajka faszerowane z pieczarkami będą prawdziwym rarytasem na każdym przyjęciu. Możesz też przygotować je na co dzień. Są uniwersalne i wszędzie pasują!

Czy wiesz, że?

Jajka faszerowane to popularna przystawka na wielkanocnym stole. Podaje się je wtedy z najróżniejszymi farszami, a w każdym domu można spotkać inną wersję.

Dla urozmaicenia

Do faszerowanych jaj możesz użyć dowolnego nadzienia – mięsnego, warzywnego lub ziołowego. Gotowy a kulinarne eksperymenty?