Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO
łatwe
152 osoby zapisały
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
200 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
80 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.
Krok 2
Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.
Krok 4
Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.
Krok 5
Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.
Krok 6
Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.
Dobra rada:
Do faszerowanych jaj możesz dodać dowolny farsz, pomidorowy, mięsny, ziołowy czy jajeczny. Tak przygotowane jaja możesz dodatkowo posypać kawałkami sera feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO
Jajka faszerowane to praktyczna przekąska. Można je podać na przyjęciu oraz na codzienną kolację. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt banalnie, zaserwuj jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach. Będą nie tylko dobrze smakować, ale i ciekawie się prezentować.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalnie podane przystawki. Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach świetnie się sprawdzą.
Na jaką okazję?
Jajka faszerowane z pieczarkami będą prawdziwym rarytasem na każdym przyjęciu. Możesz też przygotować je na co dzień. Są uniwersalne i wszędzie pasują!
Czy wiesz, że?
Jajka faszerowane to popularna przystawka na wielkanocnym stole. Podaje się je wtedy z najróżniejszymi farszami, a w każdym domu można spotkać inną wersję.
Dla urozmaicenia
Do faszerowanych jaj możesz użyć dowolnego nadzienia – mięsnego, warzywnego lub ziołowego. Gotowy a kulinarne eksperymenty?