Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo
łatwe
512 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
200 gramów
500 gramów
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
50 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i wysusz, następnie z wierzchu posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wystudź je, przekrój na pół i wydrąż, zachowując skorupy.

Krok 2
Kiełbasę pokrój w półplastry, szalotkę w piórka, grzyby w ósemki, a rozmaryn posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery.

Krok 3
Na patelni podsmaż chorizo, a gdy się wytopi, odlej część tłuszczu. Na pozostałym podsmaż cebulę i pieczarki, dopraw do smaku przyprawą Knorr i posiekanym rozmarynem. Przełóż je do wydrążonych skorup ziemniaków.

Krok 4
Ziemniaki przesiekaj i delikatnie wymieszaj z serem gruyer, włóż na powrót w skorupy, z wierzchu oprósz parmezanem.

Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 190° piekarnika na 15 minut, aby się ładnie zarumieniły z wierzchu i były gorące w środku


Dobra rada:
Do ziemniaków można dodać jedną ostrą paprykę chili, która nada potrawie wyrazistości.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo
Faszerowane ziemniaki świetnie sprawdzą się jako potrawa zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje. Oryginalny farsz sprawi, że jeśli zaserwujesz takie danie, z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej! Wypróbuj przepis na pieczone ziemniaki z grzybami i chorizo – nie pożałujesz!
Dla kogo?
Porcja pieczonych, faszerowanych ziemniaków w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika.
Na jaką okazję?
Pieczonymi ziemniakami, nafaszerowanymi grzybami i chorizo, bez wątpienia zaskoczysz osoby zaproszone na obiad!
Czy wiesz, że?
Chorizo to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Jest łatwo rozpoznawalna dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi.
Dla urozmaicenia:
Zamiast parmezanu użyć możesz innego, lubianego sera, np. mozzarelli. To samo tyczy się dodatków – nie obowiązują tu żadne ograniczenia!