Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

80 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.

Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do faszerowanych jaj możesz dodać dowolny farsz, pomidorowy, mięsny, ziołowy czy jajeczny. Tak przygotowane jaja możesz dodatkowo posypać kawałkami sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEOJajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

Jajka faszerowane to praktyczna przekąska. Można je podać na przyjęciu oraz na codzienną kolację. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt banalnie, zaserwuj jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach. Będą nie tylko dobrze smakować, ale i ciekawie się prezentować.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalnie podane przystawki. Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach świetnie się sprawdzą.

Na jaką okazję?

Jajka faszerowane z pieczarkami będą prawdziwym rarytasem na każdym przyjęciu. Możesz też przygotować je na co dzień. Są uniwersalne i wszędzie pasują!

Czy wiesz, że?

Jajka faszerowane to popularna przystawka na wielkanocnym stole. Podaje się je wtedy z najróżniejszymi farszami, a w każdym domu można spotkać inną wersję.

Dla urozmaicenia

Do faszerowanych jaj możesz użyć dowolnego nadzienia – mięsnego, warzywnego lub ziołowego. Gotowy a kulinarne eksperymenty?