Ziemniaki z chorizo - faszerowane, pieczone | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

500 gramów

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i wysusz, następnie z wierzchu posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wystudź je, przekrój na pół i wydrąż, zachowując skorupy.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę pokrój w półplastry, szalotkę w piórka, grzyby w ósemki, a rozmaryn posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż chorizo, a gdy się wytopi, odlej część tłuszczu. Na pozostałym podsmaż cebulę i pieczarki, dopraw do smaku przyprawą Knorr i posiekanym rozmarynem. Przełóż je do wydrążonych skorup ziemniaków.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki przesiekaj i delikatnie wymieszaj z serem gruyer, włóż na powrót w skorupy, z wierzchu oprósz parmezanem.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 190° piekarnika na 15 minut, aby się ładnie zarumieniły z wierzchu i były gorące w środku

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ziemniaków można dodać jedną ostrą paprykę chili, która nada potrawie wyrazistości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
GALARETKA DROBIOWA
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizoPieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo

Faszerowane ziemniaki świetnie sprawdzą się jako potrawa zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje. Oryginalny farsz sprawi, że jeśli zaserwujesz takie danie, z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej! Wypróbuj przepis na pieczone ziemniaki z grzybami i chorizo – nie pożałujesz!

Dla kogo?

Porcja pieczonych, faszerowanych ziemniaków w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika.

Na jaką okazję?

Pieczonymi ziemniakami, nafaszerowanymi grzybami i chorizo, bez wątpienia zaskoczysz osoby zaproszone na obiad!

Czy wiesz, że?

Chorizo to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Jest łatwo rozpoznawalna dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi.

Dla urozmaicenia:

Zamiast parmezanu użyć możesz innego, lubianego sera, np. mozzarelli. To samo tyczy się dodatków – nie obowiązują tu żadne ograniczenia!